Efectele sportului asupra stresului

 

In fiecare zi suntem “prizonierii” stresului, fie ca vine din partea locului de munca, fie din partea familiei. Stresul este pretutindeni si poate ajunge chiar sa ne guverneze viata daca nu incercam sa-l combatem in niciun fel. 

Stresul este, de asemenea, una dintre componentele vietii pe care nu o poti indeparta permanent, ci, mai degraba, poti invata cum sa o “manageriezi”. Exista o multime de moduri prin care poti sa faci fata stresului, de la iesirile saptamanale cu prietenii in oras, escapadele la munte sau mare unde te poti deconecta de haosul din oras, maratoanele de seriale din weekend sau mersul la sala de cateva ori pe saptamana.

Specialistii considera ca activitatea fizica este cea mai indicata modalitate de a scapa de stresul cotidian. De ce? 

Sportul, in general, iti imbunatateste calitatea vietii, atat din punct de vedere fizic, cat si mintal. Exercitiile fizice regulate nu numai ca iti pot aduce rezultatele dorite daca scopul tau este sa dai jos acele kilograme in plus, dar iti ofera si o multime de alte beneficii precum imbunatatirea starii generale de bine, ameliorarea starilor de anxietate sau de depresie si, bineinteles, reducerea stresului. 

In plus, orice forma de activitate fizica te poate ajuta sa scapi de stres. Nu trebuie sa fii, deci, o persoana extrem de atletica. Trebuie doar sa gasesti acele cateva minute in fiecare zi pentru a-ti prioritiza sanatatea fizica si mintala. 

 

De unde poate veni stresul si cum se manifesta?

 

Exista foarte multe motive pentru care corpul si mintea ta pot reactiona la stres. Poate jobul pune mai multa presiune pe tine in ultima perioada sau viata de familie nu este tocmai linistita acum. De la motive destul de grave pana la micile nemultumiri cu care te poti confrunta in fiecare zi, este cert ca fiecare reactioneaza la stres in moduri diferite.

Probabil unul dintre cele mai intalnite moduri de a reactiona la stresul cotidian este mancatul pe fond emotional. Ei bine, mancatul pe fond emotional nu se intampla doar in filme, asa cum am vrea sa credem. Multi dintre noi se refugiaza in confortul pe care mancarea ni-l ofera tocmai pentru a simti ca detinem controlul asupra unui aspect din viata noastra. Astfel, daca la munca nu poti sa rezolvi toate taskurile necesare sau acasa nu te simti confortabil din punct de vedere emotional, macar atunci cand mananci te simti putin mai bine.

Mancatul emotional este unul dintre cele mai periculoase moduri de a face fata stresului intrucat poti pierde controlul asupra sa la fel de repede cum ai crezut ca l-ai gasit. Sigur, nu se intampla neaparat de pe o zi pe alta, dar in timp vei observa ca ai inceput sa mergi cam des la frigider in miezul noptii cand ceilalti dorm sau ca ai inceput sa sari peste mese in timpul zilei si sa compensezi seara. Niciuna dintre aceste extreme nu este recomandata, bineinteles. De aceea specialistii recomanda moduri sanatoase de a face fata stresului de zi cu zi. 

Un alt mod nesanatos de a face fata stresului este “binge watching”. “Binge watching” inseamna, pe scurt, sa faci un maraton de seriale sau de filme. Deseori, acestui maraton i se alatura nelipsitele snackuri si dulciuri. La fel ca la mancatul emotional, poti pierde controlul asupra sa destul de repede. Oamenii simt nevoia, de obicei, sa faca un astfel de maraton de filme sau de seriale cand nu vor sa se confrunte cu stresul de la munca sau de acasa. In acest mod, ei “evadeaza” pentru cateva ore bune in serialele sau filmele la care se uita, isi tin mintea ocupata si nu se gandesc nici la cantitatea de snack-uri pe care o consuma sau la faptul ca nu mai mananca sanatos. 

Asa cum mentionam anterior, specialistii recomanda moduri sanatoase de a face fata stresului, precum exercitiile fizice regulate. Iata de ce!

 

Cum lupta sportul impotriva stresului?

 

Beneficiile exercitiilor fizice asupra sanatatii organismului precum imbunatatirea conditiei fizice sau prevenirea unor boli au fost stabilite deja de catre specialisti. Totusi, specialistii considera ca sportul contribuie si la imbunatatirea starii mintale a oamenilor, aspect deseori neglijat. Transformarea corporala, in fond, poate fi realizata cu succes daca ai grija de cele doua componente – sanatatea fizica si cea mintala – in mod egal.

Studiile au aratat ca sportul reduce eficient starile de oboseala, imbunatateste vigilenta si concentrarea sau functiile cognitive per total. Acest lucru poate fi de ajutor atunci cand stresul ti-a redus din energia si din puterea de concentrare.

Cand stresul iti afecteaza creierul, intregul tau corp resimte efectele. Efortul fizic reuseste, insa, sa iti faca intregul corp sa se simta mai bine prin eliminarea de endorfine. Endorfinele sunt neurotransmitatori care iti imbunatatesc starea generala de bine, iti dau mai multa energie, te ajuta sa scapi de stres sau de starile de anxietate si iti imbunatatesc si calitatea somnului care este, de asemenea, in stransa legatura cu stresul. 

Sportul te poate ajuta sa iti eliberezi mintea de anumite griji. In timpul efortului fizic, mintea ta se concentreaza strict pe miscarile pe care le faci si nu mai ramane ancorata in grijile sau problemele care ti-au provocat aceste stari de stres. Concentrandu-te pe miscarile pe care le faci sau pe sunetele din jurul tau, beneficiezi in acelasi timp si de efectele meditatiei asupra sanatatii mintale chiar in timp ce faci sport. 

Uneori, imbunatatirea starii generale de bine si ameliorarea stresului se observa chiar in timpul antrenamentului, desi efectele sale sunt mult mai intalnite abia dupa antrenament. Totusi, sansele sa te simti din ce in ce mai bine cresc odata ce ramai si tu consecvent cu programul tau de sport. Orice antrenament pe care il faci, fie acasa sau la sala, fie de 45 de minute sau de 15 minute, in functie de timpul de care beneficiezi, poate aduce imbunatatiri asupra sanatatii tale mintale si fizice pe termen lung.

Asadar, data viitoare cand te simti stresat si coplesit de situatia de la job sau de acasa, gandeste-te de doua ori inainte sa dai iama in frigider sau sa petreci un weekend intreg in fata televizorului. In schimb, da o fuga la sala sau cauta un program de fitness online precum cel de la Bodyshape si lupta impotriva stresului intr-un mod sanatos!

Tine minte, stay fit, don’t quit!

Intra acum in comunitatea iubitorilor de sport cu doar 5 RON! Ia parte la un antrenament online DEMO si afla cum te poti antrena de oriunde!

 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au