Ce inseamna un stil de viata sanatos pentru tine?
Aceasta e o intrebare pe care multi dintre noi ne-o adresam si, de multe ori, raspunsul tinde sa fie subiectiv. In cel de-al doilea episod al podcastului Ora de Transformare, am discutat cu Razvan Stratulat, specialist Bodyshape in nutritie si transformare corporala.
Razvan este o figura frecvent prezenta la diferite emisiuni TV, unde vorbeste despre importanta unui regim alimentar echilibrat, despre ce si mai ales cum sa mâncam pentru a avea o conditie fizica buna si a ne bucura, in continuare, de alimentele pe care le consumam.
“Nutritia este pe primul loc din punctul meu de vedere”, recunoaste Răzvan.
Si, intr-adevar, nicio transformare corporala de succes nu poate fi obtinuta daca neglijezi acest element de baza.
Cu siguranta si tie ti s-a intamplat sa te hotarasti brusc ca vrei sa incepi sa tii un stil de viata mai sanatos, dar nu ai stiut exact ce trebuie sa faci. Te-ai documentat pe Internet, ai vorbit cu prietenii sau cu familia si ai ajuns la concluzia ca trebuie sa tii dieta “x” sau “y”. Aceasta este prima greseala!
Stii cum se spune: daca vrei sa faci un lucru bine, trebuie sa apelezi la specialisti. Cu acest gand trebuie sa pornesti si in “calatoria” ta catre un stil de viata sanatos.
“Inainte sa te apuci sa tii o dieta sau sa incepi un stil de viata sanatos, trebuie sa dispui de cateva cunostinte de nutritie de baza pentru ca “s-ar putea sa avem notiuni usor gresite despre stilul de viata sanatos atunci cand il incepem pe cont propriu.”, atrage atentia Razvan Stratulat.
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este ca orice transformare de succes incepe in bucatarie.
“Daca te antrenezi constant, dar nu ai grija la ce mananci, bineinteles ca s-ar putea sa nu obtii rezultatele dorite. Si cand nu obtii rezultatele dorite, incepi sa pierzi din motivatie gandindu-te “Oare de ce nu pot sa slabesc?”. Adevarul este ca fiecare element al unei transformari de succes – alimentatia, antrenamentele si atitudinea – trebuie sa coexiste. Ei bine, daca nu respecti un element, precum planul alimentar sanatos, antrenamentele zilnice sau atitudinea extrem de pozitiva nu pot compensa pentru dezechilibrul creat”, mai spune Razvan.
Nu incerca sa-ti pui limite
Nu exista nicio scurtatura pentru a-ti atinge obiectivele de transformare mai repede. Exista, insa, perseverenta si consecventa. Daca nu dai tot ce e mai bun din tine la antrenamente, rezultatele intarzie sa apara, iar daca nu te straduiesti sa mananci cat mai sanatos, tot efortul pe care il depui se poate duce pe apa sambetei.
Razvan spune ca nu poti porni intr-o transformare corporala cu gandul ca vei da doar 70% din tot ce poti. Daca pornesti cu acest mindset, cu siguranta nu vei avea cel mai lin proces de transformare.
Singurul truc care te poate ajuta sa ajungi mai repede la corpul ideal si la un stil de viata mult mai sanatos este sa dai 100% din tine si la antrenamente si la capitolul “nutritie”.
Cand te gandesti inca de la inceput ca poti sa te culci pe o ureche, sa lipsesti de la antrenamente sau sa mananci sanatos doar in anumite perioade, sigur nu pornesti intr-o transformare corporala adevarata. Pentru a vedea rezultate, a invata cum sa traiesti sanatos chiar si dupa procesul de transformare si a te bucura de o calitate a vietii crescuta, nu poti face lucrurile cu jumatate de masura!
Cum si de ce au aparut atat de multe tipuri de diete
Pare ca Internetul ne “bombardeaza” din toate partile cu diferite tipuri de diete sau cu persoane care se declara coaches de lifestyle/wellness/nutritie, nu-i asa?
Se intampla din ce in ce mai des sa vedem planuri alimentare minune de la persoane care nu sunt neaparat specializate in nutritie, asa ca este de datoria noastra sa ne informam din sursele corecte.
De fapt, motivul care a dus la aparitia atator diete minune sau planuri alimentare concepute de persoane nepregatite din punct de vedere profesional este modificarea alimentelor. Poate si tie ti se pare ca in trecut oamenii aratau mult mai sanatosi decat in prezent, nu? Raspunsul sta pur si simplu in tipul de alimentatie pe care il aveau. Pentru ca nu existau atat de multe alimente procesate sau lanturi de fast-food ca in zilele noastre, oamenii erau obisnuiti cu diete mult mai sanatoase.
Cand noi am fost obisnuiti cu alimente nesanatoase, pline de calorii de care corpul nostru nu are nevoie, de zahar si cate si mai cate lucruri care nu aduc niciun beneficiu real organismului nostru, nu este de mirare ca ni se pare atat de greu sa urmam un stil de viata sanatos.
Si pentru ca oamenilor li se pare mult prea greu sa renunte la alimentele nesanatoase pe care le mananca de obicei, apar din ce in ce mai multe diete care promit marea cu sarea.
Numarul mare de diete care exista pe Internet este pur si simplu efectul pe care il produce gandul ca trebuie sa slabesti foarte repede. Daca se poate sa ajungi la corpul ideal cu minimum de efort si de pe o zi pe alta, ar fi minunat. In realitate, o transformare corporala inseamna rabdare, perseverenta, consecventa si EFORT.
Iata principalele subiecte abordate de Irina Alionte si Razvan Stratulat in noul episod al podcastului Ora de transformare:
- Ce inseamna un stil de viata sanatos (minutul 2:45)
- Care este raportul intre nutritie si sport intr-o transformare corporala (minutul 5:38)
- De ce exista atatea tipuri de diete (minutul 7:20)
- Ce urmeaza dupa ce slabesti (minutul 11:15)
- Ce inseamna “transformarea corporala” (minutul 12:40)
- Despre motivatia sa mananci sanatos (minutul 16:16)
- Exista un ritm de a slabi sanatos? (minutul 18:45)
- Despre programele de detoxifiere (minutul 20:08)
- Ce cura de slabire functioneaza cu adevarat (minutul 27:00)
- Exista o farfurie ideala? (minutul 28:02)
- Cand poti consuma carbohidrati? (minutul 30:24)
- Exemple de mese echilibrate (minutul 33:14)
- La cat trebuie sa mananci ultima masa? (minutul 39:47)
- Alternative pentru alimente nesanatoase (minutul 42:25)
- Cum citesti corect o eticheta alimentare (minutul 43:55)