Cum sa eviti accidentele din timpul antrenamentelor

Chiar si atunci cand urmezi un plan de antrenament ca la carte, nu te abati de la o alimentatie sanatoasa, mergi la sala constant si dormi suficient de mult in timpul noptii, se poate intampla sa te accidentezi in timpul antrenamentelor – fie ca mergi la sala sau lucrezi de acasa. Pe langa durerea pe care o poti simti pe moment sau chiar si mai mult timp dupa accidentare, vei pierde timp pretios din transformarea ta, departe de sport.  De asemenea, nu vei reusi sa realizezi activitatile tale zilnice cu aceeasi usurinta de dinainte de accident. Tocmai de aceea, e important sa fii extrem de atent cand si cum te antrenezi, sa iti iei toate masurile de siguranta astfel incat sa “pregatesti” terenul si sa previi orice incident.  In fond, trebuie sa faci orice pentru a-ti proteja sanatatea.  Sunt cateva lucruri care trebuie sa iti intre in reflex: incalzirea corecta dinainte de antrenament sau folosirea echipamentului corespunzator sunt esentiale pentru a te asigura ca organismul tau este indeajuns de puternic si de pregatit pentru a duce la bun sfarsit un antrenament.  Orice accidentare, chiar si minora, te poate “trage inapoi” si iti poate incetini progresul.  De fiecare data cand simti durere in timpul unui antrenament, corpul tau iti spune ca trebuie neaparat sa iei o pauza. In astfel de momente, exista riscul ca pauza de la sport sa evolueze in incetarea totala a transformarii. image Cateva cauze ale accidentarii la sala
  • Antrenamentele prea dure – daca ai luat o pauza putin  prea lunga de la sport in timpul pandemiei si acum te-ai hotarat ca ar fi cazul sa dai din nou pe la sala sau sa te antrenezi de acasa, poti avea impresia gresita ca, dupa atatea luni de inactivitate, trebuie sa te antrenezi foarte-foarte mult. Nu ne referim la frecventa antrenamentelor (desi ar fi bine sa pastrezi cateva zile de odihna pe saptamana daca abia ai reinceput sa faci sport), ci la intensitatea acestora. Problema este ca organismul tau nu mai este la fel de puternic ca inainte de pauza si risti sa il fortezi. Intensitatea antrenamentelor trebuie adaptata dupa propriul tau stil de viata si, cu siguranta, poti efectua antrenamente care sa dea rezultate si fara sa fii lipsit de energie la final..
  • Tipul gresit de exercitii – nu toata lumea stie din prima clipa ce fel de exercitii i se potrivesc, de aceea este bine sa incerci de toate. Problema cu care se confrunta unii oameni este tocmai presiunea pe care o simt din partea celorlalti de a face aceleasi tipuri de exercitii ca toata lumea. In realitate, poate nu trebuie neaparat sa faci deadlifturi sau squats. Sau poate trebuie sa le adaptezi. Deseori accidentarile din timpul antrenamentelor se petrec pentru ca nu faci exercitiul corespunzator tipului tau de corp sau nu esti in forma potrivita.
  • Antrenamentele dificile pe fond de oboseala – gandeste-te de doua ori inainte sa alegi niste exercitii foarte dificile cand esti obosit. De exemplu, daca rutina ta de sport include exercitii de intarire a musculaturii cu ajutorul unor echipamente destul de grele, poate ar trebui sa le faci la inceputul antrenamentului cand ai inca destula energie. Bineinteles, dupa o incalzire temeinica. De asemenea, daca decizi sa te antrenezi seara dupa o zi obositoare la munca, poate ar trebui sa alegi niste exercitii putin mai usoare. Oboseala aduce cu sine neatentia, iar pentru deadlifturi sau alte exercitii in care trebuie sa ridici greutati ai nevoie de concentrare maxima si, eventual, de o persoana care sa te asiste.
image 3 sfaturi pentru a te antrena in siguranta Poti tine cont de aceste sfaturi si daca ai luat o pauza de la sport si te-ai decis sa revii la sala, dar si daca frecventezi sala des. De ce? Pentru ca accidentele se pot intampla oricui, daca nu acorzi atentie si grija propriului corp.  Iata ce poti sa faci pentru a evita accidentarile din timpul antrenamentelor:
  • Ia-o incet. Sa zicem ca acum 6 luni erai in mijlocul unei transformari corporale cand, deodata, te-ai oprit brusc din a mai merge la sala. Realistic vorbind, nu vei putea sa dai rewind si sa reiei antrenamentele din punctul in care ai ramas. In fond, a trecut destul de mult timp de cand mergeai constant la sala. Ce trebuie sa faci este sa introduci, putin cate putin, activitatea fizica in rutina ta. Poate azi urci scarile in loc sa iei liftul, maine mergi pe jos pana la job, poimaine dai o tura de parc seara cu copiii, si tot asa pana iti croiesti iar drum la sala sau la antrenamentele online. Cand in sfarsit ajungi la sala, incearca sa nu-ti fortezi corpul. Poate cei din jurul tau deja fac exercitiile cu mai multa usurinta decat tine, dar nu ar trebui sa te chinui. Ai grija sa le faci corect, asa cum poti.
  • Fa pauze cand ai nevoie. Un element cheie al oricarei transformari pe care multi oameni il trec cu vederea este nevoia de a lasa corpul sa se odihneasca. Zilele de odihna dintre antrenamente ii dau corpului timpul necesar pentru a crea masa musculara si tesuturi noi. Daca iti suprasoliciti organismul, exista mai multe sanse sa te accidentezi.
  • Cere sfatul antrenorului. Nu trebuie neaparat sa ai un antrenor personal pentru a cere sfaturi despre modul in care ar trebui sa te antrenezi pentru a evita accidentarile. Daca te antrenezi la sala sau online intr-un grup, nu ezita sa-i pui intrebari antrenorului ori de cate ori ai nevoie. In fond, sfatul unui profesionist te poate salva de la accidentari nedorite.
  Asadar, gandeste-te de doua ori inainte sa te antrenezi cand esti foarte obosit, ranit sau dupa o perioada indelungata departe de sala.  Ai grija la felul in care te antrenezi si cere indrumarea unui antrenor atunci cand nu esti sigur ca ceea ce faci este bine pentru corpul tau.  Si tine minte, stay fit, don’t quit!   La Bodyshape gasesti indrumarea de care ai nevoie pas cu pas, asa ca te invitam sa te antrenezi alaturi de noi! Programul de transformare corporala 6-Week Challenge poate fi cea mai buna optiune pentru tine, daca vrei sa scapi de kilogramele in plus si sa reintri in forma intr-un timp scurt (doar 6 saptamani). Avantajul este ca beneficiezi de supraveghere atenta si ghidare constanta din partea specialistilor Bodyshape, care sunt alaturi de tine cu sfaturi atat pe partea de antrenament, cat si de nutritie. Asadar, riscurile sunt minime, iar rezultatele maxime! Ce poti sa-ti doresti mai mult?  Spune DA provocarii de a-ti transforma corpul in doar 6 saptamani si accepta challenge-ul 6-Week!     [elementor-template id="20949"]]]>

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos