Trebuie sa-ti lasi muschii sa se recupereze dupa un antrenament?

 

Pentru a deveni mai rapid, mai puternic si mai fit trebuie sa iti impingi corpul sa depasasca limite pe care nu credeai ca le ai. In acelasi timp, insa, trebuie sa stii si cand sa-i dai o pauza din cand in cand pentru a se regenera. 

Fiecare workout, indeosebi cele mai intense, streseaza muschii corpului. Atunci cand te antrenezi, obosesti toate categoriile de muschi ceea ce inseamna ca celulele musculare primesc daune microscopice. Acest lucru nu trebuie sa te sperie, insa. Schimbarile si efortul pe care il creezi pot duce la rezultatele dorite: muschii pot creste, grasimea este eliminata, inflamatia este redusa, iar sanatatea inimii tale este si ea imbunatatita.

Pentru a beneficia de aceste schimbari benefice ale corpului trebuie sa iti lasi organismul sa se odihneasca dupa antrenament. Daca il fortezi constant, corpul tau nu va mai da acelasi randament si calitatea antrenamentelor tale va scadea. Curand, rezultatele nu iti vor mai fi pe plac si vei simti ca ai depus tot acest efort degeaba. Ei bine, intr-o transformare corporala de succes, mindsetul este totul! Nu poti porni la drum cu gandul ca la primul obstacol vei renunta sau ca trebuie sa-ti fortezi corpul cat mai mult la inceput, iar la sfarsit sa nu te mai antrenezi. 

Fii atent la semnalele pe care ti le transmite corpul tau! Dupa fiecare antrenament, corpul tau devine mult mai puternic intrucat se produc mai putine daune la nivelul tesuturilor. Odata ce corpul tau s-a odihnit dupa un antrenament, urmatorul ii va provoca mai putine daune la nivelul muschilor si tot asa pana ce vei deveni mult mai fit decat erai la inceput. De aceea, consecventa si rabdarea trebuie sa-ti intre in vocabular. O transformare corporala de succes nu iti va oferi rezultate miraculoase de pe o zi pe alta. Corpul tau trebuie, mai intai, sa fie antrenat bine pentru a deveni mai puternic.

 

Odihna muschilor dupa antrenament previne accidentarile

Cand esti la inceputul unei transformari corporale, esti entuziasmat sa te antrenezi cat mai mult pentru a vedea rezultatele. In astfel de momente, odihna nu este pe lista ta de prioritati. Este adevarat ca sa fii in forma implica multa munca, efort, transpiratie si determinare, dar si perioade de odihna in care sa-ti reincarci bateriile. O transformare corporala are nevoie, in primul rand, de un echilibru: si mult efort, dar si odihna.

Cand esti entuziasmat sa dai jos un anumit numar de kilograme, oricat de mare ar fi acesta, ai tendinta sa te concentrezi doar pe efort si sa ajungi sa iti suprasoliciti corpul. Totusi, acest lucru nu este tocmai benefic pentru corp intrucat poate avea urmatoarele consecinte:

  • Burnout – daca faci prea mult sport fara sa iei nicio pauza, mai mult ca sigur vei trai si tu experienta unui burnout. Un semn ca s-ar putea sa te confrunti cu asta este sa ajungi sa-ti fie groaza de urmatorul antrenament. Schimbarea atitudinii fata de antrenamente si de transformarea ta corporala este primul semn ca ceva este in neregula. Burnout-ul poate duce la lipsa motivatiei si, mai apoi, la renuntare.
  • Riscul de accidentare – extenuarea corpului cu prea multe antrenamente si prea putine pauze duce, adesea, la accidentari, unele dintre acestea fiind chiar foarte grave. Cum spuneam, in timpul antrenamentului, muschii corpului sunt intinsi, stresati si deteriorati. In timpul odihnei, muschii si tesuturile corpului se regenereaza si devin si mai puternice decat erau inainte de antrenament. Daca repeti acest proces, corpul tau va deveni din ce in ce mai puternic. Daca, insa, nu ii permiti corpului sa se odihneasca dupa antrenament, aceste micro-daune vor ceda si pot cauza accidentari grave.
  • Scaderea performantei generale – un corp extenuat, suprasolicitat, care nu primeste deloc pauze, devine un corp care nu functioneaza la capacitate maxima. In timp ce devii din ce in ce mai obosit, nu vei da acelasi randament la sala sau in viata de zi cu zi. Munca, viata de familie si cea sociala vor avea de suferit daca nu iti asculti corpul si mintea.

 

Care este cea mai buna modalitate de a-ti lasa muschii sa se regenereze?

Fiecare dintre noi are nevoi diferite in ceea ce priveste odihna corpului dupa antrenament. Anumiti factori, precum nivelul de fitness, frecventa antrenamentelor, tipul de antrenamente, durata si intensitatea lor afecteaza tipul si cantitatea de odihna de care are nevoie corpul tau. 

De exemplu, copiii, adolescentii si adultii mai in varsta au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera dupa antrenament decat adultii tineri. De asemenea, oamenii care nu sunt in forma sau au inceput antrenamentele din nou dupa o perioada mai indelugata de pauza pot avea si ei nevoie de mai mult timp pentru a se recupera, a-si recapata energie si a reconstrui puterea muschilor. Totusi, asta nu inseamna ca persoanele care se antreneaza frecvent nu au nevoie de odihna. In unele cazuri, persoanele care efectueaza antrenamente de intensitate crescuta aproape mereu au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera. 

Pentru o persoana obisnuita care se antreneaza de 4 sau 5 ori pe saptamana si combina antrenamentele de inalta intensitate cu cele mai usoare, un program sanatos de sport si odihna arata cam asa: 4-5 zile pe saptamana se antreneaza la sala sau acasa, isi ia si zile de odihna activa (adica face curat acasa sau isi rezolva treburile in oras) si in celelalte 2-3 zile isi lasa corpul sa se odihneasca complet.

Persoanele care sunt mult mai in forma si sunt obisnuite cu antrenamentele frecvente pot modifica acest program (combinand doua tipuri de antrenamente si zile de odihna activa), astfel incat sa nu aiba nevoie de acele 2 sau 3 zile de odihna completa.

Cu toate acestea, indiferent de frecventa, durata, intensitatea sau tipul de antrenamente pe care le desfasori, de nivelul tau de fitness sau de evolutia transformarii tale, este bine sa iti asculti corpul constant. Daca ajungi la un platou in transformarea ta, daca esti mult prea obosit, te dor prea tare muschii sau nu ai chef de antrenament, ia totul ca pe niste semne ca trebuie sa te odihnesti mai mult.

Tine minte, stay fit, don’t quit!

Spune DA provocarii de a-ti transforma corpul in doar 6 saptamani si accepta challenge-ul 6-Week!

 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos