Sedentarismul – Cum iti afecteaza sanatatea?

alergare

Pentru a adopta un stil de viata sanatos, trebuie sa adopti o dieta echilibrata si sa incluzi 30 minute de miscare in programul tau zilnic. De cate ori ai auzit acest lucru? Esti convins ca aceasta afirmatie este adevarata sau consideri ca nu ti se adreseaza si tie?
 
Pentru a te ajuta sa gasesti singur raspunsul corect la aceasta intrebare, astazi ne-am gandit ca ar fi util sa iti prezentam modul in care sedentarismul iti afecteaza sanatatea.

Ce este sedentarismul?

Sedentarismul reprezinta stilul de viata al persoanelor carora nu le place sa se implice in activitati fizice. Desi toata lumea stie ca este important sa facem miscare pentru a ne mentine sanatosi, de cele mai multe ori preferam sa petrecem timp in fata televizorului sau a calculatorului in loc sa iesim la plimbare, sa alergam sau sa mergem la sala de fitness.
 
Din pacate, acest mod de petrecere a timpului liber este, de regula, asociat si cu un regim alimentar nesanatos. In plus, tehnologia moderna ne permite sa facem foarte multe lucruri fara a ne deplasa. Acum putem lucra in orice locatie daca avem un calculator la indemana si nu trebuie sa mergem in diverse locatii pentru a comunica cu alte persoane.
 
Desi tehnologia are numeroase avantaje, problemele vietii moderne apar atunci cand aceasta este utilizata ca scuza pentru a nu acorda atentie importantei pe care activitatea fizica o are asupra sanatatii noastre. Aceasta problema afecteaza atat adultii cat si copiii intrucat ii determina pe acestia sa aleaga perioade mari de repaus, care le afecteaza calitatea vietii.

Cum iti poate afecta sedentarismul viata?

De-a lungul timpului, au fost efectuate numeroase studii cu privire la stilul de viata sedentar. Concluziile acestor cercetari au aratat faptul ca sedentarismul poate afecta sanatatea in numeroase moduri. Iata care sunt cele mai importante efecte nefaste ale acestui stil de viata!

Obezitatea

Cel mai cunoscut efect negativ al sedentarismului este reprezentat de kilogramele acumulate in exces. Acest fapt se datoreaza asocierii lipsei de miscare cu un regim alimentar nesanatos, care conduce la acumularea unei cantitati prea mari de grasime corporala.

  • Aceasta afectiune poate conduce, la randul sau, la sporirea riscului de aparitie a diabetului, a bolilor de inima, a artritei si a diverselor forme de cancer.
  • Pentru a reduce considerabil acest risc, trebuie sa slabiti, pentru a reduce treptat grasimea din organism.
  • Studiile efectuate recent au dezvaluit faptul ca pierderea a 5-10% din greutatea in exces acumulata reduce considerabil riscul de declansare a afectiunilor cauzate de obezitate.

Creste riscul de aparitie a bolilor de inima

Sedentarismul este una dintre cauzele principale ale incetinirii circulatiei sangelui si a rigiditatii vaselor de sange. Aceste efecte sunt direct responsabile de aparitia bolilor de inima, care pot declansa, in cazuri grave, stop cardiac sau ateroscleroza.

  • Pentru a preveni riscul decesului cauzat de afectiunile cardiovasculare severe, includerea activitatilor fizice in programul zilnic este esentiala.
  • Exercitiile efectuate in mod regulat pot reduce acest risc cu 52% in cazul barbatilor si cu 28% in cazul femeilor.

Sporeste riscul de dezvoltare a diabetului zaharat

Un avantaj important al exercitiilor fizice efectuate cu regularitate consta in reglarea nivelului glucozei in sange. Atunci cand acest lucru nu este realizat, riscul de aparitie a diabetului zaharat este sporit considerabil intrucat pancreasul este suprasolicitat si nu mai face fata procesului de secretie a insulinei.

Creste riscul de aparitie a osteoporozei

Este bine cunoscut faptul ca exercitiile fizice, efectuate cu regularitate, influenteaza direct densitatea osoasa. In cazul stilului de viata sedentar, aceasta scade considerabil si conduce la aparitia unor dificultati in ceea ce priveste capacitatea membrelor de a sustine structura corpului. Acest risc poate fi redus considerabil prin efectuarea exercitiilor fizice destinate definirii musculare.

Sporeste riscul de dezvoltare a cancerului in organism

Riscul de confruntare cu formatiuni canceroase la nivelul colonului este considerat unul dintre cele mai nefaste efecte ale stilului de viata sedentar asupra sanatatii.

  • Conform studiilor efectuate, persoanele cu un stil de viata activ prezinta un risc scazut cu 24% comparativ cu cel aferent persoanelor sedentare de a se confrunta cu aceasta afectiune, care poate cauza decesul.
  • In plus, cele mai recente cercetari au dezvaluit si faptul ca femeile care fac miscare in mod regulat reducconsiderabil riscul de dezvoltare a cancerului la san.

 

Prin urmare, studiile de specialitate efectuate de-a lungul timpului au dovedit clar cat de nefaste sunt efectele sedentarismului asupra sanatatii. Astfel, schimbarea stilului de viata, prin includerea activitatilor fizice in rutina voastra zilnica este esentiala, pentru a va imbunatati calitatea vietii.

Ce si cum mancam

Ce inseamna un stil de viata sanatos pentru tine? Aceasta e o intrebare pe care multi dintre noi ne-o adresam si, de multe ori, raspunsul