Cum poti preveni cresterea in greutate

Este absolut normal ca greutatea ta sa fluctueze din cand in cand, mai ales cand se apropie un eveniment mult asteptat, o sarbatoare importanta sau, pur si simplu, cand treci printr-o perioada mai dificila. Aceasta instabilitate a greutatii nu trebuie, insa, sa te demoralizeze sau sa te opreasca din a-ti atinge obiectivele de transformare, ci, mai degraba, trebuie sa te invete cum sa treci peste obstacolele pe care le vei intalni de-a lungul transformarii tale. 

Daca deja te afli la greutatea ta ideala, atunci esti cu un pas inainte si nu mai ramane mare lucru de facut pentru a te mentine. Tot ce trebuie sa faci, insa, este sa iti construiesti un plan si sa te tii de el pentru a nu lasa ca greutatea ta sa iasa de sub control. 

Totusi, daca stii ca esti departe de greutatea ta ideala, insa nu esti pregatit sa te pui pe treaba si sa-ti incepi transformarea corporala, poti stabili mici obiective care te vor ajuta sa pui bazele unei transformari de succes. Unul dintre aceste obiective poate fi chiar mentinerea greutatii pentru a nu cadea intr-o extrema neplacuta si pentru a-ti fi mai usor sa dai jos kilogramele in plus.

Pe masura ce oamenii imbatranesc, compozitia lor corporala se schimba: masa musculara incepe sa scada, iar grasimea incepe sa se acumuleze mult mai usor. Aceasta schimbare are ca principala cauza incetinirea metabolismului care duce la acumularea mult mai rapida a kilogramelor. In plus, cresterea in greutate, in acest caz, se poate datora si faptului ca oamenii sunt din ce in ce mai putin activi odata ce inainteaza in varsta.

Vestea buna este ca acest lucru poate fi prevenit daca alegi un stil de viata activ, sanatos, care include obiceiuri alimentare echilibrate si multa activitate fizica. Daca decizi sa urmezi un astfel de stil de viata, poti preveni si aparitia unor boli grave precum cele de inima, diabetul, artrita sau chiar forme ale cancerului.

Creeaza un plan alimentar echilibrat

Un plan alimentar care te ajuta sa-ti tii in frau greutatea este unul care include o varietate de alimente sanatoase. Cel mai important aspect al planului alimentar este sa nu depaseasca numarul de calorii pe care vrei sa-l consumi. Daca vrei sa slabesti, trebuie sa creezi un plan alimentar in deficit caloric, iar daca vrei sa te mentii la greutatea actuala, trebuie sa ai grija sa nu mananci mai mult decat consumi prin activitatea fizica.

In zilele noastre te poti simti bombardat de informatii referitoare la nutritie din toate partile, mai ales de la asa-zisii experti in nutritie de pe retelele de socializare. Totusi, tot ce trebuie sa stii despre nutritie pentru a invata sa mananci sanatos este ca farfuria ta trebuie sa contina o multime de “culori”. 

Cea mai sigura sursa de “culori” la care poti sa apelezi este selectia larga de legume delicioase pe care le poti incorpora in aproape orice masa. Din legume iti poti lua doza de vitamine, fibre si minerale, insa, pentru proteine, poti adauga carne slaba in grasimi (puiul, de exemplu), oua, leguminoase (fasole sau mazare), produse din soia sau chiar unele tipuri de nuci sau seminte. 

Dintr-un plan alimentar echilibrat nu pot lipsi grasimile sanatoase, precum uleiul de masline, avocadoul, cateva tipuri de peste, nucile sau semintele. De asemenea, pentru a scadea riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, poti limita cantitatea de sare pe care o consumi in fiecare zi. 

In general, secretul pentru o alimentatie sanatoasa este echilibrul. Daca planul tau este sa iti mentii greutatea, incearca sa nu cazi in nicio extrema cand vine vorba de alimentatie. Excesele nu sunt nicidecum benefice pentru organismul tau, insa, daca din cand in cand nu poti refuza un tip de mancare care nu este tocmai sanatos, nu trebuie sa te pedepsesti si sa te restrictionezi in vreun fel. 

Arunca o privire catre planul tau de antrenament

Mentinerea greutatii nu poate fi realizata doar cu ajutorul unui plan alimentar echilibrat. Uneori, la fel ca in bucatarie, ai nevoie si de sare si de piper, iar, in cazul nostru, pe langa o alimentatie sanatoasa, ai nevoie si de activitate fizica regulata. 

Activitatea fizica nu numai ca este un element vital care iti tine greutatea sub control, dar poate face diferenta cand vine vorba de sanatatea organismului tau. La fel cum am mentionat anterior, sportul poate reduce riscul de aparitie a unor boli, in special a celor care afecteaza sistemul cardiovascular si cel osos. 

In cazul in care vrei sa scazi in greutate, expertii recomanda activitatea fizica intensa pentru a arde mai multe calorii decat consumi. Totusi, cand vine vorba de prevenirea cresterii in greutate, este putin mai dificil sa mentii un echilibru intre alimentatie si sport. Tocmai de aceea ai nevoie de un specialist care sa te indrume sau sa te monitorizezi singur in mod constant.

Pentru a-ti mentine greutatea actuala, trebuie sa petreci cel putin 150 de minute pe saptamana antrenandu-te. Antrenamentele pot varia in functie de intensitate, insa specialistii recomanda sa combini activitatea fizica usoara cu cea intensa. De pilda, pe langa antrenamentele la sala, poti alege sa urci scarile mai des sau sa iesi la o plimbare cu familia dupa masa. Totusi, nu poti sti sigur cat de des trebuie sa te antrenezi pe saptamana pana nu discuti cu un specialist.

Daca alegi sa te monitorizezi singur, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te cantaresti constant sau sa te masori. Cand notezi orice schimbare in greutate, iti poti analiza stilul de viata in perioada respectiva pentru a observa ce a determinat aceasta schimbare. Astfel, poti sa faci, mai departe, modificarile necesare la nivelul planului alimentar sau al activitatii fizice. De fiecare data cand observi o schimbare in greutate, pune-ti doua intrebari: 1. nivelul meu de activitate s-a schimbat? si 2. am mancat mai mult decat de obicei?

Asadar, fie ca vrei sa dai jos cateva kilograme in plus sau vrei sa-ti mentii greutatea cu care te simti confortabil, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa arunci o privire catre planul tau alimentar si de antrenament. De asemenea, daca simti nevoia sa apelezi la ajutor din partea unor specialisti, fa-o! In fond, nu toata lumea dispune de aceleasi nevoi sau de acelasi metabolism, iar, mai mult decat atat, orice transformare corporala trebuie personalizata, creata special pentru tine!

Stay fit, don’t quit!

Nu ezita sa ceri sfatul expertilor in transformare corporala de la Bodyshape si programeaza o consultatie 1-la-1 gratuita! Nu vei avea niciun fel de obligatie fata de noi, insa vom vedea impreuna daca programul Bodyshape ti se potriveste. 

Programeaza acum o consultatie pe ZOOM si incepe-ti transformarea!

 

 

Ce si cum mancam

Ce inseamna un stil de viata sanatos pentru tine? Aceasta e o intrebare pe care multi dintre noi ne-o adresam si, de multe ori, raspunsul