Primavara reprezinta un nou inceput. Este anotimpul in care natura renaste, iar oamenii se simt mai plini de energie. Primavara este si acel moment din an in care poti redefini relatia pe care o ai cu mancarea.
Desigur, nu trebuie sa percepi ca acest moment pune presiune pe tine pentru a-ti elimina obiceiurile negative, ci mai mult ca pe o oportunitate de a face putina „curatenie”. De exemplu, poti sa elimini cateva alimente nocive din alimentatia ta si sa decizi ce legume si fructe vrei sa mananci mai mult.
Adauga in alimentatie produse de sezon
Cum spuneam, primavara este bine sa te concentrezi asupra produselor de sezon pe care ar trebui sa le mananci mai mult. Odata cu temperaturile mai calde apar o multime de fructe si legume proaspete si pline de nutrienti, care te pot ajuta sa-ti diversifici planul alimentar.
Pentru a te ajuta sa imbratisezi acest mod fresh de a-ti organiza dieta, iata o lista cu cele mai bune alimente de primavara pe care le poti include in planul alimentar, dar si cele mai simple moduri in care poti sa le folosesti.
Cele mai multe dintre acestea necesita un efort minim de preparare, asa ca sunt grozave si pentru cei care au un program incarcat si nu au mult timp pentru gatit.
1. Sparanghelul, super-sursa de vitamina K
Daca iti place sparanghelul trebuie sa stii ca este bogat in vitamina K de care ai nevoie pentru coagularea sangelui, sanatatea inimii si a oaselor, prevenirea cancerului si multe altele, in cupru, seleniu, vitaminele B si multi alti nutrienti importanti.
Sparanghelul este pur si simplu delicios, preparat chiar si in cele mai simple moduri. De exemplu, il poti gati soté cu usturoi si sare de mare in putin unt, ulei de cocos sau chiar putina supa de legume sau pui. Ai grija doar sa nu-l gatesti prea mult! Sparanghelul gatit trebuie sa-si pastreze forma, ramanand verde si doar putin mai moale.
2. Anghinarea, bogata in acid folic
Disponibila atat primavara, cat si toamna, anghinarea este bogata in acid folic, vitamina C, vitamine din complexul B si multe minerale. Acesti nutrienti ajuta la scaderea colesterolului, ajuta la mentinerea unei sarcini sanatoase la femei, reduc radicalii liberi si asigura functionarea optima a celulelor metabolice.
Cum o poti manca? Desi pare sa fie un aliment putin mai complicat de preparat, anghinarea poate fi gatita foarte usor. O poti pune la fiert pentru aproximativ 20 de minute, apoi o decojesti si consumi frunzele. Pentru un plus de savoare, poti presara pe anghinare ulei de masline infuzat cu usturoi.
3. Sfecla, sursa de fitonutrienti
Unele alimente pot oferi o indicatie clara asupra partii din organism care va beneficia de proprietatile acestora, iar sfecla este unul dintre ele. Culoarea sa profunda, precum si suculența acestei legume ne da de inteles ca sfecla este ideala pentru pentru sanatatea sangelui si a circulatiei.
Consumata frecvent, sfecla scade tensiunea arteriala, creste rezistenta la stres si ajuta detoxifierea, totul datorita faptului ca este o sursa unica de fitonutrienti.
Cand este pregatita corect, sfecla este absolut delicioasa. O poti stoarce sau o poti blendui pentru a crea un smoothie, o poti prepara la cuptor ca garnitura, sau o poti taia julienne si pune in salate. Si cate si mai cate.
4. Morcovii, bogati in vitamina A si antioxidanti
Morcovii, chiar daca se gasesc pe tot parcursul anului in magazine, trebuie apreciati putin mai mult primavara deoarece sunt bogati in vitamina A si alti antioxidanti.
Morcovii sunt excelenti pentru mentinerea sanatatii parului, a pielii si a unghiilor si, prin urmare, sunt considerati un aliment „anti-imbatranire”, plus ca sunt un puternic luptator impotriva cancerului.
Ca mod de preparare, morcovii fac parte din categoria legumelor versatile. Pot fi adaugati in supe, gatiti la cuptor alaturi de alte legume, taiati felii si adaugati in salate, sandvisuri sau wrap-uri sanatoase.
Poti folosi un aparat de spiralat legume pentru a crea spaghete sanatoase din morcovi. De asemenea, sunt gustarea perfecta de calatorie, deoarce se combina excelent cu nuci, humus sau alte garnituri.
5. Mazarea, un excelent anti-inflamator
Mazarea proaspata are de obicei un sezon foarte scurt, de doar cateva saptamani, ceea ce o face cu atat mai speciala. Contine o mare varietate de vitamine si minerale, inclusiv vitaminele C si K si cateva vitamine B, plus mangan, fosfor si proteine. Acest lucru o face un excelent aliment anti-inflamator.
Cum poti sa o mananci? Poti manca mazare cu zahar direct din pastaie pentru o gustare usoara, o poti adauga la salate, smoothie-uri, cartofi la cuptor, in preparate cu taitei si, practic, in orice! Mazarea proaspata este o gustare grozava si pentru copii: poti face un piure de mazare delicios.
6. Capsunele, sustin imunitate prin polifenoli
Exista ceva mai bun decat o capsuna proaspata, coapta, parfumata si delicioasa la sfarsitul primaverii? Poate da, poate nu.
Capsunele se numara printre primele cinci surse de fructe bogate in antioxidanti. In ciuda faptului ca sunt un fruct si contin fructoza, capsunile pot ajuta la echilibrarea zaharului din sange, iar polifenolii pe care ii contin vor sustine imunitatea. Ajuta, de asemenea, si la reinnoirea celulelor sanatoase, printre multe alte functii.
Pe langa faptul ca le poti consuma crude, le poti congela si le poti adauga la smoothie-uri. Poti topi ciocolata neagra pentru a le scufunda si apoi congela din nou pentru un desert rapid.
Le mai poti folosi ca garnitura la budinca de chia sau de fulgi de ovaz sau poti face o dulceata sanatoasa din capsune pe care sa o consumi oricand in timpul anului.
In concluzie
Pastreaza un loc in planul alimentar pentru legumele versatile, precum morcovii, si nu te teme de alimentele pe care nu le-ai mai incercat.
Este foarte usor sa incluzi alimentele sanatoase, specifice primaverii, in alimentatia ta, iar organismul cu siguranta iti va multumi. In fond, planul tau alimentar va primi un plus de nutrienti, dar si de savoare.