Legatura dintre sport si disciplina. 4 actiuni esentiale.

 

Intreaba orice sportiv de performanta care este cheia succesului lor. Este mai mult decat probabil sa auzi cuvantul „disciplina” din motive bine intemeiate.

A fi foarte bun la ceva necesita adesea nenumarate ore de munca grea. In sport, desi talentul natural este important, reprezinta doar o mica componenta din intreaga ecuatie.

Indiferent daca esti pe teren, pe ring, intr-o echipa sau in competitie solo, munca grea te duce de la a fi un „jucator bun” si „talentat” la a fi „legendar”. Aceasta munca necesita disciplina.

Schimbarea vietii si atingerea obiectivelor necesita schimbarea obiceiurilor. Rezultatele diferite nu apar in mod magic de pe-o zi pe alta.

Daca vrei ceva diferit, trebuie sa faci ceva diferit. Daca vrei sa faci schimbari mari in viata ta sau sa atingi obiective mari, trebuie sa-ti schimbi obiceiurile si lucrurile pe care le faci zilnic.

Pentru majoritatea dintre noi, acest lucru nu este usor de facut. Cu totii ne cream propriile rutine si ne place sa traim intr-un mediu previzibil. Deci, pentru a iesi din acea zona de confort si a ramane acolo, este nevoie de disciplina si munca.

Disciplina inseamna sa faci ceea ce trebuie sa faci atunci cand nu este neaparat ceea ce vrei sa faci. Atunci se produce schimbarea.

Ce este disciplina sportiva?

Disciplina in sport este adesea definita ca abilitatea unui individ de a-si exercita autocontrolul si de a se comporta intr-o maniera care respecta regulile si corectitudinea sportului la care participa.

In timp ce disciplina poate fi vazuta ca o actiune reala, aceasta porneste de la o decizie mentala de a se conforma si a adera la instructiunile si regulile necesare pentru a obtine cel mai mult din sport. Din fericire, aceasta inseamna ca disciplina poate fi adesea invatata sau incurajata.

Disciplina este importanta pentru orice sportiv pentru a obtine rezultatele pe care le doreste, fie la antrenament, fie in timpul competitiei. Poate fi vazut ca si combustibilul care stimuleaza dezvoltarea si cresterea si ofera unul dintre ceilalti factori cei mai importanti pentru succes, care este angajamentul.

Disciplina sportiva trebuie predata si practicata fie de la o varsta frageda, fie cat mai devreme. 

In fitness si in orice trasnformare corporala, disciplina se manifesta putin diferit. Desi deriva din aceleasi principii, persoanele care au nevoie de mai multa disciplina in timpul transformarii lor trebuie sa aiba o vointa extrem de puternica pentru a putea ramane pe drumul cel bun.

In acest caz, disciplina inseamna stabilirea de noi comportamente pozitive care sa ia locul fostelor actiuni nocive precum consumul de fast-food sau prea multe gustari nesanatoase pe parcursul zilei.

Intr-o calatorie de transformare, disciplina inseamna si incercarea de a nu sari peste sesiunile de antrenament. Chiar daca trebuie sa fi avut o zi incarcata si obositoare, trebuie sa te gandesti la acea sesiune de antrenament ca la o solutie sanatoasa pentru a te elibera de stres, in timp ce slabesti in acelasi timp.

Cu toate acestea, atunci cand nu-ti urmezi planul de antrenament, continui sa sari peste sesiunile de antrenament si sa mananci din ce in ce mai haotic, incepi sa pierzi controlul asupra transformarii tale corporale.

Cum poti fi mai disciplinat?

1. Fa o lista cu ce vrei sa schimbi la tine

Aseaza-te si gandeste-te cu adevarat la viata ta si la ce aspecte vrei cu adevarat sa imbunatatesti si sa schimbi. Daca incerci sa-ti schimbi obiceiurile alimentare sau sa incepi sa iti formezi un obicei din a face sport mai des, scrie-l pe o foaie de hartie.

Cand te uiti la lista sau la obiectivele tale in alb-negru, vei incepe, de asemenea, sa iti faci o imagine mai clara a ceea ce te impiedica sa faci aceste schimbari. Accepta mici schimbari si, atunci cand simtiti ca le-ai indeplinit, adauga noi obiective pe lista ta. Asadar, de unde incepem?

2. Preia controlul asupra vietii tale

Arunca o privire la o saptamana obisnuita. Pentru fiecare zi noteaza cand te trezesti, cate ore lucrezi, timpul petrecut pe drum spre job etc. – orice este concret si relevant in saptamana ta.

Odata ce ai terminat programul saptamanal, vezi ce timp liber ai si unde iti permite timpul sa faci o plimbare sau sa mergi la un antrenament, apoi introdu acest lucru in programul tau.

Daca poti implica un prieten, fa-o. Este mai probabil sa continui sa urmezi acest program daca ai pe cineva care face la fel ca tine.

3. Incepe cu pasi mici, dar siguri

Nu te complica. Cand incercam sa ne schimbam prea mult deodata ajungem sa ne saturam si ne pierdem motivatia. Incearca sa incepi un obicei nou la un moment dat in mod consecvent si, cand devine un obicei, preia o alta sarcina.

De exemplu, incepe sa pregatesti o masa sanatoasa in fiecare seara pentru a doua zi, pentru a-l aduce la serviciu sau pentru a-l avea gata pregatit pentru cand te intorci acasa.

4. Da start modificarilor pozitive

Te face sa te simti mai bine la sfarsitul zilei sa stai pe canapea si sa navighezi pe internet fara vreun scop anume atunci cand ai putea sa iesi la o plimbare sau la sala sau chiar sa faci cateva treburi prin casa?

Cumparand mancare nesanatoasa cand mergi la magazin si apoi te intrebi de ce ajungi sa apelezi la acel baton de ciocolata sau chipsuri seara in timp ce te uiti la televizor?

Trebuie sa fii constient de aceste influente si sa incerci sa le reduci in viata ta.

De exemplu, daca retelele de socializare „mananca” prea mult din timpul tau liber, cand ai putea fi mai productiv, poate ar fi o idee buna sa opresti telefonul seara sau sa setezi o alarma pentru a-ti reaminti sa pui telefonul deoparte si sa faci ceva mai interesant.

Fiecare persoana are capacitatea de a crea disciplina in viata sa si de a face schimbarile de care are nevoie pentru a deveni o versiune mai buna. Pentru unii este usor de facut, dar pentru majoritatea dintre noi este nevoie de multa munca. Nu te concentra pe munca. Fa mici modificari si pur si simplu incepe cu acestea.

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos