De ce fitnessul inseamna mai mult decat mersul la sala?

Ce inseamna, de fapt, fitness? Este destul de dificil sa gasesti definitia potrivita pentru fitness, insa, in general, cuprinde “tot ce inseamna un stil de viata sanatos”. Asta inseamna ca pentru “a fi fit sau in forma” trebuie sa stabilesti o armonie intre alimentatie, sport si mindset

Fitness-ul nu se reduce doar la a alerga un maraton sau la a fi culturist. Pentru unii oameni poate insemna pur si simplu “o stare de bine” sau “sa te misti fara sa simti durere sau oboseala”. A fi in forma reprezinta, deci, potrivit specialistilor, capacitatea de a te simti sanatos si de a putea sa desfasori orice fel de activitati in viata de zi cu zi. 

Te poti juca cu copiii sau cu nepotii fara sa obosesti imediat? Poti merge in drumetii pe munte fara sa iei o pauza la fiecare cativa metri parcursi? Te simti inca plin de energie dupa o zi de facut curatenie in casa sau in gradina? Poti urca scarile fara sa simti ca iti arde pieptul? Acestea sunt intrebarile pe care trebuie sa ti le pui ca sa stii daca esti sau nu fit.

Din punct de vedere fizic, fitnessul este definit, asadar, drept capacitatea corpului tau de a duce la bun sfarsit niste sarcini. Mai complex, gradul tau de fitness poate fi masurat, mai nou, cu ajutorul multor aplicatii sau instrumente, dar asta nu inseamna ca totul se rezuma la tensiunea arteriala sau la indicele de masa corporala. In esenta, “cat de in forma esti” trebuie reprezentat de toate aceste masuratori (tensiunea arteriala, indicele de masa corporala, indicele de grasime corporala, recorduri personale la maratoane sau cata greutate poti ridica), dar, poate mai important, de atitudinea ta fata de stilul tau de viata. 

 

Cand esti in forma, te bucuri de beneficii!

 

Pentru ca “a fi in forma/fit” inseamna sa fii capabil sa duci o viata fericita si implinita, cel mai mare beneficiu pe care il primesti este imbunatatirea calitatii vietii. Cercetatorii au demonstrat ca fitness-ul este in stransa legatura cu:

  • un nivel ridicat de energie,
  • un echilibru mult mai bun intre viata privata si cea profesionala,
  • o imunitate mai mare,
  • un somn mai adanc. 

Cat despre beneficiile fitnessului pentru sanatatea mintala, studiile au aratat ca antrenamentele pot lupta contra depresiei moderate la fel de mult ca medicatia. In fond, activitatea fizica este strans legata de sanatatea mintala, ajutand si la imbunatatirea atentiei si a productivitatii. Un studiu publicat in 2015 in revista Psychophysiology sugereaza ca acest lucru se datoreaza efortului fizic care promoveaza cresterea fluxului sanguin si al oxigenului catre creier. 

Astfel, beneficiile sanatatii mintale si emotionale pe care ti le ofera fitnessul sunt unele dintre cele mai importante si, de cele mai multe ori, au un efect major asupra calitatii vietii oamenilor. Gradul de satisfactie pe care il primesti in momentul in care iti lucrezi corpul si observi si rezultatele muncii tale aduce cu sine nu numai un corp mai puternic, mai rapid si mai fit, ci si o atitudine mai increzatoare in sine. Cu alte cuvinte, cu cat esti mai in forma, cu atat esti mai sigur de ce poti realiza cu corpul tau si nu numai. Succesul de care te bucuri in materie de fitness se poate aplica si in plan personal sau profesional intrucat motivatia pentru a realiza cat mai multe obiective devine din ce in ce mai mare. 

Mai mult decat atat, cresterea nivelului tau de fitness prin activitatea fizica nu te ajuta doar la arderea caloriilor, ci si la construirea unor muschi mai puternici. Cu cat muschii tai sunt mai puternici, cu atat vei arde mai multe calorii chiar si in zilele de odihna. Un corp in forma = metabolsim mai mare = o greutate optima. 

 

De ce trebuie sa privesti fitnessul ca pe un angajament pe termen lung?

 

Chiar daca satisfactia imediata pe care ti-o ofera fitnessul este fantastica, nu trebuie sa uiti de efectele pe care le poate avea pe termen lung. In cazul nostru, “termen lung” poate insemna cativa ani, poate chiar decenii. Inainte sa te descurajezi, iata ce poti pierde daca nu incerci sa fii mai fit:

  • Reducerea riscului de boli cronice – spune adio bolilor cardiovasculare, diabetului sau chiar cancerului. Unii cercetatori afirma chiar ca un nivel ridicat de fitness poate preveni aparitia dementei. In esenta, singurul mod de a preveni aparitia oricarei boli este fitnessul. Cu cat esti mai in forma, cu atat corpul tau este pregatit sa lupte impotriva oricaror tipuri de amenintari.
  • Imbunatatirea stilului de viata – calitatea vietii este printre cele mai mari beneficii pe care ti le ofera fitnessul. Chiar daca am mai mentionat acest lucru, e bine sa stii ca 1 din 3 adulti de 60 de ani sau peste 60 de ani sufera de pierderi ale masei musculare, boala care poarta numele de sarcopenia. Acest fenomen apare din tinerete, deoarece, pe masura ce inaintezi in varsta, masa musculara este inlocuita de grasime. Treptat, la batranete poti ajunge sa suferi de mobilitate scazuta, crestere in greutate, pierderi ale echilibrului sau chiar moarte, in cele mai grave cazuri. Sarcopenia poate fi prevenita daca incepi sa faci sport cat mai devreme. In fond, corpul nostru a fost facut pentru a fi activ, iar cand ii dai ce isi doreste (sport, miscare), te rasplateste enorm. 
  • Cresterea sanselor de a trai mai mult – numeroase studii au aratat ca sportul influenteaza longevitatea. Pare logic, in fond, efortul fizic reduce sansele de aparitie a bolilor grave precum cele pe care le-am mentionat anterior. Totusi, sportul te mentine si mai tanar. Un studiu a comparat inima, plamanii si muschii unor persoane de 70 de ani care fac sport si a unor persoane de 40 de ani care fac sport. Concluzia? Inima, plamanii si muschii persoanelor de 70 de ani care fac sport sunt aproape la fel de in forma ca ale persoanelor de 40 de ani care fac sport. 

Asadar, fitnessul este, fara doar si poate, nu doar despre mersul la sala. Fitnessul inseamna sa te simti puternic si sanatos in propriul corp astfel incat sa traiesti fiecare zi in forma maxima. Si, cel mai important, inseamna sa te bucuri de beneficiile sportului si ale alimentatiei sanatoase atat pentru sanatatea ta fizica, cat si pentru cea mintala.

Tine minte, stay fit, don’t quit!

Spune DA provocarii de a-ti transforma corpul in doar 6 saptamani si accepta challenge-ul 6-Week!

 

 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos