Sanatatea este cel mai de pret dar pe care il avem asa ca, indiferent de circumstantele in care ne aflam, este de datoria noastra sa avem mare grija de ea. Poate cu atat mai mult cu cat inca traversam o perioada destul de dificila in care trebuie sa ne protejam sanatatea.
Ce putem face acum pentru a ne consolida sistemul imunitar si a ne bucura de un stil de viata sanatos? Ei bine, iata ce au discutat Irina Alionte si dr. Cezar Amititeloaie in cel mai recent episod al podcastului “Ora de transformare”.
“In fiecare an ne transformam, fie pozitiv sau negativ”, spune dr. Cezar. Cu alte cuvinte, noi avem control absolut asupra corpului nostru si, implicit, asupra sanatatii noastre. Este de datoria noastra, deci, sa facem orice este posibil pentru a ramane sanatosi si in forma. Cat despre transformarea pozitiva sau negativa, totul depinde de motivatia noastra de a trai o viata cat mai buna.
Totusi, schimbarea nu se petrece brusc. Dr. Cezar vorbeste chiar de importanta preventiei care, in termenii unei transformari corporale de succes, cuprinde toate actiunile pe care tu le desfasori pentru a te asigura ca iti imbunatatesti stilul de viata si ca il si consolidezi. In fond, o transformare corporala poate avea succes doar daca, dupa indeplinirea obiectivelor tale, iti mentii acelasi stil de viata sanatos si nu te intorci la obiceiurile negative.
Nu exista un stil de viata perfect sanatos…
… cum nu exista nici un stil de viata complet nesanatos. In realitate, totul depinde de capacitatea noastra de a “echilibra balanta”. Un stil de viata in care iti interzici complet alimentele sau bauturile nesanatoase nu iti va aduce rezultate sau beneficii nemaipomenite. In cealalta extrema, nici un stil de viata unde nu tii cont de limite, mananci haotic si cazi prada viciilor prea des nu este, bineinteles, benefic pentru organism.
Cheia succesului este sa stii cand sa spui “NU” sau sa-ti pui singur limite sanatoase. Dr. Cezar incurajeaza folosirea principiului moderatiei fara sa renunti totusi la placerile pe care ti le ofera viata – o iesire cu prietenii la un restaurant, o vacanta in care nu vrei sa tii cont tot timpul de ce mananci, o zi in care doar te relaxezi si multe altele.
Cand incerci sa respecti constant niste limite prea rigide pe care ti le-ai impus nu faci altceva decat sa-ti creezi si mai mult stres, or daca printre principalele motive pentru care te-ai apucat de transformarea ta corporala este sa mai scapi de stres, ar fi bine sa regandesti strategia initiala si sa fii putin mai flexibil cu limitele tale. De altfel, extremele pot fi uneori mai daunatoare decat o scurta deviere de la un stil de viata sanatos.
Dietele extreme nu aduc beneficii pe termen lung
Inainte sa te apuci de o dieta noua, pune-ti intrebarea “Pot tine acel regim toata viata?”, iar daca raspunsul este negativ, mai bine te gandesti de doua ori inainte sa te apuci – spune dr. Cezar.
Cea mai buna dieta este cea pe care o poti tine intreaga viata, iar unul dintre motivele pentru care dietele minune nu functioneaza este tocmai acela ca te indeamna sa recurgi la masuri extreme, pe cand un stil de viata sanatos te invata sa mentii echilibrul intre sanatate si guilty pleasure.
Ce poti face, insa, este sa incerci cat mai multe tipuri de stil de viata sanatos. Unul dintre acestea, spune dr. Cezar este postul intermitent, care reprezinta o intoarcere la “echilibrul natural al alimentatiei”.
Pe scurt, sa incorporezi postul intermitent in planul tau alimentar inseamna sa renunti la planificarea orelor de masa fixe. In fond, nu exista nicio vietuitoare care mananca la ore fixe, ci doar atunci cand simte nevoia sa manance.
In functie de cat de mult vrei sa slabesti sau de nevoile organismului tau, poti sa modifici intensitatea postului intermitent. De exemplu, poti tine post 16 ore pe zi sau chiar o zi intreaga pe saptamana. Secretul este, insa, sa nu incepi brusc pentru ca organismul sa se obisnuiasca cu aceasta schimbare.
In orice caz, exista numeroase beneficii pe care le poti obtine daca alegi postul intermitent printre care si cresterea masei musculare prin amplificarea secretiei hormonului de crestere. Atunci cand nu mananci, energia pe care corpul tau o foloseste de obicei in procesul digestiei este folosita cu alte scopuri, printre care si cresterea masei musculare. Tine minte, totusi, ca orice schimbare la nivelul stilului tau de viata trebuie discutata cu un specialist pentru a fi sigur ca actiunile tale nu dauneaza organismului tau.
Iata principalele subiecte abordate de Irina Alionte si dr. Cezar Amititeloaie in noul episod al podcastului Ora de transformare:
- E bine sa mananci nesanatos cateodata? (minutul 7:44)
- Despre stilul ideal de viata (minutul 10:46)
- Despre postul intermitent (minutul 15:25)
- Cum putem creste masa musculara cu ajutorul alimentatiei? (minutul 21:52)
- Cum slabesti cu ajutorul postului intermitent? (minutul 23:44)
- Despre procesul de ardere a grasimilor (minutul 23:58)
- Despre motivatia de a fi mai sanatos (minutul 25:10)
- Cum ne consolidam sistemul imunitar in perioada aceasta? (minutul 25:30)
- Importanta sportului in reducerea stresului (minutul 27:41)
- Care sunt cei mai importanti factori care contribuie la un sistem imunitar puternic? (minutul 29:58)
- Impactul luminii artificiale asupra somnului nostru (minutul 32:23)
- Despre stres si rezistenta la insulina (minutul 37:07)
- Despre importanta conditiei fizice si a metabolismului (minutul 39:50)
- Cum ne intarim sistemul imunitar pe termen scurt? (minutul 41:50)
- Despre suplimente si vitamine (minutul 44:25)
- Despre efectele sportului impotriva stresului (minutul 45:20)
- Despre introducerea unor activitati sanatoase in stilul de viata (minutul 47:55)
- Despre motivatia de la inceputul dietei (minutul 50:10)