5 moduri de a face mereu alegeri alimentare sanatoase

Pentru multi dintre noi, mancatul sanatos pare uneori o misiune imposibila. Tentatii peste tentatii, amanari. Totusi, cel mai bun cadou pe care i-l poti face organismului tau este un stil alimentar sanatos si echilibrat, care poate preveni pana la 80% din aparitia prematura a bolilor cardiovasculare.  Cum? Prin reducerea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale, gestionarea greutatii corpului si a nivelului de zahar in sange. O dieta echilibrata arata, deci, cam asa: jumatate de farfurie trebuie sa contina fructe sau legume, un sfert de farfurie trebuie sa contina proteina, iar celalalt sfert de farfurie carbohidrati.  In mentalitatea colectiva si-a facut loc ideea gresita ca pentru a ramane la o greutate constata sau pentru a slabi trebuie sa renunti definitiv la carbohidrati. In realitate, carbohidratii sunt sursa principala de energie pe timpul zilei. Fara energie, nu dai randament, nu-i asa?  Ei bine, pentru a slabi nu trebuie sa renunti definitiv la mancarea ta preferata, ci sa incerci macar sa o limitezi. Cu alte cuvinte, nu vei mai manca o farfurie plina pana la refuz de paste, ci doar pana te saturi. De asemenea, mancatul pe fond emotional poate fi unul dintre principalii sabotori ai transformarii tale corporal pentru ca mancatul este una dintre cele mai rapide modalitati de a te consola. Gandeste-te doar la momentele cand erai foarte plictisit sau stresat si apelai la snackuri nesanatoase pentru a trece timpul mai repede.  Pentru ca majoritatea oamenilor aleg snackuri dulci, sarate si pline de calorii care nu ofera suficienti nutrienit corpului, ajung sa ia in greutate si sa nu mai poata renunta la acel stil de viata.  Iata cum poti face alegeri sanatoase in fiecare zi:  

1.Opteaza pentru alimente nutritive.

Ai observat ca unele alimente nu iti potolesc pofta de mancare si te “obliga” sa mananci si mai mult decat ar trebui? O gogoasa de exemplu contine calorii, zahar si grasime din belsug, dar nu foarte multi nutrienti. Pentru o scurta perioada de timp dupa ce o mananci, mintea ta este inundata cu un  sentiment de confort si fericire, dar creierul iti va cere inca una, apoi inca una si tot asa.  Probabil ca ai experimentat acest sentiment cu mai multe snackuri nesanatoase, asa ca gandeste-te la ce simti dupa ce dai navala in dulapul cu junk food. Sentiment de vinovatie?  Ei bine, daca alegi alimente sanatoase si bogate in nutrienti fara sa debordeze de calorii si grasimi, corpul tau iti va multumi! Mancarurile de acest tip sunt de obicei foarte satioase, asa ca organismul tau nu iti va cere sa mananci mai mult decat trebuie.  Iata cateva exemple de alimente bogate in nutrienti:
  • fructe – mere, pere, citrice, fructe de padure,
  • legume – fasole, linte, naut,
  • ovaz, orez salbatic,
  • nuci, migdale, 
  • carne slaba, oua, peste, tofu,
  • ulei de masline, avocado etc.
 

2. Hraneste-ti imunitatea!

In perioada aceasta, mai mult ca niciodata, este important sa facem alegeri alimentare sanatoase care sa ne imbunatateasca sistemul imunitar. Studiile recente au aratat ca ar trebui sa mananci o dieta cat mai bogata in legume si fructe pentru un organism sanatos si puternic. Nutrientii cheie pe care ar trebui sa-i cauti in alimentele tale sunt vitamina A, C, D, zincul si seleniul. Astfel, sistemul tau imunitar va fi pregatit sa-ti apere organismul!  

3.Inlocuieste alimentele nesanatoase cu cele sanatoase!

Daca ai nevoie de cateva exemple de alternative sanatoase, iata cateva sugestii: 
  • Inghetata – pune in blender o banana taiata felii si cateva fructe de padure impreuna cu 200 ml de lapte de migdale, apoi pune compozitia la congelator pentru cateva ore;
  • Chips-uri – mananca nuci in schimb (poti turna putin ulei de masline si fulgi de chilli pe deasupra si sa lebagi la cuptor 1-2 minute pentru un strop de aroma);
  • Desert – taie cateva felii de ananas proaspat, pune putina scortisoara pe deasupra si coace-le timp de 20 minute.
 

4. Intreaba-te ce are nevoie corpul taucu adevarat.

Uneori, poftele pot fi modul prin care corpul te atentioneaza ca are nevoie de ceva anume. Iata cateva exemple:
  • Snack-urile sarate – pot fi un semn ca esti deshidratat, ceea ce poate dezechilibra electrolitii. Electrolitii sunt un ansamblu de minerale esentiale functionarii corpului tau. Acestea sprijina sistemul nervos si muscular, hidrateaza organismul si ajuta la digestie. Asa ca, fii atent cand corpul iti spune ca are nevoie de apa!
  • Snack-urile dulci – de obicei, iti sugereaza ca nivelul zaharului in sange este prea mic. Incearca sa incluzi la fiecare masa proteina de calitate sau alimente din cereale integrale pentru a echilibra nivelul de zahar in sange si a reduce poftele.
  • Ciocolata – iti semnalizeaza ca poate ai deficit de magneziu. Incearca sa mananci mai multe migdale sau salate, dar nu uita sa-i faci o vizita si medicului, daca observi ca ceva este in neregula.
 

5. Mananca mai putina sare.

Folosita cu moderatie in mancare, sarea este buna pentru organism. Folosita in exces insa, aceasta poate dauna sistemului osos, celui muscular sau poate duce la tensiune arteriala ridicata si retentie de apa.  Incearca sa consumi o cantitate minima de sare, alegand, in schimb, condimente precum piper negru, turmeric, oregano, coriandru sau busuioc. Citeste cu atentie etichetele alimentelor, de asemenea, si alege alimente slabe in sodium.   Poate ca la inceputul transformarii tale corporale ti se va parea prea greu sa renunti la desertul de dupa cina sau la snack-urile din timpul filmului. Totusi, nu trebuie sa privesti acest proces ca unul de renuntare in totalitate la obiceiurile negative, ci ca unul de inlocuire.  Cu cat vei inlocui mai frecvent alimentele nesanatoase cu cele sanatoase, corpul tau nu ti le va mai cere deloc pe primele. Trebuie, insa, multa rabdare!   Si tine minte, pentru a te simti cu adevarat in forma, stilul alimentar sanatos trebuie completat cu sport. Aici te putem ajuta noi!   Spune DA provocarii de a-ti transforma corpul in doar 6 saptamani si accepta provocarea 6-Week Challenge!     [elementor-template id="20949"]]]>

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au