Cum te influenteaza si cum sa previi mancatul emotional in perioada de distantare sociala

Conform unui blitz survey realizat de echipa noastra in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 25-45 ani, care se confrunta cu efectele distantarii sociale in aceasta perioada, cel putin 6 din 10 respondenti sunt convinsi ca vor fi afectati de mancatul emotional.

  • 37% spun ca au observat ca isi cauta ceva de mancare o singura data, in medie, intr-un interval de 4 ore, 36% de doua ori, iar 10% de trei ori.
  • 35% simt des ca mancatul emotional ii controleaza si nu invers.
  • 30% dintre respondenti spun ca emotia care le declanseaza mancatul emotional este stresul, 20% ingrijorarea, 10% plictiseala si 9% supararea.
  • 33% considera ca este probabil, iar 31% ca este posibil sa aleaga un program online de sprijin pentru a trece cu bine peste mancatul emotional.

Scopul acestui sondaj de opinie a fost acela de a contura o perspectiva generala in legatura cu modul in care acest comportament afecteaza oamenii in perioada in care #stamacasa.
“Imi este teama ca nu voi putea rezista tendintei de a manca gresit, pe fondul stresului, ingrijorarii sau plictiselii in aceasta perioada’’ este concluzia pe care cel putin 6 din 10 respondenti au formulat-o.

Ce cred oamenii despre mancatul emotional in aceasta perioada

  • 28% dintre respondenti sunt siguri ca vor fi afectati de mancatul emotional in perioada de distantare sociala.
  • 13% cred ca cel mai probabil vor simti nevoia de a manca compulsiv in aceasta perioada, datorita stresului, incertitudinii si ingrijorarii cu care se confrunta.
  • 25% considera ca este posibil sa fie tentati sa manance excesiv cat timp stau acasa.
  • Restul respondentilor cred ca este probabil sau nu stiu in ce masura le va afecta distantarea sociala obiceiurile alimentare.

Cea mai mare frica a oamenilor, legata de mancatul compulsiv

  • 45% dintre respondenti se confrunta cu teama de a se ingrasa datorita mancatului excesiv.
  • 15% simt ca pierd controlul in aceasta perioada dificila, iar 8% sunt convinsi ca nu vor reusi sa manance corect in perioada de distantare sociala.
  • Restul respondentilor si-au exprimat ingrijorarea cu privire la efectele negative pe care sedentarismul si stresul le vor avea asupra sanatatii lor cat timp sunt nevoiti sa stea acasa.

Aceste cifre confirma, inca o data, faptul ca oamenii au nevoie de programe de sprijin pentru a trece cu bine peste mancatul emotional, in special in perioade de criza, marcate de incertitudine, ca cea in care ne aflam acum.

“Numeroase persoane au o relatie complicata cu mancarea in aceasta perioada. Nu o mai consuma cu scopul de a le oferi energie, forta si nutrientii de care corpul lor are nevoie. Nu este deloc dificil sa ajungi sa consumi mancare in mod haotic, datorita stresului si preocuparii, pentru a gasi linistea interioara pe care ti-o doresti, in special in conditii dificile, de distantare sociala. Din acest motiv, oamenii au nevoie de suport online, de sfaturi practice care sa ii ajute sa scape de mancatul emotional in aceasta perioada”, spune Irina alionte, fondator Bodyshape transformation Centre.

Cum sa previi mancatul emotional in perioada de distantare sociala 

Este mai usor sa previi decat sa tratezi, spune o veche zicala romaneasca. Aceasta se aplica si in cazul mancatului pe fond emotional. Pentru a nu mai apela la mancare in mod compulsiv, trebuie sa te setezi pozitiv in fiecare zi. Trebuie sa faci astfel incat starea de bine sa devina principala ta prioritate, in fiecare zi! Iata cateva recomandari care te vor ajuta sa previi mancatul emotional in aceasta perioada de distantare sociala:

Aplica magia recunostintei

Atunci cand te conectezi la sentimentul de recunostinta, iti schimbi instant starea de spirit si in plus, scapi complet de nevoia de a manca pe fond emotional. Ai nevoie doar de practica.

