4 sfaturi pentru a crea un obicei din a face sport

Daca nu ai fost chiar atat de consecvent cu rutina ta de fitness precum ti-ai fi dorit pana acum, vara este momentul ideal sa te pui pe treaba. Cu doar cateva luni ramase din an, nu mai poti amana startul transformarii tale corporale, mai ales cand stii ca incet-incet se apropie sarbatorile de iarna. 

Poate ca nu te tenteaza neaparat sa-ti incepi transformarea tocmai vara cand stii ca in curand vei pleca in vacanta si nu vei mai tine cont de antrenamente si alimentatie sau cand fiecare weekend este petrecut in oras cu prietenii. Pentru o transformare corporala de succes trebuie sa reusesti sa combini antrenamentele, alimentatia adecvata si mindsetul potrivit, iar vara parca nu esti la fel de motivat sa o faci.

Totusi, la usa bate promisiunea pe care ti-ai facut-o la inceputul anului: “Anul asta o sa ating in sfarsit greutatea ideala!” Ce s-a intamplat cu “elanul” pe care l-ai avut in primele zile din an? Daca s-a ratacit intre timp, trebuie sa stii ca nu e niciodata prea tarziu sa-l “prinzi” din nou.

In esenta, inceperea unei transformari corporale se bazeaza neasteptat de mult pe mindset/motivatie. Chiar daca, asa cum mentionam anterior, pentru a-ti atinge toate obiectivele de transformare trebuie sa combini toate cele trei elemente in mod egal, uneori, motivatia este singura care chiar te poate convinge sa mergi la sala cand nu ai chef sau sa nu mai comanzi de pe aplicatiile de takeout in fiecare seara si sa gatesti acasa. 

Punem multa presiune pe motivatie/mindset intrucat aceasta ne tine pe linia de plutire si ne demonstreaza ca, doar pentru ca am pierdut o lupta, nu inseamna ca am pierdut tot razboiul cu kilogramele in plus. Totusi, cand nici macar mindsetul tau nu reuseste sa te ridice din pat in weekend si sa te “trimita” la sala, trebuie sa incerci o alta metoda: transformarea sportului din datorie in obicei.

 

De ce este atat de important sa-ti formezi obiceiuri?

Obiceiul este, in principiu, o deprindere castigata prin repetarea frecventa a aceleiasi actiuni. Cu alte cuvinte, in contextul nostru, cu cat creezi o rutina pe care o urmezi cu religiozitate in fiecare zi, cu atat iti va intra mult mai usor in folosinta. Sa luam drept exemplu igiena orala: nu te trezesti in fiecare dimineata gandindu-te daca sa te speli pe dinti sau nu, ci pur si simplu o faci pentru ca ti-a intrat in obicei, devenind, parca, o actiune automata. 

Daca nu ai reusit pana acum sa-ti formezi un obicei din a merge la sala, inseamna ca probabil faci ceva gresit si trebuie sa cauti o alta abordare. Specialistii, de exemplu, sugereaza ca exista 3 elemente care stau la baza formarii unui obicei: rutina, comportamentul si recompensa. 

Un exemplu de rutina ar fi sa-ti pregatesti hainele de sala cu o seara inainte, eventual punandu-ne undeva la vedere. Astfel, in fiecare dimineata cand te trezesti le vezi si te gandesti ca poate ar trebui sa mai faci o vizita salii de fitness. Acelasi lucru poate fi facut si cu incaltamintea pe care o porti la sala. O poti aseza langa usa pentru ca de fiecare data cand pleci de acasa sa o vezi si sa iti reaminteasca sa mergi la sala. Rutina si comportamentul se completeaza reciproc, intr-o oarecare masura. Rutina este pur si simplu o insiruire de actiuni pe care trebuie sa le faci ca sa-ti intre in obicei, pe cand comportamentul este cel care efectueaza actiunile in mod frecvent. 

In schimb, recompensele joaca un alt rol. Uneori, recompensele pot veni in mod natural dupa ce termini antrenamentul: pur si simplu sentimentul pe care il simti dupa un antrenament bun poate fi recompensa ta. Alteori, trebuie sa creezi tu propriile recompense care sa te motiveze sa iti continui transformarea: de pilda, o ora in plus la televizor, o mini-sesiune de shopping sau o baie relaxanta dupa sala.

 

Cum iti formezi un obicei?

Fie ca incepi cu mici actiuni pe care le implementezi incet-incet in rutina ta zilnica sau drastic prin urmarea unui plan bine pus la punct, exista cateva modalitati de baza pe care trebuie sa le urmezi pentru a face sport din placere, din propria initiativa. Iata care sunt acestea:

  • Stabileste cand vei face sport. Daca stii ca nu esti o persoana matinala, alege sa iti programezi antrenamentele seara, dupa munca. Daca, insa, nu poti sa mergi la sala seara, alege antrenamentele de dimineata. Ce-i drept, trebuie sa-ti cunosti destul de bine obiceiurile si sa stii cum sa-ti modifici putin programul, insa nu este deloc imposibil sa gasesti timpul ideal de workout pentru tine.
  • Seteaza-ti reminders. Cand ai un program incarcat si stii si ca nu stai excelent cu memoria, este bine sa-ti trimiti din cand in cand niste reminders care sa-ti atraga atentia de fiecare data cand este timpul sa mergi la sala. Este la fel de important ca atunci cand setezi un reminder sa nu-l amani, ci sa-l respecti!
  • Incepe mic. Daca nu ai mai facut sport de mult timp, cel mai bun sfat pe care il poti urma este sa incepi cu antrenamente scurte care sa nu te epuizeze. Asta te ajuta mai ales daca ai un program incarcat la job si inca nu ai creat programul perfect pentru sport. Incepe cu antrenamente de 15-20 de minute, inainte sau dupa munca, si daca ramai cu destula energie, continua sa te antrenezi. Daca nu, asculta-ti corpul si ia o pauza.
  • Urmareste-ti progresul. Dupa cateva saptamani in care corpul tau s-a obisnuit cu antrenamentele scurte, incearca sa mai adaugi cateva minute atunci cand exercitiile fizice nu mai par deloc solicitante. Cresterea treptata a intensitatii antrenamentelor face ca efectul de burnout sa nu apara.

Cheia transformarii sportului dintr-o datorie intr-un obicei este sa nu te abati deloc de la programul pe care l-ai creat. O rutina bine pusa la punct, un comportament adecvat si o lista de recompense rezonabile te vor ajuta cu siguranta sa-ti duci transformarea la bun sfarsit!

 

Tine minte, stay fit, don’t quit!

Intra acum in comunitatea iubitorilor de sport cu doar 5 RON! Ia parte la un antrenament online DEMO si afla cum te poti antrena de oriunde!

 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos