Fie ca nu ai timp sa ajungi la antrenament sau pur si simplu este ziua ta de odihna, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a ramane activ.
Contrar numelui sau, ziua de odihna nu este o zi in care poti sa stai doar in pat, sa te uiti la televizor sau sa stai pe telefon.
Desigur, daca esti neobisnuit de obosit dupa un antrenament, nu-ti interzice nimeni sa petreci o zi doar in casa, fara sa faci ceva in mod special.
Insa, pentru ca transformarea ta corporala sa se incheie cu brio, zilele de odihna trebuie sa cuprinda cateva activitati fizice lejere, care sa nu te scoata de ritm. Acest proces se numeste “recuperare activa”.
Specialistii cred ca recuperarea activa este mult mai benefica pentru corp decat o odihna completa in zilele in care faci pauza de la antrenament (bineinteles, daca nu ai suferit vreun accident in timpul antrenamentelor; in acest caz, nu opta pentru recuperarea activa).
Cum arata o zi cu recuperare activa? Poate fi o zi in care decizi ca trebuie sa faci o curatenie generala in casa, sau sa iti rezolvi probleme prin oras fara sa mergi cu masina sau o zi in care mergi la o drumetie usoara cu familia sau cu prietenii.
Printre beneficiile recuperarii active se numara eliminarea toxinelor, mentinerea flexibilitatii muschilor, reducerea durerilor de muschi, imbunatatirea fluxului sanguin, mentinerea unei rutine de sport constante etc.
Tipuri de recuperare activa si cum functioneaza
- Imediat dupa antrenament. Dupa un antrenament mai intens, primul tau instinct poate fi sa te intinzi pe saltea sau canapea sau macar sa te asezi pe un scaun. Daca, insa, continui sa-ti misti corpul, acesta se va recupera mult mai repede. Incearca sa te relaxezi treptat. Gandeste-te la opusul incalzirii pe care ai facut-o inainte de antrenament; o “racorire”, daca vrei s-o numesti asa. Continua sa-ti misti bratele si picioarele, incearca sa ridici niste greutati mai usoare sau pur si simplu sa-ti intinzi corpul. Tine minte ca tot ce faci dupa antrenament trebuie sa fie mult mai usor decat exercitiile pe care le-ai facut anterior pentru a respecta, de fapt, notiunea de “relaxare post-antrenament”.
- In zilele de odihna dupa efort foarte mare. Asa cum ai citit si mai sus, zilele de odihna sunt la fel de importante ca cele de antrenament. In aceste zile corpul tau se recupereaza dupa un efort fizic destul de mare, construind tesuturi noi si consolidand masa musculara. Daca sari peste perioada de odihna, asa cum multi oameni la inceputul transformarii tind sa faca, risti sa te supraantrenezi si sa experimentezi asa-numitul burnout. In burnout corpul tau nu mai face fata efortului, impiedicandu-te sa te antrenezi in acelasi ritm ca pana acum, ceea ce poate duce la o faza de platou sau la accidentari. Pentru a evita aceste scenarii, nu trebuie decat sa iti iei o zi sau doua de odihna intre antrenamente.
- In timpul antrenamentului. Conform unor studii de specialitate, persoanele care se antreneaza pentru mult timp sau cele care aleg sa faca doua antrenamente in aceeasi zi au nevoie de o perioada de recuperare activa intre sesiuni. De exemplu, daca te antrenezi si dimineata si seara, incearca sa umpli orele dintre sesiuni cu activitati. Cand imediat dupa o sesiune de antrenament te duci acasa si stai in pat pana se apropie urmatoarea sesiune de antrenament din ziua respectiva, iti iesi din ritm si sigur nu ai acelasi randament ca in timpul primei sesiuni.
- Mergi mai mult. Cand vine vorba de a ramane activ in afara sesiunilor de antrenament, mersul este cel mai bun truc pe care il poti folosi. Specialistii sustin ca mersul poate avea o multime de beneficii pentru organism mai ales cand grabesti ritmul, cand mergi pentru o perioada mai lunga de timp sau cand mergi pe un drum mai abrupt (dealuri, drumetii, pante etc.). Cu alte cuvinte, nu conteaza neaparat cat de mult mergi, ci cum mergi, mai ales in raport cu tipul tau de corp, nivelul de fitness sau alimentatia. Un alt beneficiu al mersului pe jos este ca il poti face oriunde. In zilele insorite poti merge la o plimbare prin parc, poti organiza o mini excursie la munte sau poti rezolva treburi prin oras, iar in zilele mai mohorate, poti sa mergi prin magazine.
- Misca-te in timp ce lucrezi. Una dintre cele mai mari probleme cu care ne-am confruntat cu totii in timpul pandemiei a fost (si inca este pentru persoanele care lucreaza acasa) lipsa miscarii. Stand 8 ore pe un scaun, in fata laptopului, bineinteles ca organismul nostru are de suferit. Ei bine, cand esti in mijlocul unei transformari, este recomandat sa gasesti activitati pe care sa le faci in timp ce lucrezi. Iti poti cumpara un birou caruia sa ii modifici inaltimea si sa lucrezi stand in picioare, din cand in cand. Sau poti lua periodic cate o pauza in care sa te intinzi si sa faci cativa pasi.
- Fa curat in casa. Imbina utilul cu placutul. Cand faci curat prin casa iti folosesti o multime de grupe musculare, poate mai multe decat realizezi. Gandeste-te, de exemplu, daca te-ai simtit vreodata fresh dupa ce ai dat cu aspiratorul sau daca “te-au trecut putin transpiratiile”.