Cu siguranta ai auzit si tu de foarte multe ori ca trebuie sa te hidratezi continuu. Apa joaca un rol important in mentinerea sanatatii.
Pana la urma, organismul nostru este in proportie de peste 60% format din apa. Astfel, sanatatea tesutului muscular, a organelor interne si a sistemului osos depind de aportul de apa zilnic.
Ce faci insa cand corpul tau retine prea multa apa?
Pe scurt, asta inseamna ca organismul stocheaza in tesuturi (cel mai adesea in cel conjunctiv) o cantitate mai mare de apa decat are nevoie, ceea ce duce la o serie de efecte negative. Este totodata si unul dintre factorii care cauzeaza fluctuatii in greutate.
In limbaj medical, retentia de apa se numeste „edem”. Ea survine atunci cand corpul nu dreneaza normal lichidul, ramanand astfel la nivelul tesutului, unde cauzeaza inflamatii. Zonele cele mai afectate sunt mainile, picioarele, cavitatea abdominala si plamanii.
Pentru un stil de viata sanatos, e important sa faci tot posibilul pentru a preveni retentia de apa in organism, precum si combatarea acesteia, in cazul in care te confrunti deja cu ea.
Manifestari si cauze
Asa cum am mentionat anterior, cel mai frecvent si cunoscut simptom al retentiei de apa in organism il reprezinta edemul, care poate fi localizat sau generalizat.
Desi este un fenomen frecvent in cazul femeilor inscarcinate ori al celor care se afla la menstruatie, retentia de apa poate fi si un semn al unei afectiuni renale ori al unei insuficiente cardiace, asa ca nu trebuie ignorat.
Pe langa edem, alte simptome care indica retentia de apa sunt:
- Durere in zona articulatiilor
- Piele cu textura lucioasa si intinsa
- Balonare nefireasca
- Crestere in greutate
- Dificultati respiratorii
- Migrene
Ca sa poti identifica cu succes metodele potrivite tie pentru a elimina retentia apei din organism, este important sa stii ce a cauzat-o.
Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze:
- Consum excesiv de sare
- Deficiente nutritionale
- Afectiuni hepatice
- Disfunctii tiroidiene
- Artrita
- Boli pulmonare sau renale etc.
Cum elimini retentia de apa?
Fie ca te confrunti deja cu retentia de apa sau vrei sa o previi, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti mentine sanatatea. Pana la urma, nu e vorba doar de kilogramele in plus care se pot acumula daca organismul tau nu dreneaza corect lichidul, ci de o afectiune care iti poate pune in pericol intreaga sanatate.
Asadar, iata ce poti face pentru a elimina retentia de apa:
1. Fa miscare!
Cu siguranta stii deja ca sedentarismul este unul dintre principalii factori pentru numeroase afectiuni si boli. Daca inca nu ai adoptat un stil de viata activ, care sa includa si exercitii fizice regulate, acum e momentul sa o faci. Cu cat petreci mai mult timp pe canapea, cu atat ii oferi corpului tau mai multe sanse sa retina apa in tesuturi.
Pe de alta parte, daca te antrenezi, de exemplu sau faci orice fel de miscare fizica, iti pui sangele in miscare si ii dai ocazia corpului tau sa „antreneze” si circuitul apei in organism. Daca deja te confrunti cu retentie de apa, vei simti imediat cum mainile si picioarele tale par mai usoare, asa ca nu ai niciun motiv sa mai amani antrenamentele.
2. Consuma mai multa apa!
Suna paradoxal, nu? In realitate, atunci cand nu te hidratezi corespunzator, organismul face „rezerve” de apa. Prin cresterea aportului de apa, iti vei ajuta corpul sa dreneze aceste rezerve, precum si sa elimine sarea.
Iar daca te sperie ideea celor 2 litri de apa bauti pe zi, vara e momentul oportun sa introduci in regimul tau alimentar fructele precum pepenele rosu, care este un diuretic extraordinar si are si un gust delicios.
3. Adopta o nutritie echilibrata!
Desi poti simti tentatia de a rontai cateva chipsuri sau alune sarate in timp ce vizionezi un film, de exemplu, renunta la snack-urile cu continut ridicat de sare.
Opteaza, in schimb, cand faci cumparaturi, pentru alimente cu un continut redus de sare, intrucat clorura de sodiu accentueaza retentia apei in organism.
Iar daca te-ai hotarat sa mergi pana la capat si sa castigi lupta cu apa in exces retinuta de organismul tau, iata ce mai poti face:
1. Suplimenteaza aportul de minerale!
Lipsa sau deficientele de minerale esentiale duc uneori la sporirea retentiei apei in organism. Ca sa iti iei doza necesara de potasiu, calciu si alte minerale asemanatoare, include in alimentatia ta banane, somon, fasole alba, cartofi sau dovleac copti, avocado, ciuperci.
2. Evita stresul!
Chiar daca nu vezi o legatura directa intre nivelul de stres si retentia de apa, acesta poate fi un factor declansator al tulburarilor hormonale, unul dintre principalii vinovati pentru retentia de apa in organism. Asadar, asigura-te ca ai un stil de viata echilibrat, care iti permite sa ai grija si de sanatatea ta psihica.
3. Mergi la sauna!
Toti avem nevoie din cand in cand de momente de relaxare. Insa o zi la spa se poate dovedi mai benefica pentru organismul tau decat credeai. Timpul petrecut in sauna iti va ajuta corpul sa elimine mai repede toxinele si muschii sa se relaxeze. In plus, te va ajuta si in lupta cu kilogramele.
4. Consuma mai putin zahar!
Desi nu este la fel de des legat de retentia de apa cum este sarea, zaharul creeaza o reactie in lant in organismul tau: stimuleaza cresterea nivelului de insulina care diminueaza capacitatea corpului de a drena sarea, care duce mai departe la retentia apei in organism. Astfel, atunci cand ai pofta de ceva dulce, opteaza mai degraba pentru fructe in loc ciocolata, napolitane, biscuiti sau alte alimente extrem de dulci pe care le poti achizitiona din comert.
5. Redu consumul de carbogazoase!
Desi am mentionat mai sus ca hidratarea e unul dintre cei mai importanti pasi pe care ii poti face pentru a combate retentia de apa, NU e cazul sa optezi pentru bauturi carbogazoase pentru a-ti mentine corpul hidratat. Nu doar ca nu au acelasi efect ca apa, si nici nu potolesc setea, ci contin si o mare cantitate de zahar, ceea ce va oferi… exact efectul opus a ceea ce iti doreai sa obtii.
6. Evita alcoolul!
Chiar daca mai sarbatoresti cu partenerul ori cu colegii uneori in oras, e bine sa eviti, pe cat posibil, alcoolul, pentru ca acesta deshidrateaza organismul, ceea ce inseamna ca iti forteaza, in acelasi timp, corpul sa retina mai multa apa. In cazul in care vrei, totusi, sa consumi un pahar de vin asigura-te ca ai si un pahar cu apa langa.
Fie ca vrei sa previi retentia de apa sau sa o combati, acestea sunt doar cateva moduri in care poti avea grija de corpul tau. Daca ai nevoie de mai multe informatii, te asteapta specialistii nostri in transformare, comunitatea Bodyshaperilor si multa distractie si voie buna.