Suplimentele si transformarea corporala: DOs and DONTs

 

Corpul tau trebuie sa primeasca o cantitate optima de nutrienti si vitamine pentru a functiona eficient in timpul zilei. Acest lucru ar trebui sa iti dea de gandit: cat de bogata in nutrienti, vitamine si minerale este alimentatia ta? 

Cu siguranta ai luat si tu, macar o data, suplimentele alimentare. Totusi, pe cat de benefice pentru organsim pot fi, pe atat de periculoase pot ajunge daca le consumi in exces.

Ce trebuie sa ai in vedere este ca acestea nu inlocuiesc o dieta echlibrata si sanatoasa. Din contra: pentru a le putea consuma in mod sanatos trebuie sa ai mai intai un plan alimentar echilibrat si sa-ti fi creat deja niste obieceiuri alimentare sanatoase. Abia apoi poti lua in considerare adaugarea unor suplimente pentru un aport suplimentar de vitamine si minerale.

O mare greseala pe care o fac multe persoane este sa confunde suplimentul alimentar cu pastila de slabit. In fond, rafturile farmaciilor sunt pline de pastile, bauturi si alte tipuri de suplimente alimentare care iti garanteaza ca te ajuta sa slabesti, asa ca nu e de mirare ca a aparut aceasta confuzie. 

In realitate, daca vrei sa slabesti intr-un mod echilibrat si, mai ales, sanatos, suplimentele alimentare pentru slabit nu vor fi cea mai buna solutie. Acestea nu fac decat sa-ti reduca apetitul si, in unele cazuri fericite, si absorbtia grasimilor. Eficienta acestora nu este garantata, cu atat mai mult daca nu faci sport si nu mananci sanatos. 

In schimb, poti aduga in dieta ta suplimente alimentare care sa-i ofere organismului anumite vitamine, minerale si nutrienti pe care nu-i poate lua din alimentatie. Totusi, indiferent de motivul pentru care alegi sa consumi suplimente alimentare, trebuie sa stii, intai de toate, ce trebuie si ce nu trebuie sa faci.

DO: fii sigur ca ai neaparata nevoie de suplimente alimentare

Unele suplimente alimentare sunt absolut necesare, precum fierul pentru persoanele anemice sau vitaminele si alte suplimente pentru persoanele insarcinate. Daca stii ca ai un deficit de vitamine sau nutrienti, atunci un supliment alimentar iti poate fi de folos. Nu ar trebui, insa, sa introduci suplimente alimentare in dieta ta “dupa ureche”. 

Intotdeauna este recomandat sa iei legatura cu medicul pentru a stabili impreuna ce este benefic pentru organismul tau.

Doar medicul poate observa daca ai vreo deficienta in urma unor analize de sange, de exemplu. Sau, in cazul in care incerci sa ramai insarcinata sau intampini probleme hormonale, tot medicul iti va prescrie suplimentele alimentare de care ai nevoie. 

Tine minte, insa, ca deficientele de vitamine, minerale sau nutrienti pot fi corectate si cu ajutorul alimentatiei. Daca ai avut pana in acest moment o dieta nu tocmai sanatoasa, poate ar fi cazul sa faci o schimbare si sa vezi ce efecte va avea asupra organismului tau.

DO: cere sfatul medicului daca iei deja alte medicamente

Este recomandat sa ceri sfatul medicului si daca iei deja alte medicamente pentru anumite afectiuni. Discuta cu acesta despre modul in care pot interactiona medicamentele cu suplimentele alimentare si daca ar fi indicat sa le combini.

Acest tip de avertisment este rareori inclus pe prospectul suplimentelor alimentare, insa poate fi crucial pentru sanatatea ta. De exemplu, suplimentele alimentare care contin omega-3, ginseng sau usturoi, in combinatie cu medicamentele pentru subtierea sangelui, pot fi periculoase pentru organism. 

Pe de alta parte, combinarea unor suplimente alimentare – cum ar fi coenzima Q10 si uleiul de peste sau fierul si vitamina C – se poate dovedi benefica pentru corp, reusind sa obtii niste rezultate si mai bune.

DO: urmeaza intotdeauna instructiunile

Nu este niciodata indicat sa iei un medicament sau supliment alimentar fara sa urmezi instructiunile medicului sau pe cele existente in prospect. Fii foarte atent la tot ce tine de dozaj, orele la care trebuie sa iei suplimentul sau cu ce il poti combina si, mai important, cu ce nu il poti combina.

DON’T: nu exagera

Poate este de la sine inteles, dar moderatia nu este doar cheia unui stil de viata sanatos, ci se aplica si atunci cand iei suplimente alimentare. Excesul iti poate provoca grave probleme de sanatate, asa ca incearca sa monitorizezi foarte atent cand le iei. De asemenea, in cazul in care ai uitat sa-ti iei suplimentele cu o zi in urma, nu lua o doza dubla. 

In plus, daca nu ti-a recomandat medicul sa iei un pumn de vitamine si minerale zilnic, atunci incearca sa elimini ce nu este imperios necesar. Daca adaugi incontinuu suplimente peste suplimente doar pentru ca ai auzit ca sunt foarte bune, fara sa te consulti cu medicul, exista sanse mai mari sa obtii rezultate negative in loc de unele pozitive.

DON’T: nu lua suplimente alimentare daca esti insarcinata, fara sa consulti medicul

Femeile insarcinate sau cele care vor alapta un nou-nascut trebuie sa fie extrem de atente la stilul lor alimentar. Acest lucru include, activitatea fizica zilnica, precum si suplimentele alimentare. 

Daca esti insarcinata, nu lua vitamine sau alte suplimente, fara sa discuti inainte cu medicul tau. El va sti cel mai bine de ce are nevoie corpul tau in aceasta perioada si cum sa il protejeze pe micutul tau inainte si chiar si dupa nastere. 

Unele suplimente alimentare naturiste pot dauna sanatatii tale sau a copilului tau, daca nu ai grija.

DON’T: nu alege intotdeauna varianta cea mai ieftina

Nu te increde in totalitate in faptul ca absolut toate suplimentele alimentare sunt create la fel, din ingrediente de cea mai inalta calitate si doar in cele mai bune conditii de laborator. Unele dintre ele, mai scumpe, ce-i drept, contin ingrediente mai bune, precum forme ale vitaminelor pe care corpul tau le absoarbe mai usor si mai eficient. 

Totusi, nu este nevoie sa dai foarte multi bani pe suplimente alimentare: exista si alternative mai rezonabile ca pret, realizate din ingrediente de inalta calitate. Tot ce trebuie sa faci este sa te consulti cu un specialist.

Ai grija, asadar, la modul in care adaugi suplimentele alimentare in dieta ta. Este universal valabila recomandarea de a te adresa intotdeauna medicului inainte sa incepi sa le iei. De asemenea, nu uita ca acestea nu pot inlocui un stil de viata sanatos si nici nu te vor ajuta sa slabesti prin minune, de pe-o zi pe alta. 

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

Ce e mai de speriat decât fantomele

Se apropie Halloweenul și știi ce înseamnă asta: zahăr, zahăr, zahăr! Începând cu ultimele săptămâni din vară, magazinele au amenajat spații special destinate sărbătorilor cu