Exercitii pentru reducerea stresului

 

Exercitiile fizice in aproape orice forma pot actiona ca un eliberator de stres. A fi activ iti poate stimula endorfinele pentru a te simti bine si iti poate distrage atentia de la grijile zilnice. Practic, orice forma de exercitiu, de la antrenamentele de forta pana la yoga, poate actiona ca un eliberator de stres. 

Daca nu esti un atlet desavarsit sau chiar daca nu esti in forma, poti totusi sa incerci sa fii activ pentru a gestiona stresul. Descopera in continuare legatura dintre exercitii si ameliorarea stresului, dar si de ce exercitiile ar trebui sa faca parte din planul tau de gestionare a stresului.

1. Efectul sportului asupra stresului

Exercitiile fizice sporesc sanatatea generala si sentimentul de bunastare, ceea ce aduce mai multa energie corpului in fiecare zi. Totusi, exercitiile fizice au si unele beneficii directe care ajuta la eliminarea stresului:

a. Iti pompeaza endorfinele

Activitatea fizica poate ajuta la cresterea productiei de neurotransmitatori ai creierului tau, numiti endorfine. Desi aceasta functie este adesea denumita runner’s high, orice activitate fizica, cum ar fi un joc de tenis sau o drumetie in natura, poate contribui la acelasi sentiment.

b. Reduc efectele negative ale stresului

Exercitiile fizice pot oferi ameliorarea stresului pentru corpul tau, in timp ce imit efectele stresului, cum ar fi raspunsul fight or flight, si ajuta corpul sa depaseasca aceste efecte.

Acest lucru poate duce, de asemenea, la efecte pozitive in corpul tau – inclusiv sistemul cardiovascular, digestiv si imunitar – ajutand la protejarea corpului de efectele nocive ale stresului.

c. Transforma miscarea in meditatie

Dupa un antrenament HIIT, o plimbare lunga sau cateva ture de inot in piscina, s-ar putea sa descoperi ca ai uitat de iritatiile zilei si te-ai concentrat doar pe miscarile corpului tau.

Pe masura ce scapi de stres prin miscare si activitate fizica, este posibil sa descoperi ca aceasta concentrare pe o singura sarcina si energia si optimismul rezultate te pot ajuta sa iti pastrezi calmul, claritatea si concentrarea in tot ceea ce faci.

d. Iti imbunatatesc starea de spirit

Exercitiile fizice regulate pot creste increderea in sine, iti pot imbunatati starea de spirit, te pot ajuta sa te relaxezi si sa-ti scada simptomele de depresie usoara si anxietate.

Exercitiile fizice iti pot imbunatati, de asemenea, somnul, care este adesea perturbat de stres, depresie si anxietate. Toate aceste beneficii ale exercitiilor fizice iti pot ameliora nivelul de stres si iti pot oferi un sentiment de control asupra corpului si a vietii tale.

2. Activitati fizice care amelioreaza stresul

a. Antrenamentul de forta

Poate ca nu te gandesti la ridicarea de greutati ca la o modalitate de a reduce stresul, dar este o alta forma de exercitiu care iti ofera o solutie pentru acumularea de tensiune si stres. 

Alege 8-10 exercitii (unul pe grupa musculara) din exemplele de mai jos: piept, spate, umeri, biceps, triceps, picioare, abdomen. Alege o greutate pe care o poti ridica de 10-16 ori pentru fiecare exercitiu.

Realizeaza fiecare exercitiu pentru 1-2 seturi de 10-16 repetari, concentrandu-te pe forma ta. Ridica greutati de cel putin doua ori pe saptamana pentru cele mai bune rezultate.

b. Mersul pe jos

Cand esti stresat, o modalitate de a te calma este sa-ti simplifici viata. Cand esti supraaglomerat, ultimul lucru de care ai nevoie este un antrenament care necesita o planificare riguroasa.

In schimb, mersul pe jos este o modalitate excelenta de a-ti simplifica antrenamentele, reducand in acelasi timp stresul. Poti sa respiri aer curat, sa scapi de problemele tale, sa te bucuri de natura si sa-ti misti corpul in acelasi timp. 

c. Stretching

Statul la birou timp de ore in sir poate afecta sanatatea coloanei si a corpului tau, in general. De aceea este important sa faci putina miscare macar din ora in ora.

Pentru a te asigura ca iti feresti corpul de efectele negative ale sedentarismului, incearca sa pui deoparte 5 minute in fiecare zi in care incerci fiecare exercitiu de stretching de mai jos, respirand profund.

Concentreaza-te pe ceea ce faci si bucura-te de cum se simt exercitiile:

  • Intinderea trunchiului
  • Intinderea soldului asezat
  • Ridicare din umeri
  • Intinderea spatelui in picioare
  • Pozitia copilului
d. Antrenamente HIIT

Antrenamentul cu intervale de mare intensitate iti face inima sa bata rapid prin combinarea elementelor anaerobe si de forta intr-un antrenament compact care poate aduce mari beneficii pentru sanatate si bunastarea generala.

Antrenamentul cu intervale de mare intensitate ajuta la ameliorarea stresului, permitandu-ti sa lucrezi la intensitati mai mari pentru perioade mai scurte de timp, facand antrenamentul rapid, placut si eficient.

e. Yoga

Yoga este o forma de antrenament de forta, care te face mai rezistent si mai flexibil, ceea ce, la randul sau, amelioreaza tensiunea fizica si, prin urmare, si stresul.

De asemenea, folosind respiratia profunda care declanseaza raspunsul de relaxare al corpului, yoga poate reduce si tensiunea arteriala. 

Dar poate cel mai mare beneficiu al yoga este concentrarea mentala pe care o promoveaza. Concentrarea este cheia managementului stresului.

Pozitiile de yoga  necesita multa atentie, ceea ce iti mentine mintea concentrata pe ceea ce faci in loc sa analizezi, sa planifici si sa-ti faci griji ca nu desfasori corect exercitiul.

In ceea ce priveste cat de mult sport ar trebui sa faci pentru eliberarea stresului, nu exista o cantitate universala care sa iti atenueze in mod magic tot stresul. Mai degraba, ar trebui sa urmaresti sa iti antrenezi corpul cat de des iti permite programul, fara a te expune riscului de ranire. Daca 10 minute pe zi este tot ce poti gestiona, asta este mult mai bine decat nimic.

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos