Cum imbunatateste sportul sanatatea inimii?

Potrivit specialistilor, cu cat o persoana face mai mult sport, cu atat riscul ca aceasta sa sufere de pe urma problemelor cardiovasculare scade. Cand vine vorba de sanatatea inimii, nu exista limite pentru beneficiile pe care sportul i le ofera. 

Un studiu publicat acum cateva luni, in ianuarie, in PLOS Medicine a demonstrat ca sportul nu numai ca este asociat cu riscul scazut de boli cardiovasculare, dar si ca nu exista o anumita limita maxima pe care o atinge sportul pentru a impiedica aparitia si dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Studiul a aratat ca cel mai scazut risc de boli cardiovasculare a fost observat in participantii care faceau sport cel mai frecvent. 

Acest studiu a validat, in fond, ceea ce stiam deja si anume ca activitatea fizica poate reduce riscul cardiovascular. Rezultatul studiului este, bineinteles, cel dorit, cu atat mai mult cu cat oamenii pot fi incurajati sa faca mai mult sport. Cu cat iti misti corpul intentionat, cu atat mai bine te simti. 

Studiile anterioare care au folosit ca metoda de cercetare chestionarele au observat ca riscul bolilor de inima scade cu cat faci mai mult sport. Totusi, autorii studiului au afirmat ca exista anumite incertitudini, in special in jurul declararii obiective a cantitatii de sport pe care participantii o desfasoara. 

De aceea, in studiul publicat in PLOS Medicine cercetatorii din Regatul Unit au examinat 90000 de adulti care nu au suferit anterior de boli cardiovasculare. Pentru a le masura nivelul de activitate fizica, participantii au purtat pe incheietura un accelerometru timp de 7 zile pe saptamana din 2013 pana in 2015, tocmai pentru a asigura ca datele stranse de-a lungul celor doi ani sunt obiective si conforme cu realitatea.

In urma unui follow-up desfasurat dupa 5 ani, cercetatorii au identificat 3617 cazuri de participanti care au fost diagnosticati cu boli cardiovasculare, iar rezultatul studiului a fost ca, cu cat intensitatea si cantitatea de sport pe care o persoana o desfasoara creste, cu atat riscul de a suferi de o boala de inima scade.

 

Ce impact are sportul asupra inimii?

 

Inima are la fel de multa nevoie de sport ca orice alt organ sau muschi al corpului. Muschii utilizati in mod regulat devin mai puternici si mai sanatosi, de exemplu, in timp ce muschii neutilizati la fel de mult devin mai slabi si se atrofiaza. In timpul activitatii fizice, inima pompeaza mai mult sange in tot corpul si continua sa “lucreze” la un nivel optim fara prea mult efort. Acest lucru o va face sa ramana sanatoasa mai mult timp. Sportul ajuta, de asemenea, la mentinerea flexibilitatii arterelor si a celulelor sanguine, asigurand o tensiune arteriala normala.

Probabil ca atatea informatii te-au obosit putin, dar este bine sa stii de ce trebuie sa faci sport si cum iti afecteaza – in mod bun, bineinteles – sportul sanatatea. Astfel, trebuie sa te feresti de pericolele sedentarismului. Potrivit revistei Circulation, aproximativ 250 de mii de decese in Statele Unite ale Americii sunt cauzate de lipsa activitatii fizice regulate. 

Stilul de viata sedentar si, implicit, lipsa activitatii fizice, se mentine in topul celor 5 factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Alti factori de risc, pe care si tu ii cunosti destul de bine, probabil, sunt tensiunea arteriala mare, colesterolul mare, fumatul si obezitatea. Mai mult decat atat, persoanele cu un nivel scazut de activitate fizica pot avea un risc mai mare de infarct. 

Completand studiul despre care ai citit anterior, cercetatorii de la University of South Carolina au observat ca barbatii care au raportat mai mult de 23 de ore de sedentarism pe saptamana sunt cu 64% mai mult predispusi la moarte din cauza unei boli cardiovasculare. De asemenea, persoanele sedentare sunt cu 35% mai predispuse la a dezvolta hipertensiune arteriala decat persoanele care fac sport.

 

Prea mult sport – nu trebuie sa fie o grija pentru tine!

 

Totusi, destul cu vestile rele! Vestea buna este ca nu este niciodata prea tarziu pentru a-ti schimba stilul de viata in bine, bineinteles! Sportul, in orice cantitate si sub orice forma, iti aduce o multime de beneficii, iar, cand vine vorba de sanatatea inimii, nu trebuie sa te joci.

Potrivit American Heart Association, chiar si 30 de minute de sport de 5 ori pe saptamana iti pot imbunatati sanatatea cardiovasculara si pot scadea riscul aparitiei bolilor de inima. Indiferent de tipul de sport pe care il desfasori, toate studiile indica acelasi lucru: sportul este cel mai bun prieten al inimii tale

Daca inca nu esti convins ca trebuie sa te apuci de sport, iata alte cateva motive care cu siguranta te vor convinge:

  • Elijah Saunders, directorul sectiei de hipertensiune a University of Maryland School of Medicine’s Devision of Cardiology, spune ca sportul ajuta la controlarea tensiunii arteriale pentru ca stimuleaza oxid nitric care deschide vasele de sange;
  • Daca faci din sport un stil de viata, te poti bucura de beneficii pentru tot restul vietii;
  • Cand practici orice tip de sport, sansele sa imbatranesti armonios sunt mult mai mari;
  • Pe langa beneficiile pe care sportul le ofera sanatatii fizice, si sanatatea ta mintala poate avea de castigat: sportul te face sa te simti mai fericit, mai relaxat si mai increzator in sine, previne aparitia si dezvoltarea depresiei sau a anxietatii, te ajuta sa dormi mai bine si multe altele;
  • In final, nu putem ignora efectele pozitive pe care sportul le poate avea pentru viata ta sociala: poti cunoaste oameni noi la sala, poti invata din experientele si povestile lor, poti simti in sfarsit ca ti-ai gasit un grup de persoane care stiu prin ce trec, iti poti gasi niste supporteri tocmai buni pentru momentele cand simti ca nu ai deloc motivatie sa mai continui, poti petrece timp cu familia sau sa te reconectezi cu prietenii. 

Desi am discutat in primul rand despre impactul pe care sportul il are asupra inimii, nu trebuie sa treci cu vederea beneficiile pe care intregul tau organism le poate resimti. Si daca trebuie sa ramai cu un sfat, in final, acela este sa nu iti supraestimezi corpul, sa nu il lasi sa lucreze pana la epuizare, ci sa-i dai o mana de ajutor din cand in cand. Inima, muschii si creierul tau iti vor multumi!

Tine minte, stay fit, don’t quit!

Spune DA provocarii de a-ti transforma corpul in doar 6 saptamani si accepta challenge-ul 6-Week!

 

 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au