6 greseli pe care le faci cand te hidratezi

 

Daca vitaminele, mineralele, proteinele, grasimile, apa si carbohidratii sunt esentiale pentru supravietuire, la fel este si apa. Nu doar ca ne mentine hidratati, dar ne asigura si buna functionare a organismului. Nu e de mirare ca expertii in sanatate ne sfatuiesc sa bem cel putin opt pana la zece pahare de apa in fiecare zi.

Cand vine vorba de hidratare, 8 pahare de apa pe zi nu este de ajuns pentru a avea grija de corp. De asemenea, ar trebui sa cunosti modul corect de a bea apa pentru o sanatate mai buna.

Cei mai multi dintre noi facem greseli comune, cum ar fi sa bem apa in timp ce stam in picioare, iar astfel de greseli ne pot dauna pe termen lung.

De exemplu, stiai ca in momentul in care iti este sete, corpul tau este deja deshidratat? Pe masura ce corpul tau „lucreaza” pentru a retine apa, este posibil sa incepi sa experimentezi cateva simptome adverse: vei fi constipat sau vor aparea migrenele.

Totusi, exista mai multe greseli pe care le poti face. Deci, cum te hidratezi corect? Citeste in continuare pentru a afla care sunt cele mai frecvente greseli de hidratare si cum le poti evita:

1. Bei apa in timp ce stai in picioare

Nu e nimic obisnuit din a bea apa in timp ce stam in picioare, nu-i asa? Desi poate nu te-ai gandit niciodata daca acesta este modul potrivit de a bea apa sau nu, specialistii amintesc ca apa trebuie consumata atunci cand stai jos.

Nervii tai se incordeaza in timp ce bei apa cand stai in picioare, lucru care poate perturba echilibrul fluidelor si poate provoca indigestie. Procedand astfel, apa ajunge in partea inferioara a stomacului si nu primesti nutrientii de care ai nevoie.

2. Nu mananci suficiente fructe si legume

Pe langa faptul ca ofera o multime de nutrienti esentiali, fructele si legumele sunt, de asemenea, gustari excelent de hidratante.

Bananele si avocado sunt bogate in potasiu, iar multe fructe sunt surse bune de carbohidrati simpli care, in cantitati potrivite, iti pot ajuta organismul sa absoarba lichidele si sa le foloseasca mai tarziu. 

Aproximativ 20% din consumul zilnic de lichide ar trebui sa provina din alimente si, desi poate parea mult, exista o multime de optiuni grozave pe care le poti incerca. Alimente precum castravetele si salata verde, care contin mai mult de 90% apa, pot fi deosebit de utile.

O modalitate simpla de a urmari si de a imbunatati consumul de fructe si legume este sa te asiguri ca la fiecare masa cel putin jumatate din farfurie este umpluta cu o combinatie de fructe si legume.

3. Bei prea multa apa

Cu totii am auzit in stanga si in dreapta oameni recomandand tone de apa ca fiind elementul esential pentru o sanatate buna si o piele frumoasa. In realitate, cand consumi mai mult de 2-3 litri de apa pe zi, corpul tau poate experimenta efecte adverse. 

Un astfel de efect este diluarea electrolitilor, in special sarea, din organism. Poate duce chiar la o afectiune numita hiponatremie, care se caracterizeaza printr-un nivel extrem de scazut de sodiu. Prin urmare, bea cantitatea potrivita de apa pentru organismul tau. 

De asemenea, tine cont de factorii externi, cum ar fi transpiratia si exercitiile fizice, cazuri in care vei avea nevoie de o cantitate de apa suplimentara. Setea este o senzatie excelenta care te poate ajuta sa determini cantitatea de apa de care ai nevoie.

4. Nu planifici cum sa te hidratezi

Daca faci o plimbare lunga, te antrenezi sau inoti, este posibil sa uiti sa aduci si o sticla de apa cu tine. De cele mai multe ori, oamenii nu se hidrateaza corespunzator inainte si in timpul antrenamentelor si ajung sa bea prea multa apa dupa, fara sa primeasca aceleasi beneficii.

In schimb, planifica exact modul in care vei ramane hidratat in timpul antrenamentului si gaseste un sistem pentru a avea intotdeauna la tine apa sau o bautura sportiva.

De exemplu, unora le place sa foloseasca rucsacuri sau sa poarte o geanta de sport usoara. Alergatorii pot alege sa foloseasca o sticla de apa de mana. Daca mergi pe bicicleta si ai un suport pentru sticla de apa pe bicicleta, foloseste-l, dar nu uita sa cureti si sa umpli sticla intre antrenamente.

5. Bei numai cand ti-e sete

Multi oameni cred ca setea este primul semn de deshidratare, dar este cu totul posibil sa te deshidratezi inainte sa simti ca iti e sete.

Acest lucru este deosebit de relevant pentru copiii care inca nu inteleg importanta hidratarii si pentru adultii in varsta, deoarece imbatranirea poate slabi senzatia de sete.

Ar trebui sa bei apa sau alte bauturi hidratante in mod regulat pe tot parcursul zilei. Daca te ajuta, iti poti pune alarme pe telefon pentru a fi sigur ca bei destula apa.

O alta strategie de urmarire a hidratarii este sa te cantaresti inainte si dupa antrenament – orice greutate pe care o pierzi prin transpiratie trebuie inlocuita cu lichide si electroliti.

6. Nu alegi bautura sportiva potrivita

Multe bauturi pentru sport, cum ar fi Gatorade si Pedialyte, sunt special concepute pentru a mentine echilibrul electrolitic al corpului atunci cand transpiri mult.

De asemenea, poti gasi pulbere sau tablete cu electroliti, pe care le poti dizolva intr-o sticla de apa, la multe farmacii. Apa de cocos completeaza electrolitii pierduti, cum ar fi potasiul, sodiul si manganul, asa ca poate fi o alegere buna.

Multi oameni aleg bauturi sportive fara zahar, fara calorii sau cu continut scazut de sodiu, care sunt disponibile in mod obisnuit la magazinul alimentar. Totusi, asigura-te ca bautura pe care o alegi contine carbohidrati sanatosi si sodiu.

Gandeste-te: ai nevoie de apa pentru a nu muri de deshidratare in 3 zile, nu? Acest lucru arata cat de importanta este apa pentru organismul tau.

Respectarea modalitatilor corecte de hidratare, evitand in acelasi timp greselile mentionate mai sus, va contribui la mentinerea unei sanatati optime pe termen lung.

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

Ce e mai de speriat decât fantomele

Se apropie Halloweenul și știi ce înseamnă asta: zahăr, zahăr, zahăr! Începând cu ultimele săptămâni din vară, magazinele au amenajat spații special destinate sărbătorilor cu