Numaratul de calorii a fost, si inca este, in unele situatii, un trend foarte popular in randul oamenilor care voiau sa slabeasca si sa urmeze un stil de viata mai sanatos. Totusi, in ultimii cativa ani macronutrientii au devenit un jucator mult mai important decat caloriile. Afla de ce.
De fiecare data cand ai incercat sa slabesti, cineva de pe Internet sau o cunostinta ti-a zis ca trebuie sa mananci un anumit numar de calorii, nu? Ei bine, numaratul caloriilor nu face altceva decat sa induca si mai mult stres decat ai nevoie atunci cand incerci sa slabesti.
Intregul proces de transformare trebuie sa fie unul distractiv, in care sa nu te antrenezi din obligatie sau sa te simti restrictionat. In plus, daca nu erai o persoana foarte activa inainte de transformarea ta corporala si, mai mult decat atat, adaugi si stresul de a numara fiecare calorie pe care o mananci, iti vei face munca mult mai grea decat ar trebui sa fie.
In realitate, cand stai sa numeri fiecare calorie de la masa, vei da, inevitabil, peste erori. Nu exista niciun program, carte sau aplicatie care sa iti spuna exact cate calorii a avut cina ta, asa ca aceste valori sunt pur si simplu aproximative. Astfel, nu vei sti cu certitudine daca te-ai incadrat in numarul fix de calorii pe care trebuie sa le consumi.
Mai mult decat atat, stresul provocat de numaratul caloriilor va contribui la luarea in greutate. Vei ajunge, mai mult ca sigur, intr-un punct in care vei renunta sa mai numeri caloriile cand deja este pranzul si ai depasit limita pe care trebuia s-o respecti.
Acestea fiind spuse, de ce ai vrea sa te restrictionezi atat de tare pentru a slabi cand, de fapt, transformarea corporala trebuie sa te invete cum sa mentii un stil de viata sanatos, nu restrictiv?
Cum difera macronutrientii de calorii?
Adevarul este ca incadrarea intr-un anumit numar de calorii pe care le poti consuma zilnic este nerealista. De fapt, caloriile sunt unitati de energie. Fiecare corp are, asadar, nevoie de un anumit numar de calorii pentru a functiona in limite normale, pentru a fi productiv si sanatos.
Cand iti obligi organismul sa consume mai putine calorii decat are nevoie doar ca cineva ti-a spus ca asta e singurul mod de a slabi, ii faci mai mult rau decat bine.
Pe de alta parte, nu trebuie sa exageram cu numarul de calorii pe care le consumam pe zi. Studiile arata ca majoritatea oamenilor nu realizeaza cat de mult mananca in fiecare zi, de fapt. Principalul motiv pentru care se intampla acest lucru tine de cat de bogate in calorii sunt anumite feluri de mancare.
De pilda, o felie de pizza mancata fix inainte de culcare va “cantari” mai mult decat daca o mananci la pranz si mai faci si ceva miscare dupa. De asemenea, oamenii isi judeca eronat portiile de mancare.
Suntem obisnuiti sa mancam mult pentru a ne simti satuli, insa sentimentul de satietate, deseori, vine mult mai devreme decat ne-am astepta noi. In acest fel se produce fenomenul de overeating care duce la luatul in greutate.
Desi pare un proces similar, numaratul macronutrientilor a devenit o metoda mult mai populara de a slabi, tinand cont de ce mananci, dupa ce mai multi oameni au cautat o alternativa la dietele minune si numaratul caloriilor.
Macronutrientii sunt, de asemenea, unitati de masurarea a energiei pe care o primim din mancare. Mai exact, macronutrientii reprezinta cei 3 nutrienti fundamentali pentru o dieta sanatoasa: carbohidrati, grasimi si proteine.
Cand numaram macronutrientii, masuram, de fapt, procentajul fiecarui macronutrient pe care organismul nostru il obtine din mancare. Aceasta metoda este extrem de benefica pentru a observa de ce are nevoie mai mult corpul nostru (carbohidrati, grasimi sau proteine).
Prin ce difera cel mai mult cele doua metode de a tine cont de ce mananci sta chiar in faptul ca nu trebuie sa te restrictionezi atat de mult cand numeri macronutrientii, comparativ cu caloriile. In plus, cand numeri macronutrientii pui si mai mult accent pe sanatatea organismului tau.
In schimb, numararea caloriile vine la pachet, deseori, cu infometarea, lucru care ii poate dauna organismului atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
De ce ar trebui sa numeri macronutrientii?
Numaratul macronutrientilor poate fi, intr-adevar, un proces mult mai migalos decat numaratul caloriilor, asa ca trebuie sa fii pregatit sa depui putin mai mult efort si atentie atunci cand mananci.
Totusi, macronutrientii sublinieaza nevoia de a avea o dieta echilibrata si de a fi mult mai grijuliu cu ce alimente decizi sa consumi. Caloriile nu iti ofera echilibru, ci doar niste cifre in care tu trebuie sa te incadrezi pentru a slabi, ajungand doar sa te infometezi si, in unele cazuri, sa mananci chiar mai mult pentru ca nu poti aprecia cu acuratete portiile.
Numaratul macronutrientilor contribuie chiar la educarea ta cu privire la mancarea calitativa, sanatoasa pe care trebuie sa i-o oferi organismului tau. Cand acorzi mai multa atentie macronutrientilor, poti vedea mult mai limpede cat de bine mananci.
Daca mergi pe premiza ca trebuie sa mananci doar 1500 de calorii pe zi, de exemplu, poti consuma toate aceste calorii cu putin junk food in doar cateva ore.
Apoi, esti nevoit fie sa depasesti limita de 1500 calorii, fie sa nu mai mananci nimic tot restul zilei. Nu este, deci, absolut deloc o metoda eficiente si sustenabila pentru a slabi sanatos si armonios pe termen lung.
De asemenea, cand numaratul macronutrientilor iti indica de ce are mai multa nevoie organismul tau. Sa ne imaginam ca de cand ai inceput sa slabesti si ai consumat o dieta mai restrictiva a inceput sa-ti cada parul.
Numarand, apoi, macronutrientii din dieta ta, ai ajuns la concluzia ca nu consumai destul de multe proteine (cunoscute pentru promovarea unui par sanatos). Astfel, daca esti atent la ce iti comunica organsimul, ii poti oferi elementele de care duce lipsa pentru un stil de viata mai sanatos.
Asadar, cand vrei sa slabesti incearca sa nu te gandesti imediat la faptul ca trebuie sa mananci mult mai putin. Da, aceasta poate fi o solutie in unele cazuri, insa cel mai mult conteaza sa mananci calitativ. In plus, iti va fi mult mai usor sa te obisnuiesti cu un stil de viata sanatos daca te concentrezi pe macronutrienti in loc sa te chinui sa ramai in niste limite nerealiste.