Daca vrei sa faci din miscare o parte obisnuita a zilei tale, exista o multime de optiuni, dar este posibil sa nu stii cum sa incepi sa te antrenezi daca nu ai mai facut pana acum sport sau exercitii in mod regulat.
Indiferent daca vrei sa te mentii in forma, sau sa pierzi din greutate, cel mai important lucru este sa incepi, ceea ce poate fi intimidant. Numai gandul ca vei ajunge de una singura intr-un centru fitness, inconjurata de persoane care par sa faca miscare de mult timp, poate fi infricosator.
Rutina ta fitness trebuie sa fie despre tine, despre obiectivele tale de transformare, despre preferintele si interesele tale.
Ceea ce functioneaza pentru altcineva poate fi departe de ceea ce vrei sa implementezi in propria ta viata. Tu trebuie sa gasesti un program de fitness care sa functioneze pentru tine. Si vestea buna este ca exista multe dintre care sa alegi.
A. Trei pasi numai buni pentru a incepe sa faci miscare
Indiferent de varsta sau nivelul tau de fitness, chiar daca nu ai urmat niciodata o rutina pentru a te mentine in forma, exista cativa pasi pe care ii poti urma pentru ca exercitiile sa fie nu intimidante si dureroase, ci distractive si cu rezultate bune:
1. Renunta la atitudinea „totul sau nimic”
Nu trebuie sa petreci ore intregi intr-o sala de sport sau sa te fortezi in activitati monotone sau dureroase pe care le urasti pentru a experimenta beneficiile fizice si emotionale ale sportului.
Putin este mai bine decat nimic. De fapt, adaugarea treptata a unor exercitii fizice in rutina saptamanala poate avea un efect benefic profund asupra sanatatii tale mentale si emotionale.
2. Fii blanda cu tine insuti
Auto-compasiunea presupune sa ne tratam cu grija si blandete, exact asa cum am trata un prieten bun care trece printr-o perioada dificila. Cercetarile arata ca auto-compasiunea creste probabilitatea ca o persoana sa-si mentina obiceiurile sanatoase pe termen lung.
Practicand auto-compasiunea vai ajunge sa fii blanda si rabdatoare cu tine insuti, iti vei da voie sa te iubesti neconditionat si sa priveti greselile si alegerile nesanatoase din trecut ca pe oportunitati de a invata si de a creste.
3. Fii realista cu asteptarile tale
Nu ai iesit din forma peste noapte si nici nu-ti vei transforma instantaneu corpul. A avea asteptari nerealiste duce doar la frustrare. Incearca sa nu te lasi descurajata de ceea ce nu poti realiza sau de cat de departe trebuie sa mergi pentru a-ti atinge obiectivele de fitness.
In loc sa fii orientata numai pe rezultate, concentreaza-te pe consecventa. In timp ce imbunatatirea starii de spirit si a nivelului de energie se poate produce rapid, rasplata corpului tonifiat sau a kilogramelor pierdute va veni in timp.
B. Mic ghid despre cum sa faci exercitii la sala
Daca nu ai facut niciodata exercitii fizice inainte sau a trecut o perioada lunga de timp de cand ai incercat orice activitate fizica intensa, tine cont de urmatoarele masuri de precautie:
1. Ai probleme de sanatate? Cere sfatul medicului tau.
Daca ai probleme de sanatate, cum ar fi mobilitate limitata, boli de inima, astm, diabet sau hipertensiune arteriala, discuta cu medicul inainte de a incepe sa faci sport.
2. Nu vrei nici un fel de surprize. Fa-ti incalzirea!
Incalzeste-ti corpul cu intinderi dinamice, adica acele miscari active care incalzesc si flexeaza muschii pe care ii vei folosi. Fa balansari de brate sau chiar o versiune mai lenta si mai usoara a exercitiului urmator. De exemplu, daca ai de gand sa ridici greutati, incepe cu cateva repetari usoare.
3. Ai rabdare cu corpul tau. Ai grija la repaos!
Dupa antrenament, este important sa iti iei cateva minute pentru a te linisti si a lasa ritmul cardiac sa revina la ritmul de repaus. Fa intinderi usoare dupa exercitii de forta, deoarece ajuta la prevenirea febrei musculare.
4. Stii ca hidratarea conteaza. Bea multa apa!
Corpul tau functioneaza cel mai bine atunci cand este bine hidratat. Hidratarea necorespunzatoare atunci cand depui un efort fizic ridicat, mai ales in conditii ridicate de temperatura, poate fi periculoasa pentru sanatate.
5. Nu te suprasolicita. Asculta-ti corpul!
Daca simti durere sau disconfort in timpul antrenamentului, opreste-te imediat! Daca te simti mai bine dupa o scurta perioada de repaos, poti relua incet si usor antrenamentul, dar nu te chinui sa termini un antrenament daca durerea persista sau se inrautateste.
C. Cinci lucruri care conteaza pentru a avea rezultate
Pentru a te asigura ca transformi antrenamentele intr-un obicei pe care sa-l pastrezi pe termen lung, tine cont de acestea:
1. Pune-ti obiective realiste
Obiectivul de a face miscare timp de 30 de minute pe zi, de 5 ori pe saptamana poate suna bine. Dar cat de sigura esti ca-l vei atingei? Cu cat obiectivul tau este mai ambitios, cu atat este mai probabil sa-l ratezi, sa te simti prost din cauza asta si sa renunti. De aceea este bine sa ai obiective realiste si potrivite cu un parcurs de transformare pe termen mediu sau lung.
2. Observa beneficiile imediate
Oamenii care fac sport in mod regulat tind sa faca acest lucru datorita beneficiilor pe care le vad in viata lor, cum ar fi un corp tonifiat, o stare buna de sanatate si incredere in sine.
Totusi, acestea tind sa fie recompense pe termen lung. Cand incepi sa faci regulat exercitii, este important sa observi beneficiile imediate, cum ar fi faptul ca ai mai multa energie si un somn mai bun dupa antrenament.
3. Alege exercitii distractive
Daca antrenamentul tau este neplacut sau te face sa te simti incomod, este putin probabil sa-l continui. Nu alege activitati care stii ca nu sunt distractive pentru tine doar pentru ca asta crezi ca ar trebui sa faci. In schimb, alege activitati care se potrivesc stilului tau de viata, abilitatilor si preferintelor tale.
4. Gaseste metode de a sta motivata
Cauta cele mai bune metode pentru tine de a-ti mentine motivatia. Daca ai un partener de antrenament care te impulsioneaza mereu sa mergi la antrenament, este mai putin probabil sa renunti la transformarea ta.
O alta strategie pe care o poti urma este verificarea progresului de catre un prieten sau membru al familiei. De asemenea, anuntarea obiectivelor tale de transformare pe social media te poate ajuta sa nu deviezi de pe drumul cel bun.
5. Include tehnici de mindfulness
Atunci cand faci sport acorda atentie corpului tau, concentrandu-te cu adevarat asupra modului in care te simti in timp ce faci exercitiile. Constientizeaza-ti ritmul respiratiei, felul in care picioarele tale lovesc solul, muschii flexati in timp ce te misti, chiar si felul in care te simti in interior. Nu iti vei imbunatati doar aspectul fizic, ci iti vei atenua si stresul si anxietatea.
Un program regulat de exercitii fizice poate iti oferi multe beneficii pentru sanatatea fizica si mentala, dar gasirea motivatiei si a timpului pentru un antrenament nu este intotdeauna usoara.
Descopera strategia si rutina care functioneaza pentru tine si fa-ti un program clar de antrenament pentru a avea o transformare de succes a stilului tau de viata.