  • In fiecare dimineata, trezeste-te cu un zambet de recunostinta pentru absolut tot ceea ce ai.
  • Aloca-ti cateva momente pentru a te intreba lucruri incurajatoare, care iti vor amplifica starea de bine instant: “Ce este extraordinar in viata mea acum?”, “Ce imi aduce fericire acum?”
  • Nu uita sa ancorezi toate aceste emotii cu un zambet pentru a-ti incepe ziua perfect!

Inconjoara-te de mesaje pozitive

Mass-media ne inconjoara cu atat de multe mesaje negative zilele acestea incat este firesc sa uitam sa gandim pozitiv in ambuscada de stiri prezentate in nuante de negru si gri.

  • Iti recomand sa inchizi stirile si sa consumi doar resurse care sa iti imbunatateasca starea de spirit, sa te inspire si sa te motiveze sa te mentii echilibrat.
  • Scrie o serie de afirmatii pozitive e care sa le ai tot timpul la indemana. Alege poze care te inspira si afiseaza-le in locuri vizibile astfel incat sa-ti reamintesti sa fii o persoana cat mai buna si sa te iubesti.
  • Spune-ti in fiecare zi: “Ma iubesc si ma accept in totalitate”.

Accepta-te asa cum esti

Acceptarea de sine inseamna sa fii in regula cu punctul in care te afli acum, chiar daca aceasta situatie este una temporara. Transformarea va veni, insa in loc sa fie produsa de sentimente de negare a propriului corp, de frustrare si de nerabdare, este indicat sa fie generata de energia pozitiva a iubirii de sine.

  • Alege sa iti spui in fiecare zi: “Acum sunt asa cum sunt. Sunt intr-un proces de transformare. Sunt pe cale sa devin cea mai buna versiune a mea. In curand ma voi bucura de corpul si de momentele pe care mi le doresc.”
  • Este important sa iti cultivi sentimentul de apreciere fata de propria persoana, sa te bucuri de micii pasi pe care i-ai facut si sa te simti fericit pentru ca ti-ai asumat procesul de transformare.

Sarbatoreste micile victorii

De ce sa astepti pana cand vei atinge un obiectiv important pentru a sarbatori? Nu trebuie sa te privezi de celebrarea oricarui progres, a oricarui pas mic facut inainte, in special in aceasta perioada dificila.

  • Opreste-te din cand in cand sa admiri peisajul si sa apreciezi distanta mare pe care ai parcurs-o deja.
  • Sarbatoreste atat progresul, cat si obstacolele pe care le-ai intampinat pana acum. Micile sau marile impedimente nu fac altceva decat sa te aduca mai aproape de destinatia in care vrei sa ajungi, pentru ca fiecare situatie te invata ceva nou.
  • Important este sa iti faci timp sa te opresti din goana, sa respiri si sa iti multumesti ca existi, prin propriul tau ritual de relaxare.

Vizualizeaza cea mai buna versiune a ta

  • Petrece 2-3 minute in fiecare dimineata conectandu-te la obiectivul tau. Inainte sa te dai jos din pat imagineaza-ti ca vei manca corect si atat cat ai nevoie pentru a-i oferi corpului tau nutrientii si energia de care are nevoie.
  • Nimic nu te poate opri din ceea ce ti-ai propus astazi. Simte cat de bine este sa fii o persoana plina de energie, puternica si tonifiata.
  • Atunci cand incepi sa te simti bine, da-te jos din pat si incepe ziua cu multa energie.
  • Antreneaza-ti mintea sa se gandeasca constant la ce e bun in viata ta. Un corp puternic este condus de un psihic puternic!

