Ai inceput vreodata o rutina de fitness si apoi ai renuntat? Daca ai raspuns da, nu esti singur. Multi oameni incep sa mearga la sala, dar se opresc cand se plictisesc, nu le face placere sau rezultatele apar prea incet. De aceea aceste sfaturi sunt utile pentru tine.
Este dificil sa-ti dai seama cum sa te tii de o rutina de antrenament. Sa recunoastem: este mult mai usor sa faci rezolutii la inceput de an decat sa gasesti motivatia pentru a continua sa faci exercitii sau sa te duci la antrenamente mai mult de o saptamana.
Cu totii avem cele mai bune intentii la inceputul anului, iar apoi, pe masura ce lunile trec, ne pierdem din avant, incredere si motivatie.
Ceea ce parea atat de fezabil la inceputul anului – a merge la sala cinci zile pe saptamana sau a manca mai bine – se poate transforma, intr-un fel, in ceva imposibil.
Si, desi este usor sa dam vina pe pierderea motivatiei sau pe programul incarcat, poate cea mai mare amenintare la adresa rutinei de fitness este lipsa disciplinei.
Iata 9 sfaturi care te pot motiva si te pot ajuta sa urmezi o rutina de fitness:
1. Stabileste cateva obiective
Incepe cu obiective pe termen scurt si, pe masura ce bifezi inca un antrenament, transforma-le in obiective pe termen lung. Nu uita sa-ti setezi obiectivele realiste si realizabile. Altfel, risti sa resimti frustrare si sa renunti.
Daca nu ai facut miscare de ceva timp, un obiectiv pe termen scurt ar putea fi sa mergi pe jos 10 minute pe zi, cinci zile pe saptamana, astfel incat sa-ti antrenezi putin rezistenta inainte sa te apuci de antrenamente mai intense.
Chiar si sesiunile scurte de exercitii fizice pot avea beneficii.
2. Fa toata experienta mai distractiva
Cauta sporturi sau activitati care iti plac, apoi variaza rutina pentru a o mentine interesanta. Daca nu iti plac antrenamentele la sala, incearca ceva diferit.
Daca iti place sa te antrenezi acasa, incearca antrenamentele online unde un antrenor iti va oferi feedback si te va ajuta sa efectuezi miscarile in mod corect.
3. Fa din activitatea fizica o parte din rutina zilnica
Daca este greu sa gasesti timp pentru exercitii fizice, programeaza antrenamente la fel ca orice alta activitate importanta. De asemenea, poti include perioade scurte de miscare pe tot parcursul zilei. Urca scarile in loc de lift sau parcheaza mai departe de magazin.
Daca lucrezi de acasa, intinde-te, mergi sau urca scarile in pauze. Poti incerca sa faci exercitii de forta in pauza de pranz sau in timp ce te uiti la serialul preferat.
Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp iti poate afecta negativ sanatatea, chiar dacafaci sport in timpul liber. Daca stai cateva ore pe zi la locul de munca, incearca sa iei pauze regulate, pentru a te misca. Stai in picioare in timpul conversatiilor telefonice sau al intalnirilor video.
4. Pune totul pe hartie
Speri sa slabesti? Sa-ti cresti nivelul de energie? Sa dormi mai bine? Noteaza-ti toate obiectivele si pune hartia intr-un loc vizibil, unde le poti citi in fiecare zi.
De asemenea, un jurnal de fitness te poate ajuta enorm pentru a-ti mentine motivatia. Documenteaza ce ai facut in timpul fiecarei sesiuni de antrenament, cat timp ai facut exercitii si cum te-ai simtit dupa aceea.
5. Ai rabdare si joaca pe termen lung
La inceputul anului, exista acel entuziasm pentru atingerea obiectivelor de fitness. In mijlocul acestei frenezii, este usor sa ne asteptam la rezultate imediate.
Muncesti din greu la sala timp de o saptamana si apoi esti dezamagit cand nu vezi rezultatele imediat. In realitate insa rezultatele pot intarzia sa apara saptamani sau chiar luni. Aceasta deconectare dintre asteptari si realitate poate fi cu adevarat demotivanta.
O abordare mai buna este sa recunoasi ca schimbarile de durata nu apar peste noapte si ca, daca ai rabdare pe tot parcursul procesului, vei vedea rezultate pe termen lung.
6. Respecta ceasul
Pentru majoritatea adultilor sanatosi, specialistii recomanda cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate cu intensitate moderata sau 75 de minute de activitate cu intensitate crescuta sau o combinatie intre cele doua.
Incearca sa incluzi in programul tau de antrenamente si exercitii de forta pentru toate grupele musculare majore, de cel putin doua ori pe saptamana sau alege antrenamente full body care vizeaza toti muschii corpului.
7. Obisnuieste-te
Antrenamentul ar trebui sa fie un obicei, exact ca spalatul pe dinti sau ca micul dejun. Cand face parte din rutina ta, nici nu va trebui sa te gandesti la asta. In cateva luni, fitness-ul poate deveni o parte integranta a programului tau zilnic.
8. Traieste in prezent
Ce daca ai ratat o saptamana la sala si ai dat iama in dulapul cu snack-uri in weekend? Asuma-ti actiunile, chiar daca nu sunt toate atat de sanatoase, si apoi revino la planul de antrenament. Daca ramai ancorat in trecut, simtindu-te vinovat, nu vei face progrese in procesul de transformare corporala.
9. Fii flexibil
Daca esti prea ocupat sa te antrenezi sau pur si simplu nu te simti pregatit, fa pauza de la antrenament o zi sau doua. Important este sa revii pe drumul cel bun cat mai curand posibil.
Si, cel mai important sfat dintre toate, nu uita sa sarbatoresti orice victorie! Este nevoie de saptamani pentru a vedea schimbari reale. Chiar si un kilogram in minus sau o parte a corpului mai tonifiata este un motiv bun pentru a te recompensa.