“Transformarea ar trebui sa inceapa din felul in care incepi o zi”, spune Iuliana Marciuc dupa o transformare incheiata cu succes. Atitudinea si motivatia sunt doua elemente cheie ale fiecarei transformari. Intai de toate, motivatia este cea care te impinge de la spate intr-o zi, spunandu-ti “De azi trebuie sa te pui pe primul loc!” Apoi, atitudinea te mentine pe linia de plutire. Cand atitudinea de invingator iti lipseste, ti se pare ca fiecare zi este un pas inapoi de la corpul mult visat.
Realitatea este ca pana nu te hotarasti singur ca vrei sa faci acest pas si sa-ti incepi transformarea, nicio carte sau niciun sfat nu te pot convinge.
Momentul in care iti pui sanatatea pe primul loc este momentul in care totul se schimba, iar acest lucru trebuie reflectat in propria rutina. In fond, transformarea corporala inseamna disciplina si, asa cum in fiecare dimineata iti faci patul sau iti bei cafeaua, la fel trebuie sa-ti intre in obicei mancatul sanatos sau mersul la antrenamente.
Ce vine dupa motivatia de a incepe?
Cea de-a doua mare problema pe care o intampina fiecare dintre noi imediat dupa ce isi incepe transformarea corporala este gestionarea timpului. “Nu am timp” devine o scuza pe care ai tedinta sa o “iei in brate” ori de cate ori nu ai chef sa te antrenezi sau sa gatesti o masa sanatoasa.
Despre acest lucru ne vorbeste si Iuliana Marciuc in primul episod al podcastului Ora de transformare – realizat de Irina Alionte, fondatorul Bodyshape Transformation Centre.
Ca mama, sotie, autor si realizator tv, Iuliana Marciuc a reusit sa duca la bun sfarsit (si cu mare succes) o transformare corporala de invidiat, chiar daca gestionarea timpului pune bete in roate multor transformari. Secretul ei, insa, este “organizarea.”
“Atunci cand nu te scoli de dimineata, nu ajungi departe”, spune Iuliana Marciuc, amintindu-si de unul dintre secretele ei care au ajutat-o sa-si duca transformarea la bun sfarsit: in fiecare dimineata isi duce fiul la liceu pentru a avea un motiv in plus de a ajunge la sala.
De asemenea, un alt secret pentru a reusi sa tii pasul cu un program incarcat este valorificarea timpului de care dispui. De exemplu, organizeaza-ti timpul in asa fel incat sa nu fi nevoit sa parcurgi tot orasul pentru a ajunge intr-un anumit loc. Gandeste-te ca poti folosi timpul in care stateai in trafic de obicei pentru a te antrena sau pentru a petrece timpul cu familia.
Gandeste-te mereu la “De ce?”-ul tau
Daca vrei sa stii care este cel mai important lucru pentru a-ti pastra motivatia chiar si in zilele cand simti ca pierzi din ce in ce mai mult din vedere motivul pentru care ti-ai inceput transformarea, ei bine, afla ca vine dinauntrul tau. Mai exact, din “De ce?”-ul tau.
De ce ai ales, in sfarsit, un stil de viata sanatos? De ce continui? De ce te antrenezi de 4 ori pe saptamana? De ce inca ai energie pentru a gati o cina sanatoasa chiar si dupa 8 ore de munca?
De multe ori, motivul pentru care te trezesti in fiecare dimineata si continui sa tii acest stil de viata sanatos este singurul lucru care iti spune “Hai ca mai poti putin” sau “Inca nu ti-ai atins obiectivul final.”
Totusi, cand ai nevoie de acel extra push, influenta celor din jur poate fi exact ceea ce lipsea din transformarea ta corporala. Sa ne gandim, de exemplu, la perioada prin care trecem acum.
Dupa luni de zile in care interactiunea fata in fata intre oameni a fost limitata, chiar si intalnirile online au fost de ajuns pentru a te motiva sa continui acest proces de transformare anul trecut. Si anul acest, cu siguranta ti-au priit antrenamentele la sala cu alti pasionati de sport si sanatate. Ce conteaza, de fapt, este ca atunci cand ai nevoie de putin ajutor extern pentru a te readuce pe traiectoria corecta, cei dragi tie sau alti bodyshaperi sunt aici pentru a te sustine.
Cat de mult conteaza antrenorul?
Fireste, nu ai nevoie neaparat de un antrenor personal pentru a avea o transformare de succes. Antrenorul, de fapt, este acea persoana care iti da indicatii, sfaturi si cuvinte incurajatoare cand ai nevoie. Fie ca te antrenezi in grup la sala sau online, antrenorul are menirea de a motiva constant grupul, dar si de a “pune punctul pe i”, asa cum spune si Iuliana Marciuc.
Antrenorul poate fi un model, un mentor sau un ghid pentru tine. De asemenea, este persoana care iti spune ca mai poti putin chiar si cand simti ca iti ard toate partile corpului. Din categoria stimulilor externi care te tin pe linia de plutire si te ajuta sa nu te abati de la propriile obiective, un antrenor bun chiar poate face diferenta dintre o transformare de succes si una esuata.
Afla mai multe despre secretele care stau in spatele unei transformari corporale de succes din podcastul moderat de Irina Alionte, Ora de transformare. Primul episod o are in prim plan, si ca invitata, pe Iuliana Marciuc, realizator tv si bodyshaper.
Iata principalele subiecte abordate de Irina Alionte si Iuliana Marciuc in primul episod al podcastului Ora de transformare:


- Cum poti sa ai timp si pentru familie, si pentru job si pentru transformarea ta corporala (minutul 3:43)
- Despre sport si alimentatie in pandemie (minutul 7:05)
- Importanta alegerii tipului de antrenament potrivit pentru tine (minutul 11:22)
- Ce inseamna, de fapt, “transformare”? (minutul 14:00)
- Ce a motivat-o pe Iuliana Marciuc sa-si inceapa transformarea? (minutul 16:20)
- Despre cum distingi intre informatia adevarata si cea falsa – diete si fitness (minutul 20:21)
- Cum scapi de stres si iti mentii starea de bine? (minutul 25:29)
- Cum faci fata poftelor culinare? (minutul 29:05)
- Despre provocarea 6 week challenge (minutul 31:23)
- Cum iti pastrezi motivatia? (minutul 36:36)
- Ce poti face in zilele de pauza? (minutul 39:11)
- Cum reusesti sa te iubesti pe tine pentru a fi alaturi de cei dragi vreme indelungata? (minutul 41:18)
- Despre acel ultim impuls care te poate convinge sa-ti incepi transformarea (minutul 43:04)