Fumatul si performanta sportiva

 

Fumatul afecteaza numeroase aspecte ale organismului, inclusiv rezistenta fizica. Daca fumezi, plamanii, inima si muschii tai primesc mai putin oxigen, ceea ce duce la reducerea aptitudinilor sportive.

De asemenea, fumatul poate cauza inflamatii la nivelul sistemului osos, precum si la incheieturi, contribuind la alte afectiuni fizice precum osteoporoza. 

Acestea fiind spuse, fumatul cauzeaza probleme de sanatate atat pe termen lung, cat si pe termen scurt si, in plus, poate ingreuna activitatea fizica. Rezistenta scazuta, performanta slaba si posibilitatea de a te rani mai des cand te antrenezi sunt doar cateva dintre efectele negative ale fumatului.

De ce fumatorii nu sunt intr-o forma la fel de buna ca nefumatorii?

Pentru a atinge cea mai buna performanta sportiva, inima, plamanii si muschii tai trebuie sa fie foarte bine oxigenati. Cand inhalezi tutun, monoxidul de carbon se „lipeste” de globulele rosii, iar oxigenul nu mai poate ajunge la muschi si la alte tesuturi importante.

Acest lucru duce la un procent ridicat de acid lactic, o substanta care cauzeaza somnolenta, respiratie grea si dureri musculare dupa orice fel de activitate fizica. 

Cu alte cuvinte, rezistenta ta fizica va scadea pe zi ce trece, fiecare activitate zilnica ti se va parea din ce in ce mai grea, iar ritmul cardiac in stare de repaos va creste pentru ca inima unui fumator este nevoita sa „munceasca” mai mult pentru a livra oxigenul in organism.

Iata cateva efecte directe ale fumatului asupra sistemului cardiovascular, imediat dupa ce incepi sa fumezi:

  • Intr-un minut dupa ce ai inceput sa fumezi, ritmul cardiac incepe sa creasca, ajungand, in 10 minute, la o crestere cu 30%,
  • Nicotina prezenta in tutun elibereaza adrenalina care creste bataile inimii si fluxul sanguin, astfel punand mai multa presiune pe inima pentru a „lucra” mai repede si mai puternic,
  • Monoxidul de carbon prezent in tutun iti supune inima la multe riscuri din cauza dificultatii cu care oxigenul ajunge la organele vitale.

Un alt aspect care contribuie insemnat la performanta scazuta din timpul antrenamentelor se refera la efectele fumatului asupra sistemului respirator.

Substantele chimice din tutun pot dauna sistemului respirator in nenumarate moduri:

  • Gudronul este o substanta lipicioasa care iti va acoperi plamanii
  • Particulele foarte mici din fumul de tigara iti vor irita gatul si plamanii cauzand „tusea fumatorului”, dar si o crestere a productiei de mucus care va dauna tesutului pulmonar
  • Fumatul inainte de antrenament rezulta in dificultati de respiratie, un sentiment neobisnuit de oboseala si posibilitatea accidentarilor fizice

Fumatorii fac mai putin sport

Stiai ca fumatorii fac mai putin sport? Am aflat acest lucru dintr-un studiu publicat in North American Journal of Medical Sciences care a concluzionat ca exista o legatura intre un nivel ridicat de dependenta de nicotina si comportamentul sedentar in participantii cu varsta de peste 50 de ani.

Studiul demonstreaza, de asemenea, ca participantii mai in varsta erau mai dependenti de nicotina. In plus, fumatorii pot face sport mai rar decat nefumatorii si pot avea nevoie de mai multa motivatie pentru a adopta un stil de viata activ si sanatos.

Efectele fumatului asupra stilului tau de viata isi spune cuvantul in acest caz. Daca nu erai o persoana foarte activa inainte sa te apuci de fumat, acum ti-ar fi si mai greu sa o faci – nu imposibil, dar va trebui sa faci niste schimbari radicale asupra stilului tau de viata.

Daca insa erai o persoana activa, apoi te-ai apucat de fumat si ai observat ca performanta ta a inceput sa aiba de suferit, trebuie sa-ti pui cateva semne de intrebare. 

Indiferent de modul in care te antrenezi, fumatul iti afecteaza rezultatele. Pe langa faptul ca poate contribui la intarzierea atingerii obiectivelor tale de transformare, poate avea si efecte serioase asupra sanatatii (efecte pe care le-am enumerat si anterior). 

De exemplu, antrenamentele full body cu ajutorul aparatelor sau a greutatilor, chiar daca nu iti supun plamanii unui efort atat de mare, sunt gandite in asa fel incat sa-ti puna sangele in miscare.

Ei bine, cand esti fumator si fumatul deja ingreuneaza anumite functii cadiovasculare, te vei alege cu un antrenament si mai extenuant si cu rezultate mai putin bune. Practic vei depune efort in plus si nu vei obtine rezultatele pe care ti le doreai. 

Cum iti influenteaza fumatul greutatea?

Un mit pe care sigur l-ai auzit si tu spune ca fumatul te ajuta sa slabesti. In realitate, fumatul impiedica absorbtia caloriilor, iar specialistii cred chiar ca exista o legatura intre tutun si probleme cu mirosul sau gustul, ceea ce duce la o schimbare de dieta. 

In realitate, fumatul nu te ajuta sa slabesti, ci iti poate redistribui greutatea corporala in moduri in care nu te asteptai. De exemplu, specialistii spun ca fumatorii avizi au tendinta de a acumula grasime in jurul abdomenului. 

Cat despre posibilitatea de a lua in greutate dupa ce te lasi de fumat, acest aspect este cauzat de modul in care fumatul ti-a afectat simtul gustativ si pe cel olfactiv pana acum.

Cu alte cuvinte, cand fumai des nu te puteai bucura in totalitate de gustul sau mirosul mancarii, iar acum ti se poate parea ca orice mananci este mai bun. In plus, unii specialisti spun ca fostii fumatori mananca mai multe dulciuri dupa ce se lasa de fumat. 

Totusi, un lucru este cert: poti avea o dieta sanatoasa si o greutate optima si sa fii fumator la fel cum poti avea o dieta haotica, kilograme in plus si sa nu fi fumator. Miturile de acest gen nu fac decat sa creeze si mai multa confuzie despre fumat cand, de fapt, ar trebui sa existe o singura concluzie: fumatul dauneaza grav sanatatii!

Cand te decizi ca vrei sa incepi o transformare corporala trebuie sa ai in vedere toate aspectele stilului tau de viata. Unul dintre primii pasi pe care ii poti face pentru un stil de viata mai sanatos este sa te lasi de fumat, iar organismul tau iti va multumi, cu siguranta. 

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos