Zaharul are o reputatie nu tocmai lipsita de controverse cand vine vorba de sanatatea organismului. Ce trebuie sa retii este ca prea mult adaos de zahar in alimentatia zilnica poate avea consecinte grave asupra sanatatii tale generale, de la boli cardiovasculare, pana la surplusul de kilograme.
O componenta care apare in mod natural in toate alimentele care contin carbohidrati, precum fructele sau legumele, cerealele si lactatele, zaharul nu este in totalitate inamicul nostru. Totusi, consumul de alimente neprocesate care contin zahar “natural” este incurajat.
Alimentele vegetale sunt de asemenea o categorie de produse alimentare care contin multe fibre, minerale esentiale pentru organism si antioxidanti, asa ca specialistii recomanda o dieta bogata in legume, fructe, leguminoase, cereale integrale si nuci.
Si pentru ca organismul tau digera aceste alimente incet, zaharul prezent in componenta lor ii ofera corpului o rezerva de energie importanta care, in timp, poate contribui la reducerea riscului de boli cronice precum cele cardiovasculare sau unele tipuri de cancer.
Totusi, tine minte ca acest aspect se aplica doar pentru zaharul “natural”, nu pentru cel prezent in alimentele procesate nocive. Un aliment procesat devine periculos pentru sanatate atunci cand au in compozitie grasimi trans si saturate, cantitati mari de sare si muuult zahar.
Zaharul nesanatos nu iti aduce niciun beneficiu. Ba, mai mult decat atat, trebuie evitat cu mare grija pentru ca nici sanatatea, nici silueta ta sa nu aiba de suferit. In continuare iti prezentam cele mai importante consecinte ale consumului excesiv de zahar, dar si cateva modalitati de a elimina armonios zaharul din alimentatia ta.
Ce se intampla cand consumi prea multe zaharuri?
Zaharurile au scopul de a prelungi durata de conservare sau de viata a produsului pe rafturile magazinelor si, mai apoi, acasa. De asemenea, pot imbunatati si aroma produsului alimentar sau palatabilitatea mancarii.
Alimentele cu un aport ridicat de nutrienti care primesc o cantitate nefiresc de mare de zahar sunt mult mai predispuse la a fi consumate de o categorie mai mare de oameni.
Zaharul interactioneaza cu alte ingrediente deja existente in respectivele alimente, afectand in bine sau in rau aroma si culoarea acestora.
Zaharurile adaugate sunt prezente in numeroase tipuri de alimente. Avem tendinta de a ne gandi ca doar dulciurile si bauturile carbogazoase sunt incluse in aceasta categorie de alimente bogate in zahar nociv.
De fapt, zaharul este adaugat si in produse precum supa instant, painea, anumite tipuri de carne, ketchup si alte sosuri sau mancarea semi-preparata.
Rezultatul este unul ingrijorator: consumam mult prea multe zaharuri adaugate decat am crede.
Mai mult decat atat, impactul pe care il are zaharul asupra sanatatii este mult mai grav: bolile precum diabetul sau obezitatea sunt mult mai des intalnite pentru ca nu stim sa identificam alimentele care contin prea mult zahar pentru a le elimina din dieta noastra.
Sanatatea inimii are de asemenea de suferit de pe urma excesului de zahar. Consumul excesiv de zaharuri adaugate poate creste presiunea arteriala si inflamatiile in organism, ambele fiind cauze directe pentru aparitia bolilor cardiovasculare.
Cum afecteaza zaharul silueta? Dar mentinerea acesteia?
Mai mult zahar in alimentatie este echivalentul excesului de calorii care nu aduc niciun beneficiu nutritional asupra organismului tau. Pur si simplu consumul excesiv de zahar nu poate duce decat la cresterea in greutate (daca nu si la alte boli grave).
In momentul in care dieta ta a ajuns sa consiste majoritar in zahar, corpul tau primeste mai multe calorii decat are nevoie in realitate. Aceste alimente pline de zaharuri acorda prea putin spatiu in dieta pentru alimentele sanatoase care ii ofera organismului nutrientii, mineralele si vitaminele de care are nevoie pentru a functiona sanatos.
Pe langa aceste “calorii goale” prezente in zahar, alimentele bogate in zaharuri nu iti vor satisface foamea. Poti manca un intreg baton de ciocolata si tot sa iti fie foame la final. Deseori, acest lucru te va face sa vrei sa mananci si mai mult pentru a-ti satisface foamea, fara succes, insa.
Oamenii care consuma in mod regulat mult zahar sunt mult mai predispusi la cresterea in greutate, ba chiar la obezitate, indiferent de varsta. Zaharul este un mare pericol pentru copii pentru ca ii va fi mult mai greu sa ajunga mai tarziu in viata la o greutate optima.
Care sunt cele 4 moduri de a manca mai putin zahar?
1. Elimina bauturile bogate in zahar
Majoritatea cantitatii de zahar prezente in dietele unora dintre noi este reprezentata de bauturile sportive, sucuri carbogazoase sau “naturale”, energizante, ceaiuri indulcite si multe altele.
Corpul tau nu recunoaste caloriile care provin din bauturi in acelasi mod ca pe cele provenite din mancare. In plus, nu iti vor satisface foamea, asa ca oamenii care consuma mult zahar provenit din bauturi mananca mai mult.
2. Evita sosurile care contin mult zahar adaugat
Sosurile precum ketchup, bbq sau sweet chili sunt nelipsite din bucatariile din intreaga lume, insa nu multi dintre noi cunosc cat de mult zahar nociv pot contine.
O lingura de ketchup contine aceeasi canitate de zahar, de exemplu. Inainte sa achizitionezi sosuri, citeste lista de ingrediente sau cauta-le pe cele pe care scrie “fara zahar adaugat”.
Alte optiuni pentru a evita consumul de sosuri este sa condimentezi mancarea cu ierburi, chili, mustar, otet sau alte condimente sanatoase.
3. Consuma alimente cat mai putin procesate
Mancarea neprocesata nu a trecut prin niciun proces tehnologic care sa-i poata afecta compozitia, nu contin aditivi si nici substante artificiale.
Fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele si nucile se incadreaza in aceasta categorie. Incearca sa gatesti cat se poate de mult acasa, cu alimente proaspete, pentru a evita zaharurile adaugate.
Nu trebuie sa depui mult efort atunci cand pregatesti un fel de mancare: o simpla masa precum legumele la cuptor alaturi de o sursa de proteine te poate salva de pericolul zaharului.
4. Modifica ce mananci la micul dejun
Un lucru care le scapa din vedere multor oameni este ce mananca la micul dejun. In general, copiii si unii adulti sunt adeptii mancatului cerealelor la micul dejun.
Cerealele contin extrem de mult zahar si nu iti ofera aportul necesar de energie si nutrienti asa cum ar trebui sa-ti ofere o masa sanatoasa. Inlocuieste clatitele, briosele, gemul pe paine sau french toast-ul de dimineata cu omlete, ovaz cu fructe proaspete sau avocado pe paine integrala.
Acestea fiind spuse, acorda putin timp pentru a verifica cu minutiozitate alimentele pe care le consumi in mod regulat pentru a vedea cat de mult zahar adaugat ii oferi corpului in mod inconstient.