Stilul de viata modern vine la pachet cu un nivel sporit de stres cotidian si cu numeroase intrebari referitoare la modul in care putem trai sanatos. O dieta bogata in proteine este benefica organismului, intrucat aceasta ne furnizeaza energia de care avem nevoie in fiecare zi. In plus, proteinele contribuie la reducerea greutatii, prin crearea starii de satietate si la mentinerea sau cresterea masei musculare.
Din acest motiv, astazi vom analiza importanta proteinelor pentru sanatate si modul in care poate fi evitat deficitul proteic. Pentru a beneficia de avantajele acestora pentru sanatate si a ne mentine in forma, va vom dezvalui si care sunt legumele cu cel mai bogat continut de proteine. Includerea acestora in dieta voastra zilnica va contribui la stimularea metabolismului, va reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a depunerilor de colesterol rau pentru organism.
CUPRINS
- Ce sunt proteinele
- Importanta proteinelor pentru sanatate
- Necesarul zilnic de proteine
- Beneficiile proteinelor pentru aspectul tau fizic
- Deficitul de proteine – Efecte adverse
- Alimente bogate in proteine
Ce sunt proteinele
Proteinele sunt alcatuite din molecule de carbon si hidrogen, aranjate intr-un mod specific. Acestea mai contin si nitrogen, ca si element integrant al grupului amino. Cea mai mica componenta din continutul proteinelor este reprezentata de aminoacizi. Atunci cand aceste substante sunt grupate, se formeaza peptidele sau legaturile peptidice. Acestea alcatuiesc structura primara a proteinelor.
Majoritatea proteinelor nu sunt doar lanturi lungi de aminoacizi. Acestea includ si structuri secundare sau tertiare. In timp ce fiecare proteina este considerata o subunitate distincta, intrega structura proteica este necesara, pentru functionarea optima a organismului.
Corpul uman are nevoie de un combustil eficient, pentru a se mentine in miscare si a functiona la capacitate maxima. Proteinele, alaturi de grasimi si carbohidrati, fac parte din categoria macronutrientilor, care genereaza energie pentru organism. In plus, acestea sunt esentiale pentru crearea unei diete alimentare sanatoase, care sa mentina functiile fiziologice esentiale ale organismului, in parametri optimi.
Importanta proteinelor pentru sanatate
Proteinele sunt considerate de catre sistemul digestiv sub forma peptidelor si a aminoacizilor de mici dimensiuni. Din acest motiv, calitatea acestora este evaluata tinand cont de cantitatea de aminoacizi continuta si nu de structura lor. Astfel, din punct de vedere nutritional, structura primara, reprezentata de grupul unic de aminoacizi din proteine, este cea care conteaza.
Corpul uman are nevoie de diversi aminoacizi, iar o parte dintre acestia sunt asigurati intern. Nouă dintre aminoacizii necesari nu pot fi sintetizati de organism, fiind necesar aportul lor din surse alimentare. Acestia sunt inclusi in categoria aminoacizilor esentiali. Metabolismul corpului nostru este stimulat de aportul de proteine. In plus, anabolismul, una dintre principalele etape ale metabolismului, se desfasoara optim, doar atunci cand exista cantitatea necesara de proteine, in organism. Iata si alte procese importante influentate de aportul de proteine:
- Reglarea corecta a hormonului de crestere;
- Micsorarea nivelului de insulina din corp;
- Echilibrarea PH-ului din sange;
- Protejarea tesuturilor afectate;
- Modificarea regimului de functionare a fluidelor din organism, in functie de necesarul inregistrat, in anumite momente.
- Necesarul zilnic de proteine
- Conform studiilor de specialitate efectuate, adultii au nevoie zilnic de 0.8 g de proteine, pentru fiecare kilogram de greutate corporala.
Atunci cand aportul proteic depaseste necesarul zilnic, riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare este considerabil redus, in special atunci cand acesta inlocuieste proteinele continute de glucidele rafinate (painea alba, orezul alb, bauturile care contin indulcitori).
In schimb, nu este recomandata depasirea dozei zilnice de proteine necesare, in cazul persoanelor care se confrunta cu insuficiente renale.
Beneficiile proteinelor pentru aspectul tau fizic
Proteinele furnizate organismului, prin intermediul dietei alimentare, sunt utilizate pentru a construi tesuturi si pentru a repara muschii deteriorati. Persoanele care au un stil de viata activ, au nevoie de un aport suplimentar de proteine. Necesarul proteic poate fi influentat si de istoricul medical al fiecarei persoane. O data ajunse in organism, aceste substante esentiale contribuie la desfasurarea procedurilor complexe, cu scopul procesarii substantelor necesare bunei sale desfasurari.
- Un aport consistent si constant de proteine asigura un nivel sporit de energie si te ajuta sa lucrezi musculatura, pentru a-i da corpului tau aspectul pe care il vrei. In plus, acesta contribuie la imbunatatirea calitatii pielii si a tesutului muscular.
- Proteinele contribuie si la dezvoltarea abilitatii organismului de a se reface rapid, in urma unor interventii chirurgicale sau a efortului intens depus la sala.
