Efectele sedentarismului asupra sanatatii mintale

 

Comportamentul sedentar a inceput sa fie considerat un bun indicator atat pentru starea de sanatate fizica a unei persoane, cat si pentru cea mintala. Dar care sunt efectele sedentarismului asupra sanatatii mintale?

Practic, persoanele sedentare prefera activitatile care necesita efort fizic minim spre deloc iar acest lucru rezulta in incetinirea metabolismului. Exista, asadar, o asociere intre sedentarism si problemele de sanatate psihica, precum depresia, anxietatea si increderea de sine.

Ce inseamna, insa, stilul de viata sedentar?

Sedentarismul este definit ca orice comportament constient asemanator cu sezutul pentru o perioada lunga de timp. Din aceasta cauza, energia nu este consumata, iar ulterior apare o incetinire a metabolismului. 

Cu alte cuvinte, un stil de viata sedentar arata cam asa: incerci sa faci tot ce se poate pentru a nu depune foarte mult efort, pentru a sta intins toata ziua, iar sportul lipseste cu desavarsire. Totusi, un stil de viata sedentar poate inseamna si nevoia de a lucra de acasa, cu multe ore petrecute pe scaun, deci, din nou, lipsa efortului fizic.

In timpul liber una dintre activitatile preferate de majoritatea oamenilor este sa se relaxeze. Fie ca lenvesti pe canapea uitandu-te la serialul preferat sau petreci ore in sir jucandu-te jocuri video, e clar ca planul tau in weekend nu este neaparat sa mergi la sala sau sa iesi in parc, daca esti o persoana sedentara. 

De asemenea, multe locuri de munca vin la pachet cu un stil de viata sedentar. Cand lucrezi acasa, efortul fizic este redus considerabil. Si, drept vorbind, nici daca lucrezi de la birou nu faci foarte multa miscare decat in pauze sau pe drum spre birou – si asta in cazurile fericite.

Te-ai intrebat, insa, cum te afecteaza acest lucru atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic? Si, mai important, cum te afecteaza pe termen lung?

Efortul fizic si impactul sau asupra sanatatii mintale

Expertii sugereaza ca efortul fizic este o strategie eficienta pentru a reduce starile de anxietate, depresia sau starile negative. 

Activitatile sedentare mintale pasive precum sezutul, ascultatul/uitatul la televizor sau la alte surse mass-media sunt corelate cu riscul de a suferi de depresie. La polul opus, chiar daca sedentare din punct de vedere fizic, activitatile care ne stimuleaza mintea si creierul – cum ar fi cititul, scrisul sau participarea la sedinte sau conferinte nu sunt asociate cu riscul de depresie.

In general, specialistii afirma ca ceea ce leaga comportamentul sedentar de depresie, de exemplu, este blocarea comunicarii directe si reducerea interactiunilor interpersonale. De asemenea, reducerea timpului petrecut desfasurand o activitate fizica contribuie la aparitia depresiei pentru ca lipsa acesteia afecteaza starea ta generala de bine.

Cat despre relatia dintre comportamentul sedentar si functiile cognitive, unele studii au indicat ca un stil de viata si un mediu de lucru mai putin sedentare pot avea un impact pozitiv asupra acestora.

De exemplu, inlocuirea perioadelor de timp in care nu ai face absolut nimic, cu o activitate fizica, oricat de putin solicitanta ar fi, poate avea un efect nemaipomenit pentru sanatatea ta mintala. 

Cum iti afecteaza un stil de viata sedentar viata?

Cand ai un stil de viata sedentar:

  • Arzi mai putine calorii, deci iei in greutate
  • Pierzi masa musculara si rezistenta pentru ca nu iti folosesti muschii la fel de mult ca in cazul in care ai avea un stil de viata activ
  • Oasele tale devin mai slabe si pierd din minerale
  • Metabolismul tau este afectat, iar corpul tau poate intampina dificultati in procesarea zaharului si a grasimilor
  • Sistemul tau imunitar are de suferit
  • Vei suferi de o circulatie a sangelui deficitara
  • Poti dezvolta un dezechilibru hormonal
  • Corpul tau poate fi mai inflamat

Cateva dintre riscurile la care iti supui corpul si creierul cand decizi sa duci un stil de viata sedentar sunt: obezitatea, bolile cardio-vasculare, tensiunea ridicata, colesterolul ridicat, accidentul vascular, diabetul, cancerul, osteoporoza, depresia si anxietatea.

De asemenea, un stil de viata sedentar iti poate afecta durata de viata: cu cat esti mai sedentar, cu cat esti mai predispus la aparitia bolilor grave.

Cum poti sa fii mai activ?

Daca nu ai mai facut de mult timp sport, sfatul nostru este sa incepi incetul cu incetul. Nu trebuie sa iti supui corpul la efort fizic mare inca de la inceput. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa adaugi treptat mai multe exercitii fizice in rutina ta sau mai multe antrenamente. De asemenea, nu ezita sa ceri sfatul unui profesionist. Antrenamentele de grup sau cele cu un antrenor personal sunt un bun punct de plecare.

Nu uita si ca exista multe moduri de a face sport. Important este sa gasesti o activitate fizica placuta, care nu te face sa te simti obligat sa faci sport. Daca nu te antrenezi din placere, nu vei obtine rezultatele dorite. 

Iata cateva moduri de a fi mai activ:

  • Lucreaza in gradina sau fa curatenie generala in casa
  • Misca-te cat mai mult chiar si cand te uiti la televizor: antreneaza-te de acasa, de exemplu
  • Fa cat mai multe plimbari cu putinta: du copiii la scoala pe jos daca locuiesti aproape, iesi in parc cu cei mici sau cu animalele de companie sau in oras cu prietenii
  • Vorbeste la telefon in picioare, eventual mergand prin casa

la locul de munca te poti ridica de la birou o data pe ora, urca pe scari in loc sa iei liftul daca ai posibilitatea, foloseste-ti pauza de pranz pentru a iesi la o plimbare, ridica-te si mergi pana la biroul colegului in loc sa-i trimiti un mail daca poti sau mergi pe jos pana la birou sau de la birou catre casa.

Acestea sunt doar cateva moduri in care sedentarismul iti poate afecta viata de zi cu zi, incepand de la sanatatea ta fizica, pana la cea mintala.

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos