Este usor sa spui ca, odata ce patrunzi in lumea profesionala, dupa-amiezile tale vor fi ocupate de sedinte si alte task-uri, iar sportul si sanatatea vor trebui sa “cada” in lista prioritatilor tale. Dar care este legatura dintre fitness si succesul profesional?
Cand incepi un job nou dureaza putin pana reusesti sa pui la punct o rutina cat de cat echilibrata, in care sa reusesti sa dai randament la birou, dar si in viata privata.
Daca nu reusesti sa te acomodezi noului program si sa creezi o noua succesiune a prioritatilor tale la inceput, apoi intervine comoditatea. Astfel, sansele sa iei in greutate cresc daca iti acompaniezi echipa des in team bulding-uri, iesiti sa beti ceva dupa munca sau mergeti la conferinte cu open bar/all inclusive.
Aceste tipuri de evenimente duc la reducerea activitatii tale fizice, fie ca vrei sau nu, intr-o oarecare masura. Bineinteles, este recomandat sa mentii rutina de sport pe cat posibil si in astfel de situatii. Tot acest fenomen se petrece atunci cand succesul profesional cantareste mai mult decat sanatatea ta generala.
Totusi, ce iti scapa, deseori, este faptul ca majoritatea oamenilor de succes pun la fel de mult accent pe fitness decat pe job si iata de ce: cateva trasaturi pe care este musai sa le detii pentru a avea o cariera de succes sunt capacitatea de concentrare, energie multa, foarte bune abilitati de gestionare a timpului si capacitatea de a da randament, in general. Toate aceste trasaturi se pot dezvolta cu ajutorul sportului.
In plus, sportul ajuta la cresterea atentiei, la imbunatatirea starii de bine si la dezvoltarea capacitatii de a rezolva probleme la locul de munca datorita acuitatii mentale dobandite. De asemenea, datorita boost-ului de energie pe care il obtii dupa o sesiune de antrenament, poti ameliora stresul si oboseala.
Cum contribuie sportul la viata ta profesionala?
Desi relatia dintre un nivel ridicat de fitness si succesul profesional este inca un subiect slab dezvoltat de catre cercetatori, exista o multime de specialisti care sustin ca o sesiune de antrenament in fiecare inceput de saptamana te poate ajuta sa-ti indeplinesti obiectivele profesionale pe termen scurt sau lung.
De exemplu, o sesiune de sport te poate ajuta sa-ti limpezesti gandurile si sa scapi putin de anxietate si stres inaintea unei prezentari importante.
De aceea, primul mod in care sportul contribuie la viata ta profesionala este prin dezvoltarea increderii de sine. Ce poate incepe ca increderea in anduranta sau in forta ta fizica se poate transforma in credinta ca poti face fata provocarilor neasteptate la locul de munca.
In fond, asa cum poti dobori obstacolele legate de transformarea ta corporala, la fel poti folosi cunosctintele dobandite si in rezolvarea problemelor de la birou.
De asemenea, pentru ca sportul iti antreneaza si mintea, nu doar corpul, poti obtine un boost de creativitate si productivitate, precum si sa promovezi o comunicare mai eficienta cu ceilalti colegi.
In acest fel, creezi un win-win situation: corpul tau devine mai sanatos si primeste grija de care are nevoie, iar echipa ta lucreaza mult mai armonios impreuna.
Sportul contribuie la succesul profesional si prin asa-numitul exercise high, adica eliberarea hormonilor fericirii – endorfinele. Se considera ca fericirea sau o stare de bine generala se afla in stransa legatura cu succesul profesional.
In comparatie cu oamenii pesimisti, cei care vad partea plina a paharului reusesc sa fie mai productivi la locul de munca, indeplinindu-si obiectivele de cariera mult mai usor.
Relatia dintre fericire si succesul la locul de munca s-a inversat putin: in loc ca oamenii sa fie fericiti pentru ca au succes la job, fericirea a devenit motivul pentru care unii oameni au mai mult succes decat altii. Cu alte cuvinte, daca esti fericit in general, sansele sa avansezi in cariera cresc foarte mult.
Ce poti aplica din sport in viata profesionala?
Fitnessul te poate ajuta sa pui bazele unor elemente centrale vietii tale personale si profesionale, care te pot propulsa catre indeplinirea obiectivelor tale. Sportul contribuie la construirea unei mentalitati bazate pe perseverenta si consecventa, trasaturi de care ai nevoie pentru o cariera de succes. Iata cateva lucruri pe care le poti aplica si in sport, si in cariera:
1. Inveti sa fii puternic mintal
Concentrandu-te pe santatea ta fizica poti crea drumul catre un mindset puternic. Sportul te ajuta sa creezi o legatura puternica intre corp si minte, imbunatatind claritatea mintala. De asemenea, te poate scoate din zona de confort ceea ce poate promova o gandire creativa, mai ales in rezolvarea problemelor de la job. In plus, pe masura ce iti indeplinesti obiectiv dupa obiectiv, chiar si atunci cand credeai ca nu este posibil, vei deveni mai puternic.
2. Inveti sa fii consecvent
Orice rutina de sport promoveaza disciplina si consecventa. Odata ce incepi sa sari peste antrenamente, inventand fel si fel de scuze, va fi dificil sa te opresti din a aluneca si mai mult. Totusi, cand sportul devine o prioritate in viata ta, indiferent de situatie, esti pe cale sa devii cea mai buna versiune a ta. Chiar daca nu vei vedea imediat rezultatele efortului tau, trebuie sa ramai pe acest drum si sa dai dovada de perseverenta.
3. Inveti sa iei sanatatea in serios
Santatea ajunge, deseori, pe al doilea plan cand iti doresti succes profesional, desi nu ar trebui. Pe langa beneficiile mentionate pana acum, sportul te scuteste de eventuale boli pentru care va trebui sa pui pauza carierei tale.
Asadar, daca acum nu gasesti timp pentru a face sport, mai tarziu va trebui sa te confrunti cu consecintele. Integrand sportul in rutina ta zilnica, faci o alegere care iti va imbunatati atat viata privata, cat si cea profesionala pe termen lung.
Multi oameni isi doresc o viata profesionala de succes, insa putini dau dovada de perseverenta si dorinta de a-si indeplini obiectivele. Atunci cand parcurgi o transformare corporala, intelegi cat de important este sa nu te dai batut. Fitnessul poate fi un adevarat catalizator pentru a-ti crea propriul drum spre succes.