Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au influențat obiceiurile tale alimentare prin comentarii dăunătoare, chiar dacă de fapt intențiile lor erau bune. Sau poate încă ții cont de ce îți spuneau profesorii de sport la școală. 

 

Pentru mulți, trendurile de pe rețelele de socializare creează îndoieli cu privire la ceea ce mănâncă. Este important să înțelegem că procesul este diferit pentru fiecare și să separăm adevărul de ficțiune.

Hai să explorăm câteva dintre cele mai întâlnite mituri despre pierderea în greutate și adevărul din spatele lor.

 

Mit: Sărirea peste mese este o modalitate bună de a pierde rapid în greutate.

Realitate: Sărirea peste mese poate încetini metabolismul și face, de fapt, pierderea în greutate mai dificilă, printre alte efecte dăunătoare.

Consumul regulat de mese te ajută să-ți reglezi metabolismul și să îi furnizezi organismului o aprovizionare constantă de nutrienți – vitală pentru menținerea unei greutăți sănătoase în timp. 

În plus, sărirea peste mese poate duce la supraalimentare sau la consumul excesiv de gustări nesănătoase mai târziu, și astfel ajungi, de fapt, tot la creștere în greutate. Consumul de mese mai mici și mai frecvente pe parcursul zilei te poate ajuta să rămâi pe drumul cel bun și să eviți senzația de foame. 

Consumul regulat de mese bogate în alimente integrale nutritive, precum fructe, legume, proteine slabe și carbohidrați complecși îți va oferi energia și concentrarea de care ai nevoie pentru a lua decizii mai bune cu privire la alimentație. Consumul regulat de mese nutritive te poate ajuta să menții o greutate sănătoasă și să te simți în formă.

 

Mit: Mâncatul târziu în timpul nopții duce la creșterea în greutate.

Realitate: Gustările de seară nu te vor face să iei în greutate – atâta timp cât ai în vedere câteva aspecte.

Mâncatul târziu în timpul nopții nu este o cauză directă a creșterii în greutate. Cu toate acestea, există câteva aspecte de luat în considerare. 

De exemplu, dacă deja ai atins numărul de calorii pe care ți l-ai propus pentru ziua respectivă, consumul de alimente în timpul nopții poate duce la supraalimentare. De asemenea, dacă stai în fața televizorului, deseori nu se aplică controlul porțiilor. Spre exemplu, dacă mă uit la un film, de obicei nu număr câte bucăți de popcorn mănânc pe parcursul filmului. 

Un alt factor de luat în considerare este modul în care consumul de alimente în timpul nopții poate afecta somnul. Mâncatul chiar înainte de culcare poate însemna că te vei culca cu senzația de disconfort, fie că este din cauza senzației de sațietate sau a consumului de zahăr care împiedică somnul odihnitor. 

A doua zi, vei opera cu mai puțin somn, ceea ce va determina corpul să dorească mai multe calorii pentru a funcționa la un nivel optim. Prin urmare, este important să iei în considerare tipurile de alimente și porțiile pe care le consumi. 

 

Mit: Efectuarea unei cantități mari de exerciții cardio te va ajuta să arzi grăsime mai rapid.

Realitate: Exercițiile cardio singure nu este suficient pentru a pierde în greutate.

Este important să combini cardioul cu antrenamentul de forță și o dietă sănătoasă. Împreună, aceste trei componente pot ajuta la crearea unui plan eficient de pierdere în greutate. În timp ce cardioul poate contribui la accelerarea metabolismului și arderea caloriilor, exercițiile de antrenament de forță sunt excelente pentru pierderea în greutate deoarece solicită organismul să consume mai multă energie (adică să ardă mai multe calorii). Pe scurt, câștigi mai multă masă musculară și pierzi mai mult în greutate. 

O dietă sănătoasă furnizează „combustibilul” de care organismul tău are nevoie pentru a ține pasul cu rutina ta de exerciții. Exercițiile regulate, mesele echilibrate și urmărirea aportului caloric sunt componente cheie ale unui plan de transformare de succes. Nu uita: consistența este cheia – cu cât te menții pe drumul cel bun, cu atât vei obține rezultate mai bune pe termen lung.

 

Mit: Consumul a mai puțin de 1.000 de calorii pe zi te va ajuta să pierzi în greutate.

Realitate: Consumul prea scăzut de calorii poate face, de fapt, mai dificilă pierderea în greutate pe termen lung.

Consumul prea mic de calorii poate duce la oboseală, poftă de mâncare, episoade de supraalimentare și poate încetini metabolismul. Consumul unei diete sănătoase și echilibrate cu numărul corect de calorii este cheia unei pierderi de greutate reușite. 

În plus, este important să te asiguri că primești suficiente vitamine și minerale în dieta ta, lucru care poate fi dificil în cazul unei diete cu puține calorii. Consumul de calorii mai mic decât are nevoie corpul tău pentru a-și susține funcțiile de bază poate cauza și alte probleme de sănătate și poate afecta fiecare sistem de organe din corp. 

O opțiune ar fi să mănânci cinci mese mici pe zi, fiecare masă având între 300 și 500 de calorii. Acest lucru te va ajuta să-ți menții nivelul de energie, asigurându-te în același timp că nu depășești limita de calorii pe zi. 

 

În final, fiecare persoană are nevoi individuale și ar trebui să își adapteze abordarea de pierdere în greutate în funcție de propriile obiective și corp. Consultarea cu un specialist în nutriție sau un antrenor poate fi utilă pentru a dezvolta un plan personalizat de slăbire, care să fie sănătos și sustenabil pe termen lung. Evitând miturile și adoptând un abordare echilibrată, îți poți atinge obiectivele de transformare într-un mod sănătos și eficient.

 

Programează-te la o consultație 1-la-1 gratuită cu un Expert în Transformare pentru a face primii pași în transformarea ta!

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos

Fitness nu inseamna numai sala

A fi activ este o modalitate eficienta de a-ti mentine sanatatea fizica si mentala. Activitatea fizica nu trebuie sa fie asociata, insa, doar cu mersul