Un sistem imunitar sanatos contribuie la starea noastra de sanatate generala, si nu doar la lupta impotriva anumitor boli.
Ceea ce mananci are un rol esential in modul in care corpul tau raspunde la diferite infectii.
Daca vrei sa iti intaresti sistemul imunitar este timpul sa ai grija la alimentatie!
Nutrientii precum vitamina C, vitamina D sau complexele de vitamina B, zinc si seleniu ajuta la intarirea “zidului de aparare” impotriva racelilor si gripelor sezoniere sau, in aceasta perioada mai ales, impotriva COVID.
Totusi, trebuie sa ai in vedere ca nu iti vei intari sistemul imunitar peste noapte daca mananci o farfurie intreaga de portocale, sa zicem. Acest lucru este posibil doar daca adopti un regim alimentar sanatos, pe termen lung.
De asemenea, nu te concentra pe un singur tip de aliment. Exista o varietate larga care iti ofera nutrientii de care corpul tau are nevoie. Asadar nu exista un singur aliment minune pe care sa te bazezi 100%.
Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti planifici mesele zilnice in jurul unor alimente fresh si multicolore: cu cat farfuria contine mai multe culori (rosu, galben, portocaliu, verde, albastru etc.), cu atat este mai sanatoasa.
Adauga pe langa legume si o proteina slaba in grasimi precum puiul sau tofu. Asezoneaza totul cu condimentele tale preferate si un strop de ulei de masline sau putin avocado pentru aportul de grasimi sanatoase.
Iata principalele alimente care iti intaresc sistemul imunitar:
1. Afinele
Pe langa gustul absolut delicios si aroma puternica pe care o dau oricarui desert sanatos, afinele contin multe alte proprietati ascunse. De exemplu, afinele sunt bogate intr-un tip de antioxidant care care reduce deteriorarea la nivelul celulelor. De asemenea, contribuie si la cresterea imunitatii dar regleza si tranzitul intestinal.
In plus, afinele contin numeroase vitamine, inclusiv vitamina C, vitamina A, potasiu si fibre. Le poti consuma cu usurinta ca o gustare dupa masa, dimineata la micul dejun impreuna cu un iaurt slab in grasimi sau intr-un smoothie super healthy.
2. Usturoiul
Daca nu esti fan usturoi, pierzi numeroasele beneficii pe care le poate oferi corpului tau. Usturoriul contine o cantitate generoasa de antioxidanti care previn aparitia racelilor si a bolilor gastrointestinale. In plus, opreste dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor si stimuleaza activitatea enzimelor digestive. Sa nu mai spunem ca este atat de versatil incat poate fi folosit in aproape orice reteta – in afara de deserturi, bineinteles.
3. Ciupercile
Cum sa nu iubesti ciupercile cand vin in atat de multe varietati si moduri de preparare? Ciupercile sunt acel ingredient care nu poate lipsi dintr-o farfurie cu mancare sanatoasa. De ce? Pentru ca sunt delicioase, slabe in calorii si grasimi si sunt bogate in nutrienti.
Ciupercile contin aminoacizi, in special glutamat, care contribuie considerabil la intarirea sistemului imunitar. Ele furnizeaza proteine de inalta calitate, fiind si o buna sursa de energie. Daca ai nevoie de potasiu, fier, calciu, sodiu, zinc sau vitaminele C, D, sau E, ciupercile sunt cea mai buna sursa pe care o poti “exploata”.
4. Proteinele
Proteinele nu te ajuta doar sa repari tesutul muscular dupa un antrenament intens. Ele servesc si altor componente esentiale ale corpului tau, iar una dintre acestea este sistemul imunitar.
Proteinele reprezinta nucleul central al sistemului tau imunitar, oferindu-i destula energie pentru a lupta impotriva infectiilor de orice tip, precu si pentru a te proteja. O dieta slaba in proteine te poate transforma in victima oboselii si a slabiciunii fizice. In plus, iti poate compromite sistemul imunitar, acesta nefiind capabil de a te apara in totalitate.
Cat despre cantitatea ideala de proteine pe care trebuie sa o consumi, totul depinde de propriul tau corp. Expertii recomanda sa consumi intre 0.8 si 1.2 grame de proteine/cate kilograme ai, insa cine sta sa calculeze?
In schimb, proteinele pe care trebuie sa le consumi trebuie sa fie la fel de mari, aproximativ, cat palma ta.
De asemenea, ai grija sa nu cazi in capcana more is better: daca mananci mai multe proteine decat ai nevoie, nu inseamna ca vei avea un sistem imunitar mai puternic.
5. Alimentele colorate
Eat the rainbow to boost your immune system – cu alte cuvinte, consuma cat mai multe alimente viu colorate pentru un stil de viata cat mai sanatos.
Alimentele portocalii precum morcovii, dovlecii sau cartofii dulci isi iau culoarea de la cantitatea crescuta de beta-caroten care se transforma in vitamina A. Aceasta sprijina celulele albe care reprezinta primul zid de aparare impotriva infectiilor virale si bacteriene.
Citricele, precum portocalele, grepfruitul sau lamaile sunt bogate in vitamina C.
Alimentele rosii, precum ardeiul gras, rosiile sau pepenele rosu contin, de asemenea, o multime de antioxidanti.
Legumele verzi sunt printre cele mai nutritive alimente si pot fi consumate crude sau gatite. Spanacul, varza de bruxelles sau salata contin antioxidanti, vitamina A, C si E.
Fructele albastre, mov sau roz – murele, zmeura sau strugurii – sunt alimente anti-inflamatorii si ajuta la gestionarea zaharului in sange. Astfel, scad riscul aparitiei bolilor de inima.
Mareste volumul!
Daca vrei sa maximizezi impactul pe care mancarea sanatoasa il poate avea asupra sistemului tau imunitar, va trebuie sa maresti cantitatea de fructe si legume din dieta ta, in defavoarea alimentelor nesanatoase. Nu este atat de dificil sa incluzi fructele si legumele in mesele tale zilnice, mai ales datorita beneficiilor pe care le ofera imunitatii tale.
Un studiu publicat in 2017 arata ca daca mananci 10 portii (mici, evident) de fructe si legume in fiecare zi, riscul de a suferi de atac de cord, accident vascular cerebral sau cancer sunt mult mai mici.
Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!
[elementor-template id="20949"]]]>