Cum iti pastrezi motivatia pe termen lung

Transformarile corporale debuteaza, de cele mai multe ori, cu entuziasm, mai ales in luna ianuarie, cand cea mai comuna rezolutie pentru noul an este pierderea in greutate. Cu toate acestea, multi oameni isi pierd entuziasmul de la inceput, de aceea este bine sa inveti cum iti poti pastra motivatia pe tot parcursul transformarii pentru a-ti atinge obiectivele mult dorite.

Motivatia pe termen lung este esentiala atunci cand vrei sa vezi intr-adevar rezultatele tale, fie ca este vorba de tonifiere, de slabit cateva kilograme sau de pierderea unor centimetri in talie. Indiferent de rezultat, este important sa te mentii motivat pentru ca, pana la urma, exista o voce in fiecare dintre noi care ne spune cat de bine este sa faci sport constant, atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru starea de spirit. In fond, probabil ai observat si tu ca dupa fiecare antrenament parca ai mult mai multa energie, dormi mai bine si te simti mai bine. Daca stii ca sportul e atat de important, imbunatatind sanatatea inimii si a creierului si accelerand metabolismul, atunci, de ce nu reusesti sa te mentii motivat pe termen lung? 

Imagineaza-ti ca intreg procesul este ca un elastic. Poate nu simti chiar din primele saptamani nevoia de a te intoarce la vechile obiceiuri nesanatoase, insa dupa cateva luni, tentatia creste negresit. Ei bine, un prim pas pentru a trece de acest obstacol in indeplinirea obiectivelor tale de transformare este sa tai acest elastic imaginar si sa te eliberezi de orice fel de tentatii care te pot duce inapoi de unde ai plecat intr-un timp mult mai scurt decat ai fi crezut. 

Ce trebuie sa faci pentru a te mentine motivat?

In orice transformare trebuie sa parcurgi cateva etape esentiale pentru a fi sigur ca rezultatele nu vor intarzia sa apara. In plus, odata ce treci prin aceste etape, vei descoperi mici elemente din care poti “culege” motivatia de a continua sa urmezi un stil de viata sanatos chiar si dupa ce iti atingi obiectivele de transformare corporala.

Primul pas: inspiratia!

In perioada de debut a transformarii tale, te simti inspirat, ai un obiectiv si vrei sa ajungi la un anumit rezultat. Inspiratia vine din fel si fel de locuri, pornind, poate, de la o persoana care a trecut printr-o transformare corporala similara cu a ta si a reusit sa o duca la bun sfarsit cu brio. Inspiratia poate veni si din interiorul tau, in cazul in care nostalgia pune stapanire pe tine si te face sa iti doresti sa iti intri in forma “ca in tinerete”. 

Este foarte important ca, inainte sa iti stabiliesti propriile rezolutii sau obiective, sa te gandesti la “De ce”-ul tau, la motivul pentru care vrei sa parcurgi aceasta transformare. Gandeste-te de unde iti aduni inspiratia, de ce vrei sa pornesti pe acest drum si ce vrei sa obtii la final, astfel, vei aseza fundatia unei transformari corporale de succes. 

Al doilea pas: motivatia!

Dupa ce iti stabilesti foarte bine ce te inspira, urmatorul pas este motivatia. Motivatia, dupa cum probabil ca stiai deja, poate fi extrinseca, cand vine de la diferite persoane, sau intrinseca, cand iei singur decizia ca trebuie sa iti incepi transformarea, similar cu inspiratia. 

Cu toate acestea, motivatia nu este constanta in tot procesul de transformare. La inceput te vei simti din ce in ce mai dornic sa iti atingi obiectivele si sa dai tot ce ai mai bun din tine, insa, din cand in cand, te vei confrunta cu perioade cand te vei simti demoralizat, ca si cum mergi pe un drum fara iesire si nu stii ce poti face pentru a continua. 

Ce trebuie sa faci in cazul acesta? Ia fiecare rezultat pe care il observi si canalizeaza-ti energia pentru a obtine si mai multe rezultate. In fond, motivatia adevarata vine din rezultatele vizibile, oricat de mici sunt ele. 

Al treilea pas: actiunea!

Totusi, dupa ce obtii aceste rezultate, te poti intreba ce vine dupa motivatie, care este nivelul urmator si cum iti poti pastra motivatia in continuare. Aici vine urmatorul pas: actiunea. Ceea ce faci in mod repetat este esential pentru transformarea ta. Actiunea te face sa te mentii pe drumul cel bun chiar si atunci cand motivatia se lasa asteptata intrucat se bazeaza pe disciplina, pe repetitivitate. 

Urmand o rutina inca de la inceputul transformarii si educandu-te sa mergi la sala sau sa faci sport acasa chiar si cand nu te simti in stare, vei reusi sa treci peste momentele in care nivelul tau de motivatie scade. Disciplina te face sa continui pe termen lung si poate fi cultivata doar in timp. Sa luam drept exemplu igiena orala din fiecare dimineata sau aerisirea camerei. 

Disciplina se formeaza in 3 etape:

  1. Comportamentul – actiuni repetitive care iti aduc aminte ca faci ceva sanantos. In cazul sportului, iti poti lasa adidasii in dreptul usii de la intrare pentru a-ti aminti cand este timpul sa mergi la sala. 
  2. Rutina. Iti poti nota intr-o agenda un plan saptamanal in care sa fie prezente si antrenamentele de la sala, “obligandu-te” sa respecti intru totul ce ai stabilit deja. 
  3. Recompensa. Gandeste-te la o mica recompensa pe care sa ti-o oferi la final de antrenament. Uneori, poate fi pur si simplu starea de bine pe care o simti dupa un antrenament energic, facandu-te “dependent”, intr-un mod sanatos, de acest sentiment. Alteori, poti sa-ti oferi un baton proteic, un shake, o cina sanatoasa gatita acasa alaturi de cei dragi sau chiar rezultatele mult dorite. 

Ultimul pas: pasiunea!

  1. Cand reusesti sa transformi antrenamentul, acel moment al zilei cand faci miscare si esti doar tu cu tine, intr-o reala pasiune, atunci vei sti ca ai intrecut orice actiune si disciplina si ai ajuns la cea mai buna versiune a ta. In acest caz, nu mai ai nevoie de disciplina, de obiceiuri sau de o rutina care sa te convinga sa te antrenezi constant, ci faci asta din pura pasiune pentru ca te face fericit/a si pentru ca te si distrezi in acelasi timp. Cheia pentru a te mentine motivat pe termen lung este, asadar, transformarea sportului din obligatie in pasiune pentru ca, in fond, rezultatele vor fi acolo intotdeauna, insa, fara o experienta placuta pe care sa o asociezi cu acele rezultate, este imposibil sa te mentii pe termen lung. 

Asadar, odata ce treci prin aceste etape si reusesti sa le adaptezi conform nevoilor tale, vei descoperi o senzatie de placere fantastica si vei vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva, una pozitiva, in care asociezi sportul cu placerea, nu cu o obligatie. In fond, cand incepi sa observi beneficiile pentru care faci sport si, mai ales, rezultatele la care visai, vei fi si mai motivat/a sa continui.

Daca ai ratat editia de marti Q&A Tuesday cu Irina Alionte, poti urmari discutia despre “Cum sa iti pastrezi motivatia pe termen lung” cu un singur click!

Si tine minte: stay fit, don’t quit!

 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos