Cand pe ordinea de zi apare subiectul “ce inseamna fitnessul”, te gandesti automat la ce trebuie sa faci la sala. Totusi, ce faci atunci cand nu esti la sala conteaza la fel de mult pentru transformarea ta corporala. Ce mananci, ce bei si, mai ales, cat de bine (si mult) dormi sunt factori cruciali. De altfel, pentru ca tot efortul pe care il depui la sala si acasa sa dea roade, trebuie sa dormi bine.
Faci sport cu un scop, nu? Pentru sanatatea cardiovasculara, pentru a creste masa musculara, pentru a fi mai puternic, etc. toate aceste obiective necesita inca un element pentru a fi indeplinite: somnul. Cu alte cuvinte, fara somn, exercitiile fizice nu iti aduc aceleasi beneficii.
Cand dormi, corpul tau are timp sa se recupereze, sa conserve energie si sa repare (si construiasca) muschii pe care i-ai lucrat la antrenament. De aceea, dupa un somn bun, corpul tau produce hormonul de crestere – nu degeaba parintii pun mare accent pe calitatea somnului la copii si adolescenti. Ei bine, cand inaintezi in varsta, iti sprijina corpul in cresterea masei musculare, precum si in “repararea” acestuia cand exagerezi putin la antrenament. Cu alte cuvinte, hormonul de crestere este esential pentru recuperarea post-antrenament.
Intervine, insa, o problema. Cei mai multi dintre noi nu au o relatie atat de buna cu somnul. Mai mult de 30% dintre americani, de exemplu, nu dorm destul, adica cele 7-8 ore recomandate pe noapte pentru un adult. Acest lucru inseamna, deci, ca 30% dintre americani isi saboteaza propria transformare corporala. Si, daca acest procentaj include doar o mica parte din intreaga populatie a lumii, cu siguranta cifra totala nu este una frumoasa.
Sportul regulat poate sa-ti imbunatateasca somnul
Poate sportul sa te ajute sa dormi mai bine? Cu siguranta. Si daca nu ai experimentat niciodata acel sentiment de epuizare totala dupa o zi de drumetii care te face sa-ti doresti sa apara un pat in fata ta cat mai curand pentru a te culca, exista o sumedenie de cercetari stiintifice care sprijina relatia sport-somn.
De exemplu, cercetatorii au observat ca oamenii care au declarat ca dorm mai putin de 6 ore si jumatate pe noapte si care s-au antrenat de 4 ori pe saptamana timp de 6 saptamani au reusit sa adauge inca 75 de minute de somn pe noapte. Cum au reusit? Ei bine, activitatea fizica creeaza un compus chimic, adenozin, care iti provoaca somn. Este, de altfel, compusul chimic pe care cafeina incearca sa-l blocheze. Specialistii spun ca, pe masura ce te antrenezi mai mult, esti indemnat sa dormi mai mult.
Sportul te ajuta, de asemenea, sa-ti mentii si sa-ti reglezi ritmul cicardian, adica “ceasul intern” al corpului tau. Antrenamentele ii transmit corpului tau care este programul pe care trebuie sa-l “urmeze”, iar antrenamentele de dimineata iti pregatesc corpul pentru a dormi mai bine noaptea.
Acestea fiind spuse, antrenamentele de dupa amiaza sau seara te ajuta sa stai treaz mai mult timp? Ei bine, cercetatorii spun ca acest lucru poate fi influentat doar de tipul de antrenament pe care il alegi. Oamenii care au declarat ca s-au antrenat inainte de culcare au beneficiat de un somn mai bun: au adormit mai repede, au dormit mai adanc si s-au trezit mai rar pe parcursul noptii. De asemenea, specialistii sustin ca sportul inainte de culcare amelioreaza starile de anxietate.
Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa dai fuga la sala in fiecare noapte si sa faci un antrenament full body chiar inainte de culcare. Poti incerca un antrenament mai scazut in intensitate pentru a stabili daca acest lucru este potrivit pentru tine si chiar te ajuta sa dormi mai bine noaptea.
Calitatea somnului influenteaza antrenamentele?
Din nou, raspunsul scurt este DA. Cu cat esti mai odihnit, cu atat mintea si corpul tau functioneaza mai bine – iar asta include si ce faci la sala. O rutina adecvata de somn a demonstrat ca ii poate motiva pe oameni sa nu renunte la transformarea lor corporala si sa mearga la sala chiar si cand nu au neaparat chef, potrivit specialistilor.
Dormind indeajuns de mult primesti motivatia si acel push de care ai nevoie uneori pentru a-ti maximiza antrenamentele. Totusi, nu trebuie sa ignori si efectele pe care somnul le are asupra concentratiei, a starii de bine sau a memoriei, elemente care te pot ajuta sa fii mai eficient si mai bine pregatit de antrenament.
La polul opus, cand nu ii oferi corpului destul somn pentru a se recupera dupa antrenament, mersul la sala poate fi asemuit cu o povara. Lipsa somnului nu iti va afecta raspunsul cardiovascular sau respirator atunci cand faci sport, dar, chiar daca abilitatile tale fizice nu scad, vei obosi mai usor si iti va fi mult mai greu sa te antrenezi. De altfel, chiar si dupa o noapte in care nu dormi destul, capacitatea ta de a rezista efortului fizic si de a-ti continua antrenamentul scade.
Si atunci, cand ar trebui sa faci sport? Daca te afli vreodata in situatia in care trebuie sa alegi intre o ora in plus de somn sau antrenamentul de dimineata, cercetatorii spun ca, de cele mai multe ori, somnul trebuie sa fie o prioritate, mai ales in perioadele cand nu dormi foarte mult.
Cu alte cuvinte, daca ai reusit sa dormi 7 sau 8 ore destul de adanc, atunci te poti ridica din pat, iti poti lua doza de energie si te poti antrena dimineata. Totusi, daca in ultimele zile nu ai reusit sa dormi mai mult de 6 ore pe noapte (cu indulgenta), ar fi bine sa te bucuri de acea ora in plus de somn. Daca nu profiti de ea, sansele ca antrenamentul tau sa fie foarte obositor si sa nu dai acelasi randament sunt foarte mari.
Asadar, concluzia este ca daca nu reusesti sa ii oferi corpului acele 7-8 ore de somn pe noapte, ar fi bine sa-ti regandesti intregul program pentru a fi sigur ca dormi destul. Va trebuie, probabil, sa te gandesti cum sa pastrezi acelasi numar de antrenamente pe saptamana si sa dormi si bine noaptea. Ideea este ca nu exista somn bun fara sport sau un antrenament eficient fara 7-8 ore de somn pe noapte. Ambele sunt esentiale pentru ca tu sa fii 100% productiv pe timpul zilei!
Tine minte, stay fit, don’t quit!
Spune DA provocarii de a-ti transforma corpul in doar 6 saptamani si accepta challenge-ul 6-Week!