Cum sa depasesti episoadele de mancat emotional

Pasii urmatori te vor ajuta sa treci mai usor peste episoadele de mancat emotional cu care te poti confrunta in anumite momente dificile precum cele pe care le traim acum:

  • Constientizeaza pofta emotionala cu care te confrunti – Poti face cu usurinta distinctia dintre o pofta pe fond emotional si senzatia fiziologica de foame, intrebandu-ti corpul. Pofta e resimtita ca o senzatie precum cea in care parca “iti ploua in gura”, in timp ce foamea este resimtita la nivelul stomacului, atunci cand corpul tau chiar isi cere drepturile. Aceasta distinctie te va ajuta sa fii mai conectat cu propriul corp si cu propriile nevoi.
  • Identifica cauza emotionala – Pentru a pune capat ciclului negativ al mancatului emotional, trebuie sa identifici adevaratele cauze emotionale si sa cauti alternative pentru a-ti schimba starea de spirit altfel decat bazandu-te pe mancare. De fiecare data cand te confrunti cu o pofta alimentara, aminteste-ti ca mancarea nu este ceea ce iti doresti cu adevarat. Ceea ce vrei sa acoperi sau sa schimbi este cel mai probabil o traire precum furia, anxietatea sau frustrarea. Identifica factorul de stres declansator si confrunta-te corect cu situatia care te framanta.
  • Tempereaza-ti emotiile intense – Evita gestionarea emotiilor prin mancare. Astfel, nu le vei mai baga “sub pres”, ci vei recunoaste ca exista ceva care te deranjeaza fara a minimiza problema respectiva. Respira adanc de cateva ori pentru a te conecta cu propriul corp si a deveni constient de momentul prezent. Prin constientizarea propriei respiratii si prin focusarea pe momentul prezent vei incepe sa iti echilibrezi emotiile, fara ajutorul alimentelor.
  • Alege sa vezi lucrurile dintr-o alta perspectiva – Este adevarat ca viata ca ofera uneori lectii dure, iar suferinta ne determina sa cautam alinarea in mancare. Insa, in special in aceste momente dificile prin care trecem, este bine sa ne reamintim ca suferinta este cel mai bun invatator. Atunci cand ne reprimam trairile si vrem sa ascundem emotiile negative, ne negam oportunitatea de a creste. In schimb, cu cat ne putem uita mai adanc in interiorul suferintei pe care o resimtim si o acceptam, cu atat vom dobandi mai mult acces la pacea noastra interioara.
  • Alege emotii pozitive pe care sa le experimentezi – Intreaba-te: “Cum as vrea sa ma simt? Ce emotie pozitiva as vrea sa experimentez?” De exemplu, daca esti stresat sau anxios, probabil ca ceea ce-ti doresti este sa te simti increzator si relaxat. In momentul in care identifici starea emotionala cu care te confrunti si starea in care ti-ai dori sa fii in schimb, vei incepe sa dobandesti controlul asupra situatiei. Gandeste-te la un comportament alternativ sau la ganduri pozitive care sa iti insufle incredere si sa te aduca intr-o stare de bine, fara a apela la mancare.

Asadar, chiar daca in aceasta perioada #stamacasa si ne confruntam cu efectele negative ale distantarii sociale precum mancatul emotional, acum stii ca este in puterea ta sa te mentii echilibrat.

Foloseste recomandarile noastre si nu uita ca poti apela in orice moment la specialistii Bodyshape, care te vor sustine in lupta ta impotriva mancatului emotional si in demersul tau de adoptare si de mentinere a unui stil de viata sanatos.

Iata provocarea si, in acelasi timp, solutia pe care noi ti-o propunem: Programul “Depaseste Mancatul Emotional. Tur de Forta de 28 de zile”

Programul iti ofera:
✅ Acces direct la grupul de suport de care ai nevoie;
✅ Suport direct pe grupul de Whatsapp;
✅ 5 module de lectii video cu sfaturi practice;
✅ Worksheets si teme pentru acasa, pentru a te mentine motivat si a controla situatia;
✅ Inspiratie pentru a obtine si mentine un mindset de campion;
✅ 4 sesiuni de intrebari si raspunsuri organizate pe platforma ZOOM;
✅ Acces la toate sesiunile de fitness Bodyshape LIVE STREAM.

Ai incredere ca poti deveni cine iti doresti sa fii, asa cum multi oameni cu care am lucrat au reusit! Alaturi de noi, iti poti regasi echilibrul si linistea interioara pentru a deveni o persoana libera de mancatul compulsiv!

Ce e mai de speriat decât fantomele

Se apropie Halloweenul și știi ce înseamnă asta: zahăr, zahăr, zahăr! Începând cu ultimele săptămâni din vară, magazinele au amenajat spații special destinate sărbătorilor cu

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos