Sarcina poate provoca schimbari de-a dreptul drastice corpului tau, schimbari la care, cu siguranta, nu te-ai fi asteptat. Printre cele mai serioase schimbari cu care cu greu poti face fata se numara kilogramele in plus.
Si nu esti singura! Majoritatea mamicilor se confrunta cu aceleasi probleme:
”Nu mă mai încape nimic! Absolut nicio haina de dinainte de sarcină”
”Nu cred că mai scap de burtă niciodată. Dacă nu s-a dus până acum, e clar că așa rămâne.”
”Arăt de parcă încă sunt însărcinată.”
”Mă simt demoralizată! Efectiv nu știu ce pot să mai fac pentru a slăbi. Nu mănânc nimic, și totuși continui să mă îngraș.”
”Nu am niciun pic de timp să mă ocup de mine..”
Inainte sa-ti pedepsesti corpul pentru ca nu se comporta exact cum vrei tu, trebuie sa afli cateva lucruri: o persoana cu o greutate optima poate acumula in jur de 11-16 kilograme in timpul sarcinii, pe cand o persoana subponderala intre 13-18 kilograme, iar o persoana supraponderala, 7-11 kilograme.
Aceste kilograme nu se vor acumula intr-o singura parte a corpului, bineinteles. Trebuie sa tii cont de faptul ca nou-nascutul va cantari probabil in jur de 3-3.6 kilograme, iar restul kilogramelor acumulate pot fi distribuite mai mult sau mai putin in mod egal.
In principiu, majoritatea kilogramelor acumulate in sarcina sunt reprezentate de depozitele de grasime, de cresterea sanilor si a uterului, dar si de volumul suplimentar de sange si fluide.
Toate aceste schimbari petrecute de-a lungul celor 9 luni nu trebuie sa fie privite cu teama sau regret, nici pe departe. In fond, corpul tau trebuie aplaudat pentru efortul pe care l-a depus in tot acest timp si, apoi, trebuie rasplatit asa cum se cuvine cu mancare sanantoasa si miscare din belsug.
Nu uita, insa, sa respecti sfatul medicului! In general, trebuie sa astepti cateva saptamani dupa ce nasti pentru a incepe sa faci sport.
Pentru a sti exact cand poti depune un efort mai mare, consulta intotdeauna medicul, mai ales daca ai nascut prin cezariana sau alaptezi. Tine minte si ca fiecare corp se recupereaza in propriul ritm, asa ca inarmeaza-te cu muuulta rabdare.
Ce probleme poti avea cand incerci sa slabesti dupa sarcina?
Oricat de repede ti se pare ca te-ai recuperat dupa nastere, mai ales daca esti la primul copil, corpul tau poate fi de alta parere. Daca principiile pe care trebuie sa le urmezi cand incepi o transformare corporala spun sa ii oferi organismului destule ore de odihna, o alimentatie echilibrata si destul sport, nou-nascutul tau iti poate pune cateva obstacole.
O prima problema cu care te poti confrunta este lipsa somnului. Cu totii stim ca, in primele saptamani de viata, bebelusii dorm in intervale scurte. Nici nu se pune problema de sleep training atunci, asa ca orele tale de odihna sunt date cu totul peste cap.
Ei bine, fara cel putin 7-8 ore de somn neintrerupt, corpul tau nu va face fata unei transformari corporale traditionale. Toata energia pe care reusesti sa o acumulezi in timp ce dormi se va duce catre ingrijirea copilului si nu catre antrenamente.
Hai sa dezvoltam mai mult lipsa energiei pentru a face sport. Cum spuneam, programul haotic de somn iti afecteaza performanta zilnica. In acele prime saptamani de viata ale copilului te vei concentra doar pe ingrijirea lui si pe incercarea de a mai prinde cateva minute, macar, de somn atunci cand cel mic doarme sau nu ai alte treburi de facut prin casa. Asadar, cum te poti intoarce la antrenamente daca nu ai destula energie pentru a da randament?
In plus, multe mamici se confrunta si cu lipsa timpului. Fie ca esti la primul copil sau mai ai deja un prichindel sau doi, lipsa timpului este o problema reala si, uneori, nu doar o scuza. Chiar daca primesti ajutor de la partenerul tau sau de la parinti, uneori tot simti ca devine din ce in ce mai greu sa iti aloci putin timp pentru tine, nu-i asa?
Desigur, incercarea de a slabi dupa sarcina nu se aplica doar proaspetelor mamici. In unele cazuri, te poti chinui sa scapi de baby weight si la cativa ani dupa nastere, fara niciun rezultat. Aici poate fi de vina stilul de viata sau, de ce nu, lipsa motivatiei si comoditatea.
Cum poti depasi aceste obstacole?
Procesul de a slabi dupa sarcina poate fi extrem de stresant. Nerabdarea de a vedea cat mai repede rezultatele dorite sau dezamagirea atunci cand vezi ca, in loc sa slabesti, ai luat si mai mult in greutate iti pot afecta moralul.
O modalitate eficienta de a-ti usura treaba este preventia. Daca iti obisnuiesti organismul cu sportul inca din timpul sarcinii (bineinteles, nimic complicat sau dificil, ci doar ce iti permite corpul sa faci), iti va fi mult mai usor sa dai jos kilogramele acumulate in timpul sarcinii.
Un alt lucru pe care il poti face este sa incepi cu pasi mici:
Cere ajutorul familiei sau prietenilor
Cauta un partener de antrenamente care sa te motiveze atunci cand ai nevoie si vice versa. Daca poti, cauta chiar alte mamici care trec prin aceeasi situatie ca tine si organizeaza un grup de sprijin in care va motivati reciproc sa faceti sport.
Mergi mai mult pe jos
Plimbarile cu cel mic sunt printre cele mai usoare “exercitii” pe care le poti face dupa nastere. Dupa ce te obisnuiesti din nou cu miscarea, poti lua in calcul revenirea la antrenamente. Important este sa nu-ti fortezi corpul, ci sa faci atat cat iti permite in acel moment.
Profita de orice timp liber
Desi poate fi dificil sa alegi intre cateva minute in plus de somn, treburi prin casa sau sport, atunci cand chiar iti doresti sa iti reintri in forma, trebuie sa alegi sportul. Uneori, un antrenament iti ofera un boost mai mare de energie decat daca dormi haotic in timpul zilei. Cat despre treburile prin casa, poti incerca sa le combini cu sportul, de ce nu? Solutiile exista – trebuie doar sa iti doresti destul de tare!
Alatura-te unui program de fitness
La Bodyshape vei gasi tot ce ai nevoie pentru a-ti reintra in forma: un mediu primitor, o comunitate plina de energie, alte mame care iti impartasesc trairile si antrenori pregatiti sa te indrume atat pe partea de fitness, cat si pe cea de nutritie.
Nu crezi ca ai asteptat destul “momentul potrivit”? Daca nu da vreun semn ca o sa vina in curand, creeaza-l tu! In final, cand vei ajunge la rezultatele dorite, te vei gandi ca ai luat cea mai buna decizie pentru tine si sanatatea ta.