Cand vine vorba despre alimentatie, foarte multe persoane aleg mancarea procesata. Motivele invocate ar fi lipsa timpului, comoditatea sau chiar stresul.
In fond, pare mult mai usor si mai rapid sa gatesti un aliment semi-preparat decat sa stai in bucatarie cateva ore pregatind o masa sanatoasa, mai ales dupa o zi incarcata.
Din start trebuie sa intelegi diferenta intre mancarea procesata buna si cea nociva.
Mancarea procesata buna
Nu toate alimentele procesate sunt nocive pentru organism, desi poate asa ai crezut pana acum, probabil. Nu putem spune ca toata mancarea procesata este plina de grasimi nesanatoase si calorii, cand exista alimente procesate bune care pot fi consumate fara griji. Un exemplu foarte bun de alimente procesate sanatoase sunt fructele sau legumele congelate simple, fara adaosuri precum sosuri sau zahar. In momentul in care sunt congelate, fructele si legumele se afla in cel mai bun stadiu al lor. Astfel, pentru ca procesul de congelare nu dauneaza calitatii lor, sunt considerate bune pentru organismul nostru. Nautul este, de asemenea, un alt bun exemplu. Nautul la conserva este la fel de sanatos ca cel crud daca, la fel ca in cazul legumelor sau fructelor congelate, nu este insotit de alte adaosuri. Astfel, in loc sa alegi un produs procesat – hummus-ul – din magazin, poti alege naut la conserva sau crud pentru a-ti prepara acasa hummus. Sa nu uitam de fulgii de ovaz, pestele congelat, fructele de mare sau painea din faina integrala – alte exemple de alimente procesate sanatoase. Asadar, nu toate alimentele procesate sunt „rele”. Metodele de procesare urmaresc, in primul rand, eliminarea agentilor patogeni. In plus, fara congelare sau conservare, unele alimente nu ar ramane intr-o stare proaspata mai mult timp.Mancarea procesata nociva
In cealalta extrema se afla mancarea procesata nesanatoasa. Comparativ cu cea sanatoasa, aceste tipuri de alimente procesate nu fac altceva decat sa iti dauneze propriei sanatati. Alimentele procesate „rele” au in compozitie grasimi trans si saturate, cantitati mari de sare si la fel (sau poate mai mult) zahar. Nu aduc sub nicio forma un aport satisfacator de vitamine si minerale, de aceea consumul lor nu este recomandat nici pentru silueta, nici pentru sanatatea ta. Din categoria alimentelor procesate nocive fac parte multe preparate pe care cu siguranta le-ai intalnit macar o data. Sau, in cel mai rau caz, le consumi mai des decat ar trebui:- alimentele conservate cu multe grasimi sau sare,
- semi-preparatele „proaspete” sau congelate,
- chipsurile si dulciurile de orice fel, sancksurile
- Prajiturile si produsele de patiserie
- cerealele expandate pline de zahar,
- mezelurile si orice tip de carne procesata.
Cat ingrasa alimentele procesate?
Asa cum am mentionat anterior, nu toate alimentele procesate sunt nocive pentru organism. Insa consumul zilnic, ridicat de alimente procesate rele, duce la cresterea in greutate sau chiar obezitate. Un stil de viata sanatos nu implica nicidecum alimentele procesate nocive cum sunt snacksurile sau dulciurile, produsele de patiserie sau semi-preparatele. Acestea contin un aport scazut de nutrienti, dar multe grasimi nesanatoase, sodiu, zahar si calorii. Sfatul nostru: Nu pleca niciodata infometat la cumparaturi. Nu vei face decat sa cazi prada tentatiilor nesanatoase. Cu siguranta ti s-a intamplat si tie sa umpli cosul cu alimente de care iti era ”pofta”, doar pentru ca iti era foame. De asemenea, cand faci cumparaturile nu te lasa tentat de cat de repede poti pregati cina daca alimentele alese sunt nesanatoase. Cand vine vorba de pastrarea siluetei sau de slabit, mai bine acorzi putin mai mult timp unei mese realizate din alimente sanatoase, procesate sau neprocesate, decat sa devii dependent de semi-preparate si alte alimente care nu-ti aduc niciun aport nutritiv.Cateva moduri in care mancarea procesata nociva dauneaza sanatatii:
- Contine multe chimicale, printre care si E-uri – fiecare aliment procesat chimic isi pierde toate beneficiile naturale si sanatoase. Astfel, ce ajungi sa mananci in final sunt arome combinate, conservanti, texturi false si coloranti. Desi toate aceste alimente au fost testate pentru a ne asigura ca pot fi consumate cu incredere, aceste substante artificiale nu sunt deloc bune pentru organism, pe termen mediu si lung. Multi oameni pot ajunge dependenti de mancarea procesata nociva din cauza acestori substante chimice: textura, aromele si gustul ii indeamna pe acestia sa le consume in continuare.
- Isi pierde din nutrienti – fiecare aliment care a fost procesat chimic pierde o cantitate de nutrienti comparativ cu alimentele integrale, naturale, neprocesate. Vitaminele si mineralele artificiale introduse in mancarea procesata nu inlocuiesc nutrientii naturali. Si, cu cat te obisnuiesti sa mananci mancare slaba din punct de vedere nutritiv, cu atat vei pierde mai multi nutrienti importanti pe care ar fi trebuit sa-i primesti.
- Contine mult zahar rafinat – mancarea procesata nociva contine o multime de zaharuri care au menirea de a atrage consumatorul. La fel ca in cazul nutrientilor, zaharul rafinat din produsele procesate nocive nu este un inlocuitor bun pentru zaharul natural obtinut din alimentele neprocesate. Zaharul, de unul singur, nu contine nutrienti si, in combinatie cu alimentele procesate, afecteaza sanatatea corpului in mod negativ daca este consumat in cantitati mari. In plus, zaharul are efect inflamator asupra organismului. Cateva efecte negative sunt: incetinirea metabolismului, obezitate, diabet, boli cardiovasculare sau cancer.
- Contine carbohidrati rafinati si putine fibre – mancarea procesata contribuie la aparitia unor boli grave. Carbohidratii rafinati sunt aceia care isi pierd intreaga valoare nutritiva in urma procesarii. Pot contribui la cresterea glicemiei si impiedica insulina din a functiona corect in organism. De asemenea, mancarea procesata nociva isi pierde din fibre in timpul procesarii, cauzand probleme in sistemul digestiv.