Toate sărbătorile au tradițiile lor alimentare specifice, dar Halloweenul poate câștiga premiul pentru a fi singura care are în centrul său dulciurile. În fond, scopul final este să mergi la „Trick or Treat” și, cel puțin în SUA, să strângi cât mai multe dulciuri. Ei bine, indiferent cât de mult încerci să eviți, cu siguranță vei ceda tentației unui snack nesănătos.
De ce ar fi bine să nu cedezi tentației?
Chiar dacă o singură bomboană nu îți va afecta sănătatea, puțini dintre noi ne oprim la una. De fapt, majoritatea dintre noi vede Halloweenul așa cum vedem oricare altă ocazie festivă, de la Crăciun, până la grătarul de ziua onomastică a unui prieten apropiat: ca pe un moment perfect pentru a te răsfăța cu orice fel de tentații culinare ți se prezintă.
Acest răsfăț își pune amprenta și se manifestă din ce în ce mai mult în actuala epidemie de Diabet de tip 2. De ce epidemie? Pentru că în ultimii ani, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet a crescut într-un mod cel puțin alarmant.
În 1990, mai puțin de 5% din populația Statelor Unite ale Americii avea diabet. Această cifră este acum de 7%: o creștere de 40%. Mai mult, la fiecare 21 de secunde, cineva este diagnosticat cu diabet.
Ce este diabetul?
Mare parte din hrana pe care o consumi se transformă în glucoză pe care corpul tău o folosește drept energie. După o masă, pancreasul tău produce hormonul numit insulină, care ajută glucoza sau zahărul să se deplaseze din sângele tău în celulele corpului, unde poate fi transformată în energie. Când ai diabet, corpul tău fie nu produce suficientă insulină, fie nu poate folosi insulina pe care o produce. Rezultatul este o acumulare de glucoză sau zahăr în sânge.
Nivelul ridicat de zahăr în sânge cauzează daune extinse în organism, cum ar fi boli de inimă, insuficiență renală, orbire și chiar amputări. Adulții cu diabet au de două ori mai multe șanse să moară mai devreme decât cei fără diabet.
Care este legătura dintre diabet și sărbători?
Legătura dintre sărbători, de exemplu, dintre Halloween și diabetul de tip 2 este simplă: cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât pancreasul tău trebuie să lucreze mai mult pentru a produce insulină și pentru a menține nivelul zahărului din sânge într-un interval optim.
Cu toate acestea, celulele din pancreasul tău care produc insulină sunt singurele celule din organism care se uzează efectiv din cauza utilizării. Dacă le suprasolicităm, la un moment dat, ele încetează să funcționeze într-un mod care să poată ține pasul cu noi.
Corpul tău poate deveni și rezistent la insulina pe care pancreasul tău o produce. Cu cât celulele tale devin mai rezistente la insulină, cu atât pancreasul tău trebuie să producă mai mult pentru a avea un efect. Când se dezvoltă aceste situații, ești diagnosticat cu diabet de tip 2.
Cum poți preveni acest lucru?
Vestea bună este că diabetul de tip 2 poate fi prevenit în întregime. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, nu va trebui niciodată să treci prin această boală. Și dacă deja ai diabet de tip 2, poți face multe pentru a-l controla în mod natural.
Cea mai bună strategie este să îți menții greutatea în intervalul normal, să mănânci o dietă sănătoasă, bogată în alimente integrale și foarte puțin zahăr și să faci exerciții fizice cel puțin 30 de minute, 5 zile pe săptămână. Aceste schimbări simple în stilul de viață sunt inamicele diabetului de tip 2.
Sfatul meu pentru sezonul sărbătorilor care se apropie cu pași repezi este următorul: bucură-te de bunătățile pe care le vezi împrejur, de la preparate tradiționale, la dulciuri, însă cu moderație.
Programează-te la o consultație 1-la-1 gratuită cu un Expert în Transformare pentru a face primii pași în transformarea ta!