Sportul in aer liber este bun pentru corpul tau indiferent de anotimp sau de vremea de afara. Racoarea diminetilor de vara iti ofera extra energie, pe cand un antrenament lejer iarna te scoate putin din monotonie.
Antrenamentele in aer liber, chiar si atunci cand temperaturile nu sunt foarte ridicate, iti permit sa te reconectezi cu natura, sa iei o pauza de la mediul digital in care esti obligat sa stai toata ziua si iti ofera si un boost de creativitate si concentrare.
De ce sa faci sport in aer liber?
Stim ca e dificil sa te intorci la un stil de viata activ dupa o perioada lunga de stagnare, insa miscarea in aer liber parca face intregul proces sa fie mai usor.
Fie ca faci parte dintr-un grup bine organizat care se antreneaza in aer liber precum cel de la Bodyshape sau pur si simplu te imprietenesti cu oameni care iti impartasesc aceleasi interese in parc, sprijinul lor este binevenit! Comunitatea este, pana la urma, un factor important in orice transformare corporala.
Tine minte si ca antrenamentele in aer liber pot fi o solutie eficienta de a scapa de efectul de platou. Chiar daca nu ai trecut inca prin asta, efectul de platou poate aparea oricand in transformarea ta, cand vei ajunge la un anumit nivel de fitness, iar antrenamentele nu-ti vor mai aduce rezultatele dorite.
In acest caz, diversificarea antrenamentelor prin introducerea unuia sau mai multor antrenamente in aer liber este una dintre cele mai bune solutii pe care le poti incerca.
Ce poti sa faci pentru a te antrena in aer liber?
1. Imbraca-te adecvat vremii de afara!
Cand faci sport afara in sezonul rece, sansele sa racesti din cauza hainelor neadecvate de sport sunt mult mai mari decat vara.
De aceea trebuie sa alegi haine din poliester, nylon sau polipropilena pentru ca fibrele acestor materiale sunt hidrofobe si indeparteaza vaporii de apa de piele.
Straturile de polipropilena sunt extrem de eficiente purtate direct pe piele pentru ca o tin uscata si reduc pierderile de caldura prin evaporare.
Un alt lucru pe care il poti face este sa ai mai multe straturi de imbracaminte: incepe cu o bluza subtire dintr-un material mentionat anterior, apoi un polar pentru extra caldura si o geaca pentru a te proteja de frig, vant, ninsoare sau ploaie.
Vara, insa, nu trebuie sa-ti faci la fel de multe griji ca iarna. Tot ce trebuie sa faci este sa nu te imbraci prea gros pentru ca te poti incalzi mai repede. De asemenea, alege imbracaminte in care poti fi cat mai flexibil si confortabil.
2. Protejeaza-ti pielea!
Nici temperaturile scazute, nici cele ridicate nu iti vor cruta pielea. Iarna esti mult mai predispus la piele uscata din cauza frigului, pe cand vara te confrunti cu razele nemiloase ale soarelui.
Ai grija iarna sa aplici o crema extra hidratanta, sa-ti acoperi fata daca poti cu un fular, o masca sau o esarfa si sa aplici si crema de protectie impotriva razelor UV.
Vara opteaza pentru o crema hidratanta mai usoara, care sa nu-ti incarce tenul, si nu uita de protectia solara, in special!
3. Incalzeste-te bine!
Poate mai mult decat la antrenamentele la sala, poti avea de-a face cu accidentari urate daca nu te incalzesti bine cand faci sport in aer liber.
Indiferent de anotimp sau de temperatura de afara, tine cont de faptul ca o serie de stretching sau de exercitii usoare iti pregateste corpul pentru a depune un efort mai mare. Astfel, poti preveni orice tip de accidentare.
Daca alegi o sesiune de incalzire mai dinamica, ai grija sa corespunda cu modul tau obisnuit de a te antrena. Acest lucru se aplica in cazul in care te antrenezi individual. Daca te antrenezi intr-un grup organizat, acorda multa atentie sfaturilor antrenorului.
4. Alege ora la care vrei sa te antrenezi
Daca alegi sa faci sport afara pe timpul verii, cu siguranta nu iti doresti sa te antrenezi la pranz cand caldura este dogoritoare. Opteaza pentru antrenamente in prima parte a zilei, cand inca este o temperatura optima afara, sau seara, cand se mai racoreste.
Iarna, in schimb, este mai bine sa te antrenezi in timpul zilei cand temperaturile cresc putin. De asemenea, ai grija si la conditiile meteo si la durata antrenamentului: expunerea prelungita la temperaturi scazute nu este benefica pentru organism.
5. Hidrateaza-te bine!
O regula care ramane valabila indiferent de tipul de antrenament, locul sau anotimpul in care decizi sa faci sport – bea suficienta apa!
O persoana care nu face sport regulat are nevoie de aproximativ 1.5 l de apa pe zi, asa ca daca tu te antrenezi de mai multe ori pe saptamana, ai face bine sa cresti putin doza de apa pe care o bei zilnic.
Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!