Inceputul unui nou an vine cu o multime de promisiuni. La miezul noptii iti poti dori sa fii mai sanatos anul acesta, sa petreci mai mult timp cu familia sau cu prietenii, sa incepi in sfarsit afacerea aceea la care visezi de ceva vreme sau sa calatoresti mai mult. Cand vine vorba de sanatate, insa, de unde incepi mai exact?
Fiecare transformare de succes trebuie sa aiba un inceput. Acest inceput variaza de la persoana la persoana intrucat fiecare obiectiv trebuie stabilit in functie de cateva aspecte, in special de durata si fezabilitatea sa. In plus, desigur, motivatia joaca si ea un rol esential pentru ca, in fond, doar cu motivatie iti poti indeplini toate obiectivele pe care le-ai setat la inceputul acestei calatorii.
Si pentru ca fiecare dintre noi are nevoie de un plan de antrenament personalizat, conform obiectivului sau, este recomandat sa discuti si cu un specialist care, cu siguranta, va sti ce sa iti recomande. Asa ca, incearca pe cat posibil sa te feresti de miile de recomandari pe care le primesti cu un simplu search pe Google. Sanatatea nu trebuie neglijata sub nicio forma!
Cum iti stabilesti obiectivele?
Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care fiecare persoana dornica sa isi transforme corpul intr-un mod sanatos si-o pune este “De unde incep?”. Ei bine, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa iti stabilesti niste obiective cheie pe care sa le atingi pe parcursul transformarii tale pentru a iesi invingator in final.
Cum poti face asta? Poti incepe, de exemplu, de la un “De ce?”, un motiv, o idee sau pur si simplu o dorinta legata de stilul tau de viata pe care vrei sa ti-o indeplinesti cu ardoare. Aceasta motivatie initiala depinde de fiecare persoana si sta in puterile tale sa o mentii pana la capatul transformarii. Cateva exemple concrete ar putea fi “vreau sa fiu mai puternic/a”, “vreau sa fiu alaturi de copiii mei mult timp”, “vreau sa imi imbunatatesc starea de sanatate” si cate si mai cate. De retinut este ca motivatia sta la baza obiectivului tau, acestea fiind in stransa legatura.
Apoi, poti urma pasii crearii unui obiectiv SMART:
- Cat de relevant este obiectivul pentru tine? – un obiectiv trebuie sa fie, in primul si in primul rand, important pentru tine si doar pentru tine. Cu cat un obiectiv este mai relevant, cu atat vei acorda si mai multa importanta transformarii tale. In fond, ai pornit pe acest drum pentru a deveni o mai buna versiune a ta, nu pentru a le face altora pe plac. Reaminteste-ti ori de cate ori este nevoie cat de mult iti doresti sa pierzi acele kilograme in plus sau sa te joci mai mult cu copiii fara sa obosesti atat de repede si vei vedea ca poti muta si muntii din loc pentru dorintele tale!
- Cum masori obiectivul tau? – fiecare proces de transformare trebuie sa fie masurat intr-un anumit mod. Printr-un obiectiv puternic iti poti propune sa te antrenezi de 3 ori pe saptamana de exemplu sau sa stabilesti o anumita zi in care privesti inapoi catre progresul pe care l-ai facut deja. Acest lucru te poate ajuta sa ajustezi procesul de transformare astfel incat sa ajungi la rezultatele mult dorite.
- Cat de tangibil este obiectivul tau? – un obiectiv trebuie sa fie realist pentru ca transformarea ta sa se incheie cu succes. Fiecare dintre noi isi doreste sa isi transforme corpul radical doar cu o simpla bataie din palme, insa, pentru ca rezultatele sa fie cat mai longevive, trebuie sa gandesti realist. Creeaza un plan puternic si acorda-ti timp sa ajungi acolo unde ti-ai propus. Iar daca iti vei indeplini obiectivele mai devreme, ai cu atat mai multe motive sa sarbatoresti.
- Obiectivul tau este specific? – daca nu stabilesti inca de la inceput un obiectiv cat mai specific, te vei pierde in ambiguitate. Un obiectiv vag precum “Vreau sa slabesc” nu te poate motiva atat de mult precum un obiectiv puternic, de pilda, “Vreau sa dau jos 8 kg pana la sfarsitul anului”.
- Cat vrei sa dureze transformarea ta? – in legatura cu punctul anterior, plasarea obiectivului tau in timp iti ofera o finalitate, un deadline pe care doar tu il poti respecta. Cand il combini si cu un plan bine stabilit si mici etape prin care trebuie sa treci pentru a-l indeplini, fii sigur ca motivatia va veni mult mai usor.
Ce antrenament ti se potriveste in functie de obiectivul tau?
- Dupa ce ai stabilit un obiectiv puternic, vine momentul sa incepi sa il pui in practica. Poti alege, bineinteles, sa te antrenezi de unul singur acasa, insa, recomandat este sa apelezi la specialisti. Fie ca frecventezi sala, fie ca alegi un pachet de antrenamente online precum cel de la Bodyshape, faptul ca apartii unei comunitati pasionate de sport si de sanatate care te poate sfatui si incuraja atunci cand te afli intr-un impas face diferenta. Asadar, alegerea unui tip de antrenament adecvat nevoilor tale este deosebit de importanta pentru o transformare de succes. Iata cateva tipuri de antrenamente pe care le poti incerca:
- Daca obiectivul tau general este sa obtii o recompozitie corporala, antrenamentele full body sunt cele mai adecvate. In cadrul unui antrenament full body, stimulezi musculatura astfel incat se va tonifia, va deveni mai puternica, va creste si vei incepe sa arda grasimi. Un antrenament full body iti ofera exact ce ai nevoie pentru o transformare radicala: un metabolism mai rapid, arderea caloriilor chiar si cand nu faci sport, dar si antrenarea tuturor categoriilor de muschi.
- Daca vrei doar sa te mentii in forma si esti si presat de timp, poti alege antrenamentele HIIT. Antrenamentele High Intensity Interval Training combina antrenamentele de forta cu cele cardio pentru a maximiza timpul si rezultatele.
- Daca iti doresti doar sa faci mai multa miscare sau sa primesti indrumari de la un specialist, poti alege antrenamentele individuale sau de grup. In cadrul antrenamentelor individuale vei primi sfaturi legate de antrenamente si de nutritie, chiar de la antrenorul tau, in timp ce, in cadrul antrenamentelor de grup, primesti acea doza de motivatie si de voie buna.
Cert este ca, indiferent de ce tip de antrenament alegi, orice activitate sportiva poate face diferenta. Chiar daca nu poti merge la sala de 3 ori pe saptamana, poti inlocui o ora la sala cu o ora de plimbare sau poti urca scarile in loc sa iei liftul. Mai mult decat atat, nu trebuie sa te descurajezi daca rezultatele nu apar imediat, ci sa perseverezi si sa fii cu ochii pe obiectivul tau. Astfel, vei avea o transformare de succes!
Start your transformation now!