Atunci cand ne gandim la grasimi, avem tendinta de a le asocia, in mod automat, cu un stil de viata nesanatos. Cu toate acestea, nu toate grasimile pe care le consumam afecteaza, in mod negativ, organismul. Mai mult decat atat, grasimile considerate sanatoase sustin buna functionare a organismului si contribuie la mentinerea greutatii optime.
Iata care sunt grasimile sanatoase pe care specialistii le recomanda si cum trebuie sa le consumi, pentru a beneficia de avantajele pentru sanatate pe care le ofera.
Grasimile sanatoase – Ce sunt si de ce trebuie sa le consumam
Grasimile esentiale fac parte din categoria macronutrientilor necesari pentru sanatatea organismului. Din acest motiv, specialistii in nutritie recomanda includerea acestora in dieta noastra alimentara. Conform acestora, un procent de 20-30% din aportul de calorii zilnice ar trebui sa fie reprezentat de cel provenit din grasimi.
Astfel, daca regimul tau alimentar zilnic presupune consumul a 1500 calorii, 450 dintre acestea este bine sa fie reprezentate de grasimi sanatoase. Aceasta cantitate de calorii poate fi obtinuta din 50g de grasimi, consumate pe parcursul unei zile. Un gram de grasimi bune contine 9 calorii.
Spre deosebire de grasimile nesanatoase provenite din mancarea procesata, cele din categoria Omega 3 si Omega 6 prezinta numeroase beneficii pentru organism:
- Reprezinta o sursa de energie importanta;
- Contribuie la mentinerea echilibrului hormonal;
- Asigura asimilarea corespunzatoare a vitaminelor solubile A,D,E si K;
- Ofera organismului doi acizi grasi esentiali pentru buna sa functionare: acidul linoleic (ALA) si cel linolenic (GLA).
- Ajuta la reglarea nivelului de colesterol bun in organism;
- Sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, intrucat contribuie la mentinerea sanatatii inimii;
- Ajuta organismul sa isi mentina temperatura optima;
- Reduc riscul de aparitie a afectiunilor neurodegenerative precum Parkinson si Alzheimer;
- Contribuie la dezvoltarea fatului, in timpul sarcinii;
- Stimuleaza producerea celulelor cu rol de aparare a organismului.
Ce inseamna grasimi sanatoase
Grasimile sanatoase, benefice pentru organism sunt cele nesaturate (mononesaturate si polinesaturate):
- Grasimile mononesaturate – Acestea reprezinta o sursa bogata de vitamina E si reduc riscul de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare. Acestea se regasesc in masline, avocado, seminte crude de susan si dovleac, ulei de masline, nuci, fructe oleaginoase.
- Grasimile polinesaturate – Acestea contribuie la reducerea trigliceridelor si a colesterolului din organism si se regasesc in principal in uleiurile vegetale precum cel de masline sau in pestele gras precum somonul, pastravul, tonul sau macroul.
Principalele alimente care contin grasimi sanatoase
Iata care sunt principalele alimente pe care le poti include in dieta ta alimentara, pentru a beneficia de avantajele pentru sanatate oferite de grasimile sanatoase:
- Avocado – Acest fruct este bogat in grasimi mononesaturate si contribuie la cresterea nivelului de colesterol bun in organism, in timp ce reduce nivelul colesterolului rau. In plus, acesta este bogat in vitamina E si contribuie la mentinerea sanatatii sistemului tau imunitar.
- Seminte de in – Acestea contribuie la mentinerea sanatatii si a frumusetii pielii, completeaza aportul de fibre necesare organismului si reduc inflamatiile din organism. Le poti consuma in salate, cu cereale sau in diverse preparate pregatite la cuptor.
- Fructe oleaginoase – Din aceasta categorie fac parte nucile, fisticul si alunele de padure. Consumul acestora este important pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare, intrucat fructele oleaginoase sunt printre cele mai bogate alimente in grasimi sanatoase. Nucile protejeaza impotriva bolilor de inima atunci cand sunt consumate in stare cruda, in cantitati limitate, datorita continutului lor ridicat de calorii.
- Pestele gras – Somonul, tonul, pastravul, heringul si macroul sunt surse excelente de grasimi sanatoase Omega 3. Consumul acestora contribuie la mentinerea sanatatii inimii si protejeaza functiile cognitive.
Acum ca ai descoperit ce sunt grasimile sanatoase si cat de important este consumul acestora, poti include sursele alimentare care le contin, in cantitatea recomandata, in dieta ta alimentara. Un plan nutritional bine gandit, exercitiile eficiente efectuate la sala de fitness si mindset-ul potrivit te vor ajuta sa slabesti sau sa mentii greutatea optima, sa iti definesti musculatura si sa adopti un stil de viata sanatos.