Obiceiuri alimentare nesanatoase pe care copiii le preiau de la adulti

 

Te-ai intrebat vreodata de ce este atat de greu sa-i faci pe copii sa-si manance legumele? Faptul ca nu vor sa manance “ce e bun pentru ei”  isi are radacinile intr-o multime de alte probleme mai complicate decat faptul ca nu le plac legumele. Modul in care ajungem sa ne placa anumite alimente este asociat cu multi factori. De aceea este bine sa intelegem cum se formeaza bunele obiceiuri alimentare. 

In primii 2 ani de viata, cand invatarea are loc intr-un mod foarte intens, se formeaza si preferintele alimentare ale copilului. Majoritatea dintre acestea sunt invatate, dar unele sunt chiar innascute. 

Preferintele alimentare ale unui copil afecteaza in mod direct comportamentul sau alimentar, care este legat de sanatatea generala. Practicile alimentare ale familiei si disponibilitatea alimentelor in casa s-au dovedit a fi factori importanti ai calitatii dietei copiilor. 

O serie de studii arata ca cei mici sunt mai predispusi sa fie supraponderali daca si parintii lor sunt supraponderali si ca structura dietei parintilor si copiilor poate ajunge sa fie destul de similara.
De exemplu, copiii parintilor care au consumat mai multe fructe si legume au ei insisi un aport mai mare de fructe si legume in alimentatie. Au, de asemenea, un aport mai mare de micronutrienti si un aport mai mic de grasimi in comparatie cu copiii parintilor care nu consuma atat de multe fructe si legume. 
In mod similar, copiii au mai multe sanse sa bea lapte si sa aiba ca rezultat un aport mai mare de calciu daca parintii lor beau lapte in mod regulat.

Cum influenteaza parintii obiceiurile alimentare ale copiilor lor

In calitate de parinte, joci un rol important in modelarea obiceiurilor alimentare ale copiilor tai. Ai o influenta considerabila asupra modului in care au loc mesele si asupra tipurilor de alimente pe care le consuma copiii. Experientele pozitive colerate cu mancarea de la o varsta frageda ajuta copiii sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase mai tarziu in viata.

Deoarece majoritatea copiilor mananca cel putin o parte din mesele lor in familie, nu este surprinzator ca dieta copiilor este similara cu cea a parintilor. Cu toate acestea, in masura in care aceste asemanari se bazeaza mai degraba pe preferinte decat pe disponibilitatea alimentelor, copiii pot forma obiceiuri alimentare care vor ramane cu ei pe tot parcursul vietii.

Copiii isi modeleaza comportamentul alimentar dupa al parintilor si adopta atitudinile legate de alimentatie si satisfactia sau nemultumirea cu privire la imaginea corpului. 

Comportamentele alimentare stabilite in copilarie persista, cu implicatii cum ar fi refuzul de a manca sau varietatea alimentara saraca, dar si receptivitatea ridicata la semnalele de foame pe care le trimite organismul si riscul crescut de obezitate.

Desi comportamentele alimentare ale copilului nu sunt jusor de modificat, modul de alimentatie abordat de familie este o metoda buna pentru a preveni o alimentatie nesanatoasa si dezvoltarea excesului de greutate la copii.

Cateva obiceiuri alimentare nesanatoase pe care copiii le invata de la parinti

1. Mancatul in graba

In incercarea de a duce copiii de la o activitate la alta, adesea nu avem timp sa ne asezam in familie si sa ne bucuram impreuna de mancare. Mancatul prea repede poate duce la supra-alimentare, deoarece corpul tau nu realizeaza ca este plin decat dupa ce ai terminat de mancat, iar acest lucru poate duce la cresterea in greutate.

Acest obicei este deosebit de daunator pentru copiii nostri, deoarece nu ii invatam sa se bucure de mancarea lor si sa asculte semnalele de foame ale corpului lor.

2. Saritul peste micul dejun

Cu totii stim ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, asa ca de ce atat de multi adulti aleg sa sara peste el in continuare? Copiii au nevoie in special de micul dejun pentru a-si alimenta corpul si creierul pentru o zi lunga la scoala.

Spre deosebire de adulti, ei nu pot si nu ar trebui sa se ridice si sa mearga la automat atunci cand le este foame. Daca practici mancatul micului dejun acasa, copilul va invata cat de important este pentru corpul sau si va ajunge sa faca alegeri alimentare sanatoase.

3. Hidratarea insuficienta

Ofera apa sau lapte la mese in loc de alte optiuni cu zahar, iar cei mici vor fi mult mai sanatosi. Ca adulti, de obicei bem cafea dimineata si apoi bem o bautura racoritoare in timp ce iesim la pranz sau la cina.

Aproape in niciun moment din timpul zilei bem apa – sau cel putin nu atunci cand ne vad si copiii nostri. Daca bei mai multa apa, copiii tai vor dori, de asemenea, sa bea mai multa apa, iar in acest mod te asiguri ca se hidrateaza corespunzator.

Cum poti sa creezi obiceiuri alimentare pozitive la copii

1. Creeaza unui mediu pozitiv

Mesele in familie au loc in casa. Un mediu calm, destins, chiar vesel,  ajuta la crearea unui impact pozitiv asupra obiceiurilor alimentare ale copiilor tai. 

2. Programeaza ore regulate de masa si gustari

A avea un program bine definit de mese si gustari in fiecare zi creeaza o rutina sanatoasa pentru copii. Daca cei mici aleg sa manance o gustare chiar inainte de masa sau se satura cu bauturi pline de zahar, este foarte posibil sa nu le mai fie foame cand este timpul mesei. Planifica o masa sau o gustare la fiecare 2 pana la 3 ore in timpul zilei.

Daca cel mic spune ca ii este foame inainte de masa sau gustarea programata, ofera alimente sanatoase, pline de nutrienti, cum ar fi legumele sau fructele taiate.

3. Mancati impreuna in familie

Copiii care mananca alaturi de familia lor tind sa manance alimente mai sanatoase, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale. De asemenea, au mai multe sanse sa mentina o greutate corporala sanatoasa. Importanta meselor in familie depaseste nutritia.

Cercetarile arata ca mesele in familie au si multe alte beneficii, cum ar fi vocabularul sporit la copiii mici si riscul scazut de abuz de substante la adolescenti.

Poate fi dificil sa planifici mesele de familie, mai ales daca aveti programe incarcate, insa incepe prin a planifica cateva mese de familie in acele zile cand sunteti mai putin ocupati, cum ar fi in weekend.

4. Evita sa folosesti mancarea ca recompensa sau pedeapsa

Folosirea alimentelor ca recompensa sau pedeapsa poate duce la obiceiuri alimentare nesanatoase. Ofera o varietate de alimente hranitoare la mese si la orele de gustare si lasa copiii sa se serveasca singuri fara nicio presiune.

Incearca sa nu etichetezi alimentele drept „bune” sau „rele” sau „sanatoase” si „nesanatoase” pentru ca cei mici sa dezvolte o relatie pozitiva cu mancarea.

In calitate de parinte ai un rol important in modelarea obiceiurilor alimentare ale copiilor tai. Prin crearea unui mediu pozitiv si fiind un model de alimentatie echilibrata, poti ajuta copiii sa-si dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase cu efecte importante de durata asupra sanatatii lor.

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Ce e mai de speriat decât fantomele

Se apropie Halloweenul și știi ce înseamnă asta: zahăr, zahăr, zahăr! Începând cu ultimele săptămâni din vară, magazinele au amenajat spații special destinate sărbătorilor cu

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos