Pentru oricine tine dieta, cel mai rau cosmar este pofta de mancare. Acestea sunt pofte puternice, irezistibile pentru unele persoane, care sunt mai acute decat foamea normala si pot ingreuna procesul de scadere in greutate.
Preferintele alimentare ale oamenilor variaza foarte mult, totusi, acestea sunt alimente nedorite procesate frecvent, care contin mult zahar. Cheia pentru a gestiona acest lucru este sa stii cum sa eviti pofta de mancare in timp ce esti acasa.
Da, stim ca poftele culinare nesanatoase pot fi tentante si, mai ales, ca a petrece toata ziua acasa sau a munci noaptea tarziu inseamna ca va trebui sa faci fata tentatiilor de mai multe ori. Cu toate acestea, evitarea acestor pofte alimentare este posibila. Este nevoie doar de rabdare si de cateva sfaturi usor de urmat.
Daca uneori simti pofta de mancare sau o dorinta irezistibila de a manca anumite alimente, fii sigur ca nu esti singur.
Aceste pofte pot fi greu de ignorat, ceea ce te poate duce sa consumi cantitati excesive de alimente bogate in calorii, sarace in nutrienti, dar foarte gustoase, cum ar fi ciocolata, prajitura, inghetata si pizza. Din pacate, aceste calorii in exces si alimente procesate iti pot dauna sanatatii.
Daca iti faci griji ca ai prea multe pofte de mancare sau poftele tale te deranjeaza adesea, exista cateva modalitati eficiente de a le combate.
Sfaturi esentiale pentru a rezista poftelor de mancare in timpul transformarii corporale:
1. Mindful eating
Multi oameni nu isi iau mesele in serios, motiv pentru care ajung sa manance mai mult decat ar trebui si mai nesanatos. Mindful eating inseamna, in primul rand, sa te concentrezi pe mesele tale.
Vedem o multime de oameni care se uita la televizor, citesc carti sau fac alte lucruri in timp ce mananca, fapt ce ii determina sa manance excesiv.
Toata atentia ta ar trebui sa se concentreze asupra alimentelor din farfurie. Te-ai simti satul mult mai repede daca ai manca constient.
Mindful eating inseamna, de asemenea, ca ar trebui sa tii cont de portiile pe care le prepari. Fa-ti un obicei din a-ti acoperi farfuria cu toate mineralele si vitaminele necesare, cu alimente nutritive si sanatoase.
2. Apa este esentiala pentru sanatatea ta
Setea este adesea catalogata gresit ca foame sau pofte de mancare. Daca ai o dorinta brusca pentru chipsuri sau alte snackuri nesanatoase, incearca sa bei putina apa si apoi asteapta putin. Din moment ce ai fost deshidratat, exista posibilitatea ca dorinta sa dispara.
Hidratarea corespunzatoare ofera o multime de avantaje pentru sanatate, pe langa faptul ca te ajuta sa eviti pofta de mancare.
Consumul de apa inainte de a manca te poate ajuta sa slabesti prin suprimarea poftei de mancare. De asemenea, creste consumul de energie si metabolismul organismului, ceea ce ajuta la gestionarea greutatii.
3. Intareste-ti capacitatea de a spune ”nu”
Vei intalni alimente care sigur te vor tenta. Nu vei putea intotdeauna sa le eviti. In schimb, sporeste-ti increderea in abilitatea de a spune un ferm “nu”.
Incearca acest lucru: mergi pe culoarele cu mancare nedorita din orice magazin alimentar pentru a-ti imbunatati capacitatea de a spune “nu”. Priveste articolul si spune „nu” cand vezi pachetul tau preferat de chipsuri sau ciocolata. Apoi, intoarce-te si nu privi inapoi.
Aceasta strategie necesita putin exercitiu pana sa devina un obicei sanatos. Cu toate acestea, cu cat o faci mai mult, cu atat mai bine.
4. Este necesar sa mananci destule proteine
Proteinele sunt o alta masa care te tine satul si te impiedica sa apelezi la acele tentatii. Consumul mai multor proteine te poate ajuta sa iti controlezi apetitul si sa eviti supraalimentarea.
De asemenea, scade pofta si te mentine satul pentru o perioada mai lunga de timp. Calitatea sau tipul de proteine consumate influenteaza suprimarea apetitului, de asemenea.
Alimentele bogate in proteine includ ciuperci, peste, pui, oua si surse intregi de soia (tofu, edamame, tempeh, miso si multe alte delicatese).
5. Diversifica planul alimentar
Poate fi obositor sa pregatesti o varietate de bunatati culinare in fiecare saptamana. Uneori, este mai usor sa prepari aceasi masa mai multe zile la rand pentru ca necesita mai putin efort si e mult mai accesibil, mai ales cand ajungi obosit acasa.
De exemplu, poti pregati cu usurinta salate, dar incearca diferite retete de fiecare data. Salata romaine, andive, kale, spanacul, sparanghelul si rucola sunt alegeri bune si sanatoase.
Toppingurile pot include seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, ardei, rosii, muguri de fasole, fructe de padure si nuci. Pentru dressing se pot experimenta diferite sosuri.
Corpul tau primeste toti nutrientii de care are nevoie dintr-o gama larga de alimente prin schimbarea ingredientelor pentru a crea mese noi si interesante.
6. Permite-ti sa te bucuri de mancarurile tale preferate
Pentru a promova sanatatea generala, pentru a-ti gestiona greutatea si pentru a te simti cel mai bine, este important sa-ti limitezi aportul de anumite alimente, cum ar fi cele bogate in zahar adaugat si produse ultraprocesate precum fast-food-ul.
Cu toate acestea, restrictionarea sau evitarea completa a anumitor alimente te poate face sa ai si mai multa pofta de ele, potential determinandu-te sa mananci si mai multe dintre ele in continuare, odata ce dorinta devine irezistibila.
Din fericire, alimentele tale preferate pot face parte din dieta ta – chiar daca nu sunt cele mai sanatoase si chiar daca incerci sa pierzi in greutate.
De fapt, studiile au aratat ca a fi mai flexibil si mai putin rigid in alegerile tale alimentare poate stimula pierderea in greutate.
Daca tii cont de aceste sfaturi, inclusiv somnul suficient, evitarea dietelor restrictive, consumul de alimente bogate in nutrienti si reducerea nivelului de stres, te poti bucura de un real succes in gestionarea poftelor culinare.
Daca, insa, te confrunti cu pofte alimentare frecvente pe care nu le poti depasi, lucreaza cu un nutritionist pentru a descoperi cauza. Impreuna, puteti veni cu un plan adecvat pentru a gestiona pofta de mancare intr-o maniera sanatoasa si durabila.