Pot face sport si cand tin post?

 

Exercitiile fizice sunt o componenta esentiala a unui stil de viata sanatos. Activitatea fizica regulata te poate ajuta sa iti controlezi greutatea, sa iti reduci riscul de boli de inima si diabet si sa iti intaresti muschii si oasele.

Uneori, totusi, trebuie sa abordezi exercitiile cu precautie. Abtinerea de la mancare si bautura pentru o perioada stabilita – o practica cunoscuta sub numele de post – este unul dintre aceste cazuri.\

1. Poti sa te antenezi atunci cand tii post?

In cea mai mare parte, este in regula sa te antrenezi daca tii post, mai ales daca esti deja sanatos in general.

Persoanele cu boala coronariana, precum si cei care iau medicamente pentru hipertensiune arteriala si diabet sunt grupurile principale care trebuie sa fie precaute.

Cine are boala coronariana ar trebui sa fie atent cu exercitiile fizice in general, in special exercitiile prea intense. Acesti oameni sunt mai susceptibili la evenimente cardiace atunci cand ritmul cardiac creste si ar trebui sa urmareasca indeaproape intensitatea exercitiilor fizice.

Postul este o perioada care poate face ca activitatea fizica sa se simta mai obositoare si, prin urmare, ii pune pe persoanele cu aceste tipuri de afectiuni la un risc mai mare de a intampina complicatii decat daca nu ar tine post.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care iau medicamente pentru a creste sensibilitatea la insulina sau pentru a scadea nivelul zaharului din sange, sau cei cu diabet de tip 1 care iau insulina, risca ca glicemia sa scada prea mult daca trec perioade lungi de timp fara sa manance.

Aceasta este cunoscuta sub numele de hipoglicemie, iar simptomele includ tremuraturi, transpiratii, confuzie, batai rapide ale inimii, greata si dureri de cap. Exercitiul in stare de post poate provoca sau agrava hipoglicemie la persoanele cu diabet.

Intre timp, cei care iau medicamente pentru tensiunea arteriala, cum ar fi beta-blocantele, pot avea dificultati sa-si creasca ritmul cardiac, indiferent de cat de intens fac exercitii fizice. Ei pot fi mai predispusi sa se simta ametiti, mai ales daca nu beau suficienta apa.

Daca ai una dintre aceste afectiuni, este important sa discuti cu medicul tau despre cum sa faci exercitii fizice in siguranta daca tii post (din motive alimentare sau religioase) si daca este sigur sa faci acest lucru.

In plus, pentru oricine care tine post si intentioneaza sa faca miscare, este important sa retii ca antrenamentele de intensitate scazuta si de scurta durata sunt optiuni mai bune decat antrenamentele mai lungi sau de mare intensitate.

2. Ce tip de post te afecteaza daca faci miscare?

Posturile variaza; unele dureaza doar cateva ore, iar altele dureaza saptamani intregi. Practicile de post spiritual precum Ramadanul, o luna sfanta in religia islamica, specifica faptul ca mancatul si bautul pot avea loc numai la ore stabilite (de la apus pana la rasarit) pe tot parcursul lunii.

Alte practici alimentare, cum ar fi postul intermitent, sunt facute din motive de sanatate sau de pierdere in greutate. Este posibil ca unele dintre aceste tipuri de post sa nu se potriveasca bine cu exercitiile fizice.

In special, posturile care tin 24 de ore sau mai mult, posturile in care restrictionezi caloriile si nutrientii (cum ar fi cele de tip ”juice cleanse”) si posturile in care nu bei apa sunt tipuri de post in care sportul nu este recomandat.

Sportul in timpul postului intermitent, insa, este in general sigur. Unii oameni aleg sa-si limiteze mesele intr-o singura ”fereastra” de 6-8 ore in fiecare zi si postesc pentru restul de (plus sau minus) 16 ore din zi.

In schimb, alti oameni prefera sa manance in mod normal cinci zile pe saptamana si se limiteaza la o masa de 500-600 de calorii pentru celelalte doua zile.

3. Ce sfaturi sunt de urmat in timpul postului?

Daca vrei sa faci miscare in timpul unui post, urmeaza aceste sfaturi pentru o experienta mai sigura si mai confortabila:

a. Ai grija la intensitatea antrenamentului

Pentru a economisi energie pentru restul zilei, efectueaza antrenamente de intensitate mai mica in timpul postului, mai ales daca faci exercitii la inceputul sau la jumatatea postului.

Tinteste la un nivel de efort nu mai mare de 4 pe o scara de la 1 la 10, unde 1 este repaus si 10 este intensitatea maxima. Acestea fiind spuse, probabil ca poti creste intensitatea daca antrenamentul este scurt.

Daca ai doar 20 de minute pentru a face miscare, probabil ca poti face un antrenament de intensitate mai mare si poti obtine beneficii similare ca un antrenament mai lung, de intensitate mai mica. 

b. Nu uita sa te hidratezi in timpul zilei

Bea multa apa in timpul postului si asculta-ti organismul cand iti trimite ”semnale” ca ar fi dezhidratat. In general, medicii recomanda cel putin 2l de apa pe zi.

c. Organizeaza-ti atent antrenamentele 

Daca programul iti permite, incearca sa te antrenezi mai mult spre inceputul postului. In functie de cat de recent ai mancat, corpul tau mai are o multime de nutrienti stocati pentru a ”alimenta” un antrenament.

Acest lucru poate face exercitiul mai usor de gestionat decat daca incerci sa te antrenezi spre sfarsitul postului, cand corpul tau este mai lipsit de nutrienti.

Fii atent cand corpul tau iti spune ca exagerezi. Ai grija la semnalele corpului si opreste exercitiile daca simti greata, ameteli sau dureri de cap. 

In timp ce exercitiile si postul pot functiona pentru unii oameni, altii s-ar putea sa nu se simta confortabil sa faca orice forma de exercitiu in timpul postului. Consulta medicul sau antrenorul de fitness inainte de a incepe orice program de nutritie sau exercitii fizice in perioada postului.

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos