Un stil de viata sanatos incepe cu alegerile inteligente pe care le faci la magazin cand te plimbi cu cosul de cumparaturi printre rafturi, nestiind ce sa mai gatesti. Prepararea unor feluri de mancare sanatoase este o adevarata provocare, mai ales atunci cand ai un program incarcat in fiecare zi; fie ca lucrezi la birou sau ai grija de copii.
De asemenea, ce te faci atunci cand vrei sa gatesti o cina consistenta si sanatoasa, dar nu ai ingredientele necesare? Gandul ca trebuie sa te duci la magazin sa cumperi ce iti lipseste nu te bucura foarte tare, asa ca ajungi sa apelezi din nou la semipreparatele pe care le gasesti in congelator si la prajeli.
Un alt element care te poate descuraja din a face alegeri alimentare sanatoase este, fara doar si poate, legat de faptul ca asa-zisii specialisti in nutritie iti sugereaza doar feluri de mancare sanatoase, eventual bio, care in general pot fi mai scumpe.
In plus, atunci cand iti faci lista de cumparaturi, trebuie sa tii cont nu doar de buget ci si de accesul pe care il ai la anumite alimente. De exemplu, nu toata lumea are acces la un tip rar de nuci sau poate la avocado, chiar daca pare ca acum se gaseste in orice supermarket.
Vestea buna este ca aproape orice aliment sanatos mai scump sau mai greu accesibil poate fi inlocuit cu o varianta care se gaseste mai usor si poate chiar la un pret mai bun. Tot ce trebuie sa faci este sa te informezi despre proprietatile produsului respectiv.
Iata care este secretul pentru a face mereu alegeri alimentare sanatoase:
1. Planuieste dinainte pentru succes garantat!
Alegerile sanatoase nu se fac doar la magazin, ci si acasa. Inainte sa pleci la cumparaturi planifica-ti mesele cel putin pentru cateva zile daca nu poti chiar pe toata saptamana si creeaza si o lista. Planificarea meselor, de cele mai multe ori, te poate salva de la a face alegeri nesanatoase. Imagineaza-ti ca in fiecare duminica cumperi doar alimente sanatoase pentru cel putin 4 zile din saptamana urmatoare. In momentele de vulnerabilitate, cand vei vrea sa dai iama in dulapul cu dulciuri sau snack-uri, nu vei gasi decat alternative sanatoase, precum fructele sau nucile. Un alt avantaj al listei de cumparaturi si al planificarii meniului in avans este ca nu iti va ocupa mult timp. Poti gandi rapid cateva variante sanatoase cu ceilalti membri ai familiei inainte sa plecati la cumparaturi. Daca, de obicei, acorzi multa atentie la detalii, poti consulta sfaturile unui specialist. In general, insa, cosul tau de cumparaturi ar trebui sa fie plin cu fructe, legume, lactate, carne slaba, peste, leguminoase si nuci. Acestea sunt cateva alimente de baza cu care poti crea cu usurinta o masa completa la finalul zilei. De asemenea, nu-ti fie frica sa incerci lucruri noi! Daca ramai setat pe anumite alimente care stii ca iti plac, monotonia se va instala treptat in stilul tau de viata. Diversifica-ti pe cat posibil dieta cu alimente organice, pline de nutrienti si de vitamine.2. Fa cumparaturile intr-o anumita ordine.
Supermarketurile sunt organizate in asa fel incat sa te plimbe dintr-o parte in alta pentru a cumpara cat mai multe alimente nesanatoase. Daca pleci de acasa cu un plan bine organizat pentru a face cumparaturile, vei vedea ca nu te vor mai tenta atat de mult produsele de patiserie de la intrare sau standurile cu chipsuri peste care dai din loc in loc.- Incepe cu legumele si fructele. Daca supermarketul pe care il frecventezi nu are sectiunea de fructe si legume la intrare, atunci ar fi ideal sa te duci direct acolo cand intri in magazin. De regula, aceasta este cea mai colorata si bogata sectiune din magazin, iar acest lucru trebuie sa fie reflectat si in cosul tau de cumparaturi. Cu cat mai multe legume si fructe in culori vibrante, cu atat mai multe vitamine, minerale si nutrienti consumi in fiecare zi.
- Treci apoi pe la cereale, paine si paste. Cine spune ca dieta ta nu ar trebui sa contina deloc carbohidrati? Pana la urma, de aici iti iei toata energia pentru restul zilei. Alege cele mai putin procesate alimente din aceasta zona, precum ovazul, orezul, quinoa sau meiul.
- Urmeaza carnea si lactatele. Asociatia Americana a Inimii recomanda doua portii de peste pe saptamana, asa ca, din acest punct de vedere, doua mese sunt deja asigurate. Somonul este o optiune sanatoasa, dar daca esti alergic sau nu-ti place atat de mult pestele, poti alege si o carne slaba precum puiul. Cat despre lactate, ar fi ideal sa cauti optiuni slabe in grasimi, precum kefirul, iaurtul de baut sau cel obisnuit, in cutie. Daca esti fan inrait al branzeturilor, ai grija doar sa mananci portii mici.
- In final, treci si pe la conserve. Exista o multime de alternative sanatoase si in raionul cu mancare pastrata in borcan sau in conserve, precum fasolea sau tonul. De aici poti gasi acel aliment care iti completeaza salata sau dressingul.