Unul dintre cele mai importante elemente ale tipului de antrenament pe care alegi sa il urmezi, care are un impact deosebit asupra rezultatelor tale finale, este obiectivul pe care il setezi. Un obiectiv fezabil, conform nevoilor si dorintelor tale si, nu in ultimul rand, combinat cu un plan de antrenament personalizat poate duce la rezultatele pe care ti le-ai dorit dintotdeauna si, in acelasi timp, la o transformare corporala ca la carte.
Cand stabilesti niste parametri pe care ii urmaresti constant pentru a vedea modul in care progresezi, atunci poti analiza cat de benefic este tipul de antrenament pe care il urmezi. De pilda, odata la 6 saptamani poti sa analizezi ce ai reusit sa faci in acel timp si ce rezultate ai putut obtine. Ulterior, poti continua cu acelasi tip de antrenament si aceeasi dieta daca au dat rezultate sau poti sa faci mici ajustari acolo unde este nevoie. Este important ca aceasta evaluare a progresului sa se desfasoare constant, la un interval strict, stabilit de tine, pentru a obtine cele mai bune rezultate la finalul transformarii.
De asemenea, conteaza sa fii convecvent si sa nu te gandesti ca daca schimbi antrenamentul in fiecare zi, vei avea rezultate mult mai bune. Ideea este ca un antrenament nu da rezultate de pe o zi pe alta, ci trebuie urmat cu rigurozitate, constant, macar cateva saptamani, pentru a vedea ce rezultate ai obtinut. Asa ca, odata ce stabilesti un plan de antrenament, urmeaza-l indeaproape cel putin 6 saptamani si, mai apoi, poti face modificari acolo unde nu iti aduce rezultatele dorite.
Legatura dintre obiectiv si antrenament
Este foarte important, in momentele pe care le traim, sa nu uitam sa facem miscare. Multi oameni si-au schimbat stilul de viata in pandemie, cu precadere cei care si-au “mutat” activitatea in mediul online, si au uitat cat de important este sa faci sport. In aceasta perioada, sportul este recomandat, mai ales pentru ca intareste sistemul imunitar, dar si starea de bine in general.
Cel mai dificil in aceasta perioada este pentru cei care lucreaza sau invata de acasa, intrucat activitatea lor fizica a fost redusa aproape la 0. Cea mai multa miscare pe care au ajuns sa o desfasoare acum este plimbarea pana la masina, la magazin sau plimbarea cu animalul de companie. Ei bine, pentru a ne proteja sanatatea, nu este de ajuns ca singura activitate fizica pe care o faci sa fie plimbarea pana la magazin si inapoi de cateva ori pe saptamana, ci trebuie, mai degraba, sa cauti cateva ore pe saptamana in care sa faci sport, de pilda online, pe Zoom alaturi de alti bodyshaperi.
Unul dintre cele mai importante principii legate de antrenamente este specificitatea. Ce inseamna asta? Ei bine, inseamna sa alegi o anumita metoda in functie de specificul obiectivului tau. Pentru fiecare obiectiv in parte, exista o metoda optima. Asta nu inseamna, insa, ca exista un mod gresit sau corect de a stabili tipul de antrenament potrivit tie, ci unul optim, adica cea mai buna varianta pentru obiectivul tau.
Iata care sunt cele mai des intalnite obiective in transformarea corporala:
-
- “vreau sa slabesc” aka sa elimin grasimea,
- “vreau sa pun masa musculara”,
- “vreau sa fiu fit”.
Ce tip de antrenament trebuie sa alegi?
- E bine sa ai un obiectiv maret pe care sa il pui pe termen lung, de exemplu, pe un an de zile. Acest obiectiv trebuie impartit in micro-obiective pentru ca daca ramai setat mereu doar pe acel obiectiv maret, cauti intotdeauna scuze pentru a-l amana. Acestui obiectiv ii revine un tip de antrenament si iata cateva dintre ele:
- Antrenamente full body
Desi contraintuitiv, pentru ca oamenii cand se gandesc la slabit se gandesc la cardio, lucrurile nu stau chiar asa, intrucat pierd din vedere organul care arde grasime pentru noi, si anume muschiul. Astfel, cand vreau o recompozitie corporala de succes, ma gandesc cum pot sa stimulez musculatura ca ea sa se tonifieze, sa devina mai puternica si sa creasca, astfel incat sa incep sa ard grasimi.
Castigul este dublu, in acest caz. Castigi un metabolism mai rapid, adica arzi anumite calorii in timpul zilei fara sa faci neaparat sport si castigi o forma fizica mai buna..
Ce trebuie sa retii este ca, pentru a consuma multa energie, trebuie sa lucrezi toate categoriile de muschi in fiecare antrenament. Nu este de ajuns sa lucrezi azi pieptul si maine picioarele pentru a pierde din grasimi, ci alege un antrenament complet, full body, care sa iti puna toti muschii “la treaba”.
- Antrenamentele HIIT
Asa cum reiese si din nume, High Intensity Interval Training a fost conceput initial pentru a maximiza timpul. In mod traditional, pentru a avea rezultate, urmai un antrenament de forta, si pentru a maximiza arderea de grasimi mai faceai in plus un antrenament cardio.
Ei bine, acest tip de antrenament a luat nastere prin combinarea antrenamentelor de forta cu cele cardio si te indeamna sa dai tot ce ai mai bun din tine la intensitate maxima intr-un timp scurt.
Durata unui interval depinde de la om la om si poate fi adaptat conform nevoilor sale, insa, de obicei, este cuprins intre 30 si 60 de secunde.
- Antrenamente individuale sau de grup
Intotdeauna este bine sa mai ai pe cineva langa tine, chiar sub forma unui prieten, nu neaparat un antrenor personal. De obicei, antrenamentele cu prietenii sau cu alti bodyshaperi sunt mult mai intense intrucat primesti acea doza de motivatie si de stare de bine pe care este greu sa o accesezi cand te antrenezi de unul singur.
Daca te antrenezi de acasa, poti participa la antrenamente online interactive, cum sunt cele de la Bodyshape, unde antrenorul iti ofera feedback in timp real, te poate corecta si incuraja in acelasi timp.
Daca ai ratat editia de marti Q&A Tuesday cu Irina Alionte si Flavius Ursachi, poti urmari discutia lor despre “Impactul tipului de antrenament asupra obtinerii rezultatelor” cu un singur click!