La final de an vine vremea sa faci un soi de bilant si sa vezi ce ai putea imbunatati in anul care se apropie cu pasi repezi. Cum ai stat cu sanatatea? Ai mancat cat se poate de sanatos? Ai dat jos kilogramele acelea in plus sau te-ai tonifiat? Sau, din contra, ai luat in greutate si in centimetri?
Nu trebuie sa te simti vinovat sau sa simti ca ai pierdut, ci mai degraba sa iti setezi noi obiective pentru anul urmator pe baza acestui bilant.
Adevarul este ca, indiferent de rezultatele pe care le-ai obtinut anul acesta, trebuie sa le privesti ca pe niste victorii binemeritate. In acest context incert si stresant, daca ai reusit sa iti atingi macar 30% din obiectivul tau de transformare corporala, esti pe drumul cel bun. Ia aceste victorii si lasa-le sa te motiveze sa fii si mai bun anul viitor.
Pasii catre un obiectiv puternic
1. Stabileste-ti un obiectiv relevant!
Pornind de la formularea obiectivelor SMART, si cele privitoare la transformarea ta corporala trebuie sa fie, in primul rand, specifice. Cu cat obiectivul tau este mai specific, cu atat vei avea mai multe sanse de a-l atinge. Si cum altfel vei sti daca ti-ai atins obiectivul daca n-ai fost foarte specific?
Scapa de formularile generale de tipul “Vreau sa fiu in forma” sau “Vreau sa arat bine”, si incearca sa gasesti mici lucruri pe care ai vrea sa le imbunatatesti in 2021 de la care pot porni obiectivele tale. De pilda, poti seta ca obiectiv “Vreau sa slabesc x kilograme” sau “Vreau sa pierd x centimetri din talie”.
Obiectivele pot lua orice forma si se pot baza pe orice pasiune de-a ta. De exemplu, iti poti dori sa nu mai gafai cand alergi cu copiii prin parc sau sa fii atat de fit incat sa ajungi in varful unui munte. Asadar, oricare ar fi obiectivul tau, acesta trebuie sa fie cat mai specific.
Cand iti reamintesti constant care este obiectivul tau, simti ca este cineva care te trage de maneca si iti spune ca este timpul sa te pui serios pe treaba si sa-l indeplinesti. Odata ce ti-ai setat obiectivul specific, il poti nota pe un post-it si il poti lipi pe laptop, pe frigider sau pe oglinda in fata careia te aranjezi cel mai des. Cu cat vezi mai des obiectivul tau, cu atat mai mult vei fi si mai motivat sa-l vezi cum se implineste.
2. Fa-ti obiectivul cat mai masurabil!
Daca nu creezi un obiectiv masurabil, atunci nu ai cum sa gestionezi propriul traseu pentru a ajunge la acel obiectiv. Cand ai un obiectiv masurabil, cu o finalitate, vei fi si mai motivat sa-ti duci transformarea la bun sfarsit.
Un exemplu de obiectiv masurabil se poate referi la frecventa cu care mergi la sala: “In 2021, incepand cu luna ianuarie, vreau sa merg la sala de 3 ori pe saptamana”. Iti poti face si un program in care sa stabilesti 3 zile pe saptamana si 3 ore exacte la care vrei sa fii la sala.
3. Creeaza un obiectiv tangibil!
Obiectivul tau trebuie sa fie posibil de atins. Daca nu ai mai facut sport de mult timp, nu e absolut niciun capat de tara. Daca incepi exact de unde esti si adaugi cativa pasi mici precum mersul pe jos sau un antrenament cu prietenii din cand in cand, vei ajunge unde iti doresti cu siguranta.
Trebuie sa retii ca schimbarea nu poate fi radicala sau de pe o zi pe alta. Daca ai fost pana acum o persoana sedentara, nu trebuie sa te astepti sa mergi la sala de 6 ori pe saptamana si sa te antrenezi la fel de puternic ca ceilalti. Propune-ti obiective realizabile, tangibile, care iti vor da sentimentul succesului odata ce le indeplinesti. In fond, micile victorii sunt acelea care ne duc catre implinirea unei transformari corporale complete.
Atata vreme cat ai un plan pe care il poti urma, vei ajunge cu siguranta unde ti-ai propus. Inceputul este, deseori, cel mai dificil, dar trebuie sa intelegi ca nu te poti astepta sa vezi o schimbare radicala din prima saptamana. In fond, in cadrul unui plan bine pus la punct si sanatos, oamenii pierd in greutate in medie 1 kg pe saptamana. Acesta poate fi un alt obiectiv, sa pierzi cate 1 kg pe saptamana. De asemenea, poti apela si la specialisti sau pur si simplu la alti iubitori de sport care sa te indrume si sa te sprijine in acest proces.
4. Creeaza un obiectiv specific!
Urmatorul pas in setarea obiectivelor este relevanta. Obiectivele trebuie sa insemne ceva pentru tine pentru a le implini. Cand obiectivul tau este relevant, propriu tie si dorintelor tale, atunci vei trage cat mai mult de tine pentru a ajunge la bun sfarsit in transformarea ta.
Cand apar obstacole, cand dai de greu sau nu ai chef de antrenament, obiectivul tau iti va aminti de ce e important sa dai tot ce ai mai bun din tine. Stabilirea unui “De ce?” puternic este, asadar, cheia unui obiectiv la fel de puternic. Motivele variaza de la persoana la persoana, de la probleme de sanatate la dorinta de a fi alaturi de copii cat mai mult timp. Asa ca, stabileste motivul pentru care vrei sa iti incepi transformarea si pune-te pe treaba!
5. Plaseaza obiectivul in timp!
Incadreaza-ti obiectivul in timp, stabilind un deadline. De pilda, iti poti seta ca obiectiv sa slabesti x kilograme in 3 luni. Astfel, vei da tot ce e mai bun din tine in aceasta perioada de timp si te vei concentra pe indeplinirea obiectivului. Gandeste-te la acest deadline pe care ti-l dai ca la un sprint: te focusezi sa ajungi cat mai repede si mai sanatos la implinirea obiectivului, apoi incetinesti si muti atentia pe mentinere.
- Ce trebuie sa retii este ca obiectivele sunt cheia unei transformari de succes, la care se adauga, desigur, si increderea in fortele proprii. Procesul trebuie sa iti faca placere, sa te simti bucuros cand ajungi la sala sau sa vrei singur sa alegi un aliment sanatos in loc de unul care iti poate dauna. Transformarea ta corporala poate incepe oricand, iar, la finalul acesteia, asteapta-te sa devii o noua persoana. Start your transformation now!Daca ai ratat editia de marti Q&A Tuesday cu Irina Alionte, poti urmari discutia despre “Cum iti setezi obiectivele” cu un singur click!
Si tine minte: stay fit, don’t quit!