De-a lungul anilor, am auzit tot felul de scuze pentru a nu face sport. De la cele clasice precum “nu am timp”, pana la cele mai inventive, cand ajungi sa amintesti planuri pe care nu le aveai inainte in program si care acum, printr-o minune, se suprapun cu antrenamentul tau.
Ce-i drept, fiecare dintre noi a trecut prin zile mai bune in care parca abia asteptam sa ajungem la antrenament, precum si prin zile mai grele, cand incercam sa ne adunam toata energia pe care o mai avem doar pentru a ne da jos din pat. Nu despre acele zile vei citi in continuare, ci despre momentele cand, desi te trezesti plin de energie, lasi lenea sa te convinga sa sari peste antrenament.
Hai sa fim realisti – majoritatea scuzelor pe care le inventezi pentru a nu face sport nu sunt valide.
Daca sportul si sanatatea sunt importante pentru tine, atunci este important si sa nu mai inventezi scuze. Pana la urma, stii la fel de bine ca noi ca, atata vreme cat continui sa faci anumite lucruri bune si sa scapi de obiceiurile negative, vei reusi sa iti indeplinesti obiectivele de transformare.
Pentru a te ajuta sa scapi de scuzele care iti vin automat in minte atunci cand iti este prea lene sa faci sport, am strans cateva dintre cele mai intalnite scuze pe care le-am auzit de-a lungul anilor, in speranta ca te vor ajuta sa treci peste obstacolele pe care, mai mult sau mai putin constient, ti le pui singur in timpul transformarii.
1. Nu am destul timp pentru a ma antrena.
Stim si noi cat de stresant poate fi uneori sa iti construiesti un program bine organizat in care sa incluzi cateva antrenamente pe saptamana. Daca ai un job care iti solicita mare parte din zi, singurele tale variante de a face sport raman antrenamentele de dimineata sau de seara. Si, acum intervine o alta problema: dimineata crezi ca nu ai destula energie pentru a te antrena, iar seara esti prea obosit. Nu ti se pare si tie ca incerci sa cauti scuze pentru a nu face sport fara ca macar sa incerci o data sau de doua ori un antrenament dimineata sau seara? Daca acest lucru nu functioneaza, foloseste-te de putina creativitate pentru a profita la maximum de timpul tau:- Trezeste-te mai devreme. Daca restul zilei este aglomerata si seara intervin alte planuri, incearca sa te trezesti cu 30 de minute mai devreme de cateva ori pe saptamana pentru a face sport. Tine minte ca poti face sport si de acasa pentru a maximiza timpul de care dispui. Odata ce te obisnuiesti cu aceasta rutina, poti adauga mai multe minute de sport dimineata sau mai multe antrenamente in timpul saptamanii.
- Foloseste masina mai putin. Acest lucru se aplica si pentru transportul in comun. Daca ai de facut drumuri scurte in oras, incearca sa mergi pe jos oricat de des poti. In cazul in care trebuie neaparat sa te deplasezi cu masina, alege sa o parchezi cateva strazi mai departe si sa mergi pe jos pana la destinatie.
- Regandeste-ti rutinele. Brunch-ul saptamanal cu prietenii se poate transforma cu usurinta intr-o iesire in natura unde sa faceti miscare sau un antrenament la sala. Acest lucru se aplica si timpului petrecut cu copiii. In loc sa va petreceti weekend-ul in casa, in fata televizorului, faceti drumetii sau iesiti la plimbare mai des.
2. Cred ca exercitiile sunt plictisitoare.
Este complet normal sa ajungi sa te saturi de aceeasi activitate pe care o repeti zilnic, mai ales cand vine vorba de exercitii fizice. Cu atat mai mult, daca te antrenezi singur. Totusi, antrenamentele nu trebuie sa fie sub nicio forma plictisitoare. Iata care este reteta Bodyshape pentru antrenamente distractive:- Creeaza varietate in rutina ta. Poti modifica intensitatea exercitiilor tale de la o sesiune de antrenament la cealalta sau poti creste durata lor. De asemenea, poti alterna antrenamentele in grup cu cele individuale sau cu cele in aer liber pentru a nu te plictisi de rutina ta.
- Alatura-te unei comunitati. Antrenamentele in grup sunt mult mai distractive decat cele individuale. Pe langa incurajarile si motivatia pe care o primesti de la colegii de antrenament, vei observa ca timpul trece mult mai repede decat cand te antrenezi singur.
- Alege activitati care iti plac. Nu copia niciodata antrenamentele altor persoane doar pentru ca asa ai auzit ca trebuie sa faci. Daca vrei sa iti termini transformarea cu brio, ar fi bine sa alegi antrenamentele care iti plac tie si, mai ales, care ti se potrivesc. Poti incerca mai multe variante. O vei descoperi cu siguranta pe cea castigatoare.
3. Nu sunt o persoana atletica.
Iti dam o veste buna: nu trebuie sa ai veleitati sportive pentru a te antrena. Conteaza doar sa iti doresti destul de tare sa faci o schimbare in viata ta. Pentru inceput , nvelul de fitness este important doar in alegerea tipului de antrenament Pe parcurs, iti garantam ca vei reusi sa faci exercitii mult mai complexe. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos:- Nu te complica. La inceput, este normal sa fii confuz si sa nu stii ce antrenamente sa alegi, mai ales cand vezi in jurul tau doar persoane intr-o forma mai buna decat a ta. Nu te panica! Incepe cu cateva exercitii de baza, simple, pe care le poti face si tu.
- Uita de competitie. Nu te ingrijora daca nu devii cel mai bun din grupa ta, din prima incercare. Intr-o transformare corporala nu conteza cine termina mai repede sau cine a facut exercitiile mai bine, ci sa ramai concentrat pe obiectivele tale pentru a le indeplini.
4. Am mai incercat in trecut si am renuntat.
Acesta nu este un motiv sa nu mai incerci. Analizeaza cu grija contextul in care ai mai incercat sa faci sport si ce anume nu a functionat pentru tine. Tine cont si de urmatoarele sfaturi:- Fa totul in ritmul tau. Nu te grabi sa te incepi cu antrenamente mult prea grele pentru tine. Incepe usor si creste gradul de intensitate al antrenamentelor daca simti nevoia pe parcurs sau daca este incurajat de un antrenor.
- Stabileste obiective realiste. Nu iti promite ca te vei antrena cate o ora in fiecare zi pentru ca, mai apoi, sa te condamni din cauza ca nu te-ai tinut de promisiune. Creeaza doar obiective realiste la inceput, precum antrenamente de 20 minute pe zi sau de 3 ori pe saptamana.
- Adu-ti aminte de ce faci sport. Cand simti ca esti pe punctul de a renunta la un antrenament, aminteste-ti de ce ti-ai inceput transformarea. Propriile obiective pot fi un factor motivant extrem de bun.