Alimentele dulci si cele bogate in carbohidrati produc anumite substante chimice precum serotonina, dopamina si alte endorfine care ne stimuleaza creierul. Efectele acestor substante pot determina o persoana sa le caute in mod repetat. Astfel, satisfacerea poftelor poate deveni un obicei si va deveni usor sa consumi zaharuri si carbohidrati, fara a te gandi la consecinte.
Odata ce reusesti sa scapi de acest obicei urmand o dieta restrictiva, de exemplu, poftele au tendinta sa dispara la scurt timp dupa aceea. Metodele descrise mai jos te vor putea ajuta sa scapi de pofta de alimente nesanatoase.
-
Bea apa
Corpul poate interpreta gresit semnalele creierului, iar ceea ce se simte ca o pofta de mancare poate fi un semn de sete. Unele persoane au de castigat in urma cosumului de apa, imediat ce apare pofta de mancare. De asemenea, a bea mai multa apa ii poate ajuta pe cei care urmeaza o dieta si vor sa piarda in greutate.
Cand ai o pofta de mancare intensa, incearca sa bei un pahar mare de apa si sa astepti cateva minute. Daca pofta dispare, corpul tau avea nevoie doar sa se hidrateze.
2. Fa miscare
Anumiti cercetatori au facut investigatii privind efectele unor sesiuni rapide de exercitii asupra poftelor de ciocolata ale unor persoane supraponderale. Acestia au descoperi ca plimbarile rapide, de 15 minute, au fost mai eficiente in reducerea poftelor decat sedentarismul.
Data viitoare cand ai o pofta incredibila de ceva dulce, de exemplu, poate ajuta sa incerci sa faci o scurta plimbare sau un antrenament rapid la sala de fitness.
3. Invata sa faci diferenta dintre pofta si foame
O modalitate de a face diferenta intre pofta si foamea propriu-zisa este de a-ti pune intrebari precum:
As putea manca un fruct?
Acest exercitiu este denumit testul fructului. Daca nu iti poti da seama daca iti este intr-adevar foame sau doar poftesti ceva dulce, sa-ti pui aceasta intrebare te poate ajuta. Daca raspunsul este da, atunci este posibil sa iti fie foame, iar daca raspunsul este nu, atunci o poti considera doar o pofta.
Merita pe termen lung?
Vizualizarea consecintelor pe termen lung ale consumului de snack-uri sau dulciuri te poate ajuta sa iti infranezi poftele. Aceste consecinte pot include:
- Dificultati la scaderea in greutate
- Riscuri de sanatate
- Nivel redus al energiei pe parcursul zilei
Acest exercitiu te poate ajuta sa vezi imaginea de ansamblu si sa iti amintesti care este motivul pentru care tii o dieta sau pentru care incerci sa restrictionezi aportul acestor alimente nesanatoase.
4. Reducerea stresului te poate scapa de pofta de alimente nesanatoase
Stresul poate juca un rol major in favoarea alimentatiei nesanatoase, iar factorii de stres pot determina unii oameni sa aiba pofta de alimente zaharoase sau mai bogate in calorii. Gasirea unor modalitati de reducere a stresului poate ajuta la eliminarea poftelor.
Mijloacele simple de reducere a stresului precum luarea unei pauze din munca sau chiar respiratia profunda, iti pot ajuta corpul sa se reorienteze. De asemenea, poti incerca cateva practici care sa atenueze nivelul de stres, precum:
- Exercitii de respiratie
- Meditatie
- Yoga
5. Evita infometarea
Multe persoane care tin dieta reduc drastic numarul caloriilor consumate, insa restrictiile de calorii pot impune diverse provocari si pot duce la senzatii frecvente de foame.
Daca o persoana se simte infometata tot timpul, efectuarea anumitor modificari dietetice pot ajuta la reducerea poftei de zahar si carbohidrati. Este recomandata structurarea dietei prin stabilirea unor ore specifice ale meselor in fiecare zi. Acest lucru poate ajuta la refacerea corpului si a creierului, dar si la comunicarea faptului ca exista ore la care poti manca si ore la care nu.
6. Consuma multe proteine
Consumul de proteine poate reduce la minimum poftele alimentare si mentine organismul satisfacut pentru mai mult timp.
Proteinele pot fi de ajutor atunci cand sunt consumate la micul dejun. De ce este important sa consumi un mic dejun bogat proteic? Acest lucru te va ajuta sa controlezi mai usor consumul de alimente bogate in calorii pe parcursul zilei.
7. Planifica-ti orele de rasfat
Sa ignori complet poftele de mancare poate avea consecinte negative. Motiv pentru care, poate fi o idee buna sa iti planifici orele in care poti consuma alimente interzise. Acest lucru ar putea parea un cheat day, in functie de nevoile dietetice ale fiecaruia.
Respectarea unei diete stricte si ignorarea poftelor pot deveni mai usoare daca ai un program bine definit.
Oricare dintre metodele de mai sus te poate ajuta sa reduci poftele pentru alimente bogate in zaharuri sau alte tipuri de carbohidrati. Cu toate acestea, ar fi o idee buna sa vorbesti cu un profesionist. Un medic nutritionist sau un antrenor personal te poate ajuta sa elaborezi un plan alimentar sanatos, care sa-ti reduca poftele. In cele din urma, vei vedea cele mai bune rezultate doar daca faci modificari dietetice pe care sa le poti mentine pe termen lung.