- Daca asiguri aportul necesar de proteine pentru organismul tau, vei obtine rezultate eficiente, atunci cand vrei sa elimini excesul de greutate sau sa iti conturezi corpul.
Proteinele contribuie atat la mentinerea si la cresterea masei musculare, cat si la imbunatatirea performantei sportive.
Deficitul de proteine – Efecte adverse
Proteinele sunt esentiale pentru mentinerea si cresterea masei musculare. Atunci cand organismul inregistreaza un deficit proteic, vei resimti dificultati in acest sens si te vei simti slabit sau obosit. Iata si alte simptome importante ale carentei de proteine:
- Caderea parului;
- Exfolierea unghiilor;
- Piele uscata sau crapata;
- Un sistem imunitar lipsit de rezistenta;
- Simptome letargice sau iritabilitate;
- Dureri de cap;
- Disconfort abdominal.
Simptomele resimtite pot fi diferite, in functie de istoricul medical al fiecarei persoane. Pentru a evita riscul aparitiei acestora, iata cele mai bogate surse de proteine vegetale, pe care le poti include in dieta ta alimentara.
Alimente bogate in proteine
Pentru a beneficia de avantajele oferite de proteinele complete, este necesar sa consumam urmatoarele legume, cu un continut proteic ridicat, impreuna cu diverse fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale) sau seminte (chia, de in, de canepa). Continutul necesar de aminoacizi esentiali este asigurat si de consumul combinat al acestor legume cu alimente precum tofu, oua, naut, soia sau ciuperci.
Varza de Bruxelles
Aceasta este considerata un super-aliment, datorita continutului sau nutritional bogat. Aportul de enzime asigurat de aceasta leguma este considerabil sporit fata de cel oferit de marea majoritate a fructelor si legumelor crude.
100g de varza de Bruxelles contin 3.38 g de proteine.
Cartofii copti
Desi cartofii nu sunt de regula recomandati persoanelor care sunt interesate de pierderea in greutate, trebuie sa stiti ca acestia reprezinta o sursa bogata de proteine, oferindu-i organismului energie pe termen lung. In plus, cartofii copti sunt bogati in vitaminele B si C, in acid folic, fier, magneziu si potasiu.
100g de cartofi copti includ 3g de proteine.
Spanacul
Acesta este extrem de hranitor, continutul sau fiind bogat in vitamina A, calciu si fibre. In plus, spanacul contine o doza semnificativa de proteine esentiale, necesare bunei functionari a organismului.
100g de spanac includ 2.86 g de proteine.
Lintea
Aceasta este o sursa bogata de proteine, fibre si carbohidrati. In plus, continutul sau este bogat in minerale. Lintea rosie si cea verde isi pastreaza cel mai bine proprietatile, in urma prepararii. Consumata in combinatie cu orezul brun, aceasta asigura un aport de proteine complete, necesare organismului.
100 g de linte contin 2.5 g de proteine.
Broccoli
Acesta este considerat un super-aliment, datorita continutului sau bogat in antioxidanti, acid folic, vitamina C, potasiu, calciu, fier si fibre. Ceea ce putine persoane stiu insa este faptul ca broccoli reprezinta si o sursa excelenta de proteine vegetale.
100g broccoli includ 2 g de proteine.
Aceste legume bogate in proteine sunt sarace in grasimi, asigura un aport considerabil de fibre alimentare si sunt pline de nutrienti. Consumate impreuna cu seminte si fructe oliogenoase, acestea pot asigura o buna parte a necesarului zilnic de proteine necesare organismului. In plus, acestea trebuie sa faca parte din planul vostru de nutritie inteligent, simplu si usor de urmat, pentru a obtine transformarea corporala pe care v-ati dorit-o intotdeauna.
Daca ti s-au parut utile aceste informatii si vrei sa afli mai multe despre programele noastre de transformare corporala, te invitam la o consultatie GRATUITA si personalizata cu unul dintre specialistii nostri in fitness si nutritie.
Rolul intalnirii 1-la-1 este sa ne dam seama ce program de transformare ti se potriveste si daca esti genul de persoana pe care o putem ajuta.
Vom discuta in detaliu despre obiectivele tale si unde ti-ai propus sa ajungi ca nivel de fitness, energie si sanatate, iar apoi vom realiza impreuna un plan de actiune pentru a ti le atinge.
In plus, iti vom face tot GRATUIT si o Evaluare a Compozitiei Corporale (afli varsta metabolica, procentajul de grasime din corp, grasimea viscerala, masa musculara).
Intalnirea dureaza aproximativ 20 de minute si stam de vorba pe baza aplicatiei tale.
Pentru a te programa la consultatie completeaza formularul de AICI:
[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1534145140850{background-image: url(https://bodyshapetransformation.com/wp-content/uploads/2018/08/6-week-challenge-1024×259-2.png?id=14949) !important;}”][vc_column_text]
[/vc_column_text][margin top=”15″ bottom=”15″][/vc_column][/vc_row]