Foarte multi oameni, mai ales la inceput de an, isi propun sa urmeze un stil de viata sanatos si se gandesc ca o sa “incerce”. Ba “incerc de maine”, ba “saptamana viitoare chiar incerc” si, incet-incet, se pacalesc singuri cu aceasta incercare de a avea un stil de viata sanatos. Cand suntem in aceasta “incercare”, vrem sa ne convingem ca eforturile noastre dau roade, insa intre “incercare” si “o transformare de succes” exista o multime de diferente.
Atunci cand pornesti la drum cu un obiectiv este important sa nu tii cont de micii sabotori presarati de-a lungul transformarii tale care te pot indeparta de la indeplinirea obiectivelor tale. Ci, mai degraba, foloseste toate resursele de care dispui (timpul, energia, resursele financiare) pentru a face tot ce este in puterile tale sa urmezi un stil de viata mai sanatos.
Foarte multi oameni nu sunt constienti de gandurile pe care le au, inclusiv atunci cand spun “Nu stiu daca o sa-mi iasa…”, indoindu-se de ei insisi. Toate aceste dubii te pun la incercare, mai ales cand tocmai ce ai pornit la drum in transformarea ta corporala. Impreuna cu aceste dubii, te poti confrunta si cu angoase, frici sau alti sabotori care nu te lasa sa vezi cat de mult vei creste ca persoana la finalul acestei transformari.
Despre incercare
Ce inseamna de fapt acest cuvant? “In cerc”, adica, “sunt intr-un cerc vicios, spun ca incerc sa tin un stil de viata sanatos, sunt entuziasmat la inceput de an ca voi incepe aceasta transformare, insa, dupa putin timp, acest entuziasm piere”. De ce? Pentru ca ma invart in acest cerc vicios, ma invart “in jurul cozii”, fara sa fac aceasta transformare adevarata. Asadar, incerci sa fii in forma sau faci tot ce depinde de tine sa fii in forma? Este o diferenta intre “a incerca sa fii cea mai buna versiune a ta” si “a pune toate resursele tale la un loc pentru a ajunge acolo”.
Elimina cuvantul “incercare” din vocabularul tau! Cand incerci nu exista “fac lucrul acesta”, ci, pur si simplu, trebuie sa il faci. “Do or do not. There is no try!” De aceea este important sa ne antrenam mintea pentru a nu ramane prinsa in acest mindset de “incercare”.
Insa, multi oameni folosesc acest cuvant ca un subterfugiu. Incercarea de a tine o dieta si, ulterior, esecul, vine aproape ca o justificare: “Eu am incercat, dar nu mi-a reusit…” Din dorinta de a nu arata celor din jur ca au esuat, cei mai multi dintre noi se ascund dupa acest “am incercat”. In schimb, daca tu iti asumi 100% un proces si esti la fel de mult angajat in acel proces, vei vedea, mai mult ca sigur, si rezultatul. Cand doar “testezi apa”, apoi, si rezultatul va fi cu jumatate de masura.
Totul porneste din mintea ta
Tot ceea ce se intampla, la nivelul obiceiurilor nesanatoase, sunt, de fapt, niste ganduri pe care le avem, insa, orice invat are si dezvat. Asa cum gandurile negative precum “sunt sedentar”, “nu sunt in stare”, “nu stiu daca pot”, “nu-mi iese”, “nu-mi place sa fac sport” sau “eu sunt un gurmand, asa e felul meu”, sunt doar povesti pe care ti le spui singur.
Este cazul sa reflectezi si sa iti dai seama daca aceasta poveste ti se potriveste intru totul sau daca, pur si simplu, ai impresia ca este adevarata pentru ca si tu, la randul tau, ti-ai spus-o de atat de multe ori, incat acum crezi in ea. Daca ti-ai spune lucruri diferite? Daca ti-ai spune o alta poveste? Ei bine, si perceptia ta asupra persoanei tale se va schimba. In fond, conteaza ce spui despre tine pentru a ajunge acolo, la implinirea tuturor obiectivelor tale de transformare.
Iata ce poti face pentru a elimina gandurile negative: gandeste-te daca acel gand este benefic pentru tine, daca te ajuta cumva in transformarea ta, atat corporala, cat si spirituala. Poti folosi aceasta formula in orice arie a vietii tale si poti invata, de asemenea, ca empatia si compasiunea vin, in primul rand, de la tine.
Daca tu esti primul tau critic, cum crezi ca vei reusi sa cresti ca persoana si sa iti indeplinesti toate obiectivele? Cand, insa, presari in transformarea ta ganduri bune, incurajatoare si pozitive, atunci si rezultatele tale nu vor intarzia sa apara.
Totul porneste de la ganduri si asta face diferenta intre cei care tot incearca, cei care se invart in jurul propriei cozi, si cei care au transformari de succes. De asemenea, o alta diferenta importanta este angajamentul cu care pornesti la drum. Trebuie sa ti-l masori cumva si sa vezi cat este de mare, cat de mult este influentat de cei din jur, de societate sau de tine insuti.
Cand te angajezi in ceva, fa-o 100%, fara jumatati de masura! Daca vrei sa primesti rezultatele mult dorite, atunci trebuie sa acorzi toata energia posibila pentru a le obtine. Gandeste-te la esec ca si cum nu ar fi o optiune pentru tine. Esecul exista doar pentru cei care se dau batuti, iar tu nu vei face asta.
De asemenea, oamenii se raporteaza la trecut cand vine vorba de un stil de viata sanatos: “nu mi-a iesit”, “n-am putut sa fac miscare si sa am corpul pe care mi-l doresc”. Si, de multe ori, in loc sa ne luam 100% responsabilitate asupra propriilor noastre alegeri care ne-au adus in acel punct, tindem sa dam vina in exteriorul nostru. In fond, este mult mai usor sa invinuiesti ceea ce nu poate fi controlat de tine decat sa spui ca nu ti-ai dat silinta indeajuns de tare.
Intotdeauna dam vina pe ceilalti pentru ceea ce nu putem face. Nu este nimic in neregula cu a te simti neputincios pentru ca, in fond, doar asa iti poti lua inapoi puterea. Fa asta! Canalizeaza-ti energia si motivatia din ceea ce nu ai reusit sa faci si porneste intr-o transformare corporala la finalul careia vei iesi, cu siguranta, invingator!
Daca ai ratat editia de marti Q&A Tuesday cu Irina Alionte, poti urmari discutia despre “Mindset – diferenta dintre incercare si un stil de viata sanatos” cu un singur click!
Si tine minte: stay fit, don’t quit!