Care sunt primele cuvinte care iti vin in minte cand te gandesti la wellbeing? Probabil te gandesti la o stare de bine sau la asezarea pe primul loc a sanatatii in viata de zi cu zi.
Aceasta stare de bine sau wellbeing include cateva elemente care trebuie tinute sub control pentru o viata sanatoasa: activitatea fizica, sanatatea mintala si indeplinirea nevoii de socializare. Ei bine, toate aceste obiective pot fi atinse daca depui efortul necesar.
Cum definim, insa, “sanatatea”?
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste “sanatatea” ca fiind “o stare completa de bine, din punct de vedere fizic, mintal si social, si nu doar absenta bolilor sau a dizabilitatilor”. Cu alte cuvinte, pentru a fi considerat un om sanatos, trebuie sa tii cont de toate cele 3 componente amintite anterior. Hai sa le luam pe rand, totusi.
- Sanatatea fizica. Fitnessul este strict legat de sanatatea fizica, reprezentand capacitatea ta de a te misca atat in viata de zi cu zi, precum si cand te antrenezi. Sa fii sanatos din punct de vedere fizic include, deci:
-
-
- sa faci sport,
- sa ai un grad sporit de coordonare si agilitate atat in viata de zi cu zi, cat si cand te antrenezi,
- sa fii cat se poate de puternic si energic,
- sa ai cat mai putine boli sau accidentari fizice.
-
- Sanatatea emotionala. Sanatatea mintala a fiecaruia dintre noi tine de starea sa de bine in raport cu perceptia despre propria persoana. Cand ne referim la sanatatea mintala, afirmam, automat, ca trebuie sa poti sa recunosti si sa-ti exprimi sentimentele, sa fii constient de tine si de actiunile tale, sa iti respecti corpul si sa ai o atitudine pozitiva pentru a fi cu adevarat sanatos din punct de vedere emotional.
- Sanatatea sociala. Modul in care sanatatea sociala contribuie la starea ta de bine a putut fi observat mai bine in timpul pandemiei cand oamenii aveau nevoie de mai multe interactiuni pozitive cu cei din jur. Totusi, pentru a tine acest element sub control trebuie sa iti creezi cateva obiceiuri:
-
-
- sa poti interactiona cu o varietate larga de personalitati si sa simti ca apartii unui anumit grup de oameni,
- sa arati respect, empatie si toleranta fata de cei din jur,
- sa iti poti gestiona emotiile in functie de fiecare situatie,
- sa poti recunoaste si gestiona efectele actiunilor tale asupra altora,
- sa fii constient de drepturile si responsabilitatile tale si ale celor din jur.
-
- Creste nivelul neurotransmitatorilor, precum serotonina (hormonul stresului), dopamina (responsabila cu procesele de invatare si starea de bine), sau endorfinele.
- exercitiile regulate te pot ajuta sa dormi mai bine, iar un somn bun te ajuta pe tine, la randul sau, sa iti imbunatatesti starea de bine,
- sportul iti poate imbunatati capacitatea de a avea totul sub control, modul in care faci fata lucrurilor si increderea de sine; oamenii care fac sport constant afirma deseori ca se simt extraordinar de bine atunci cand isi indeplinesc un obiectiv,
- sportul iti poate distrage atentia de la gandurile negative si poate aduce cu sine oportunitati pentru a incerca lucruri noi,
- activitatea fizica iti creste nivelul de energie si poate reduce tensiunea musculara, simtindu-te mai relaxat,
- sportul iti ofera sansa de a socializa si de a primi sprijin atunci cand te antrenezi intr-un grup.