Beneficiile mai putin stiute ale stretchingului

 

Cand auzim “stretching”, cei mai multi dintre noi se gandesc direct la acele exercitii pe care e recomandat sa le faci inainte de antrenament, astfel incat sa nu cazi prada febrei musculare greu de suportat.

Dar ce este de fapt stretchingul? Cuvantul provine din limba engleza, de la “stretch”, care inseamna “a intinde” si se refera la o gama variata de exercitii menite sa sporeasca mobilitatea si flexibilitatea. Cu alte cuvinte, este bine sa il practicam cu recurenta, nu doar inaintea unei sesiuni intense de antrenament.

In plus, acest tip de miscare este recomandat si persoanelor care sufera de anumite afectiuni, precum si in procese de recuperare pentru:

  • Redarea mobilitatii si flexibilitatii articulatiilor si muschilor
  • Reducerea riscului de accidentare la nivelul tendoanelor si/sau articulatiilor
  • Cresterea performantelor fizice
  • Corectarea posturii
  • Eliminarea stresului
  • Imbunatatirea circulatiei sangelui, inclusiv a circulatiei periferice

Beneficiile stretchingului

Inca de mici, de la orele de educatie fizica, suntem invatati sa executam miscari simple de stretching pentru a ne relaxa corpul si a creste gradul de mobilitate si flexibilitate. Insa efectele pozitive ale acestor exercitii ne pot schimba cu adevarat viata printr-o conditie fizica imbunatatita si o stare de bine generala.

Iata beneficiile mai putin stiute pe care ni le ofera practicarea stretchingului:

1. Ajuta corpul sa se linisteasca la finalul unui antrenament intens

Daca credeai ca doar inainte de sala este bine sa faci stretching, ei bine, trebuie sa stii ca e recomandat ca si la finalul antrenamentului sa incluzi cateva exercitii. Tocmai de aceea multi antrenori aloca un interval de cateva minute la finalul orei. In acest fel, iti vei ajuta corpul sa se “linisteasca” dupa efortul depus si vei preveni aparitia febrei musculare.

2. Este util in identificarea zonelor “cu probleme”

Adesea, neglijam obiceiurile sanatoase si ne dam seama mult prea tarziu ca am ajuns intr-un punct in care conditia noastra fizica nu mai e asa cum ne-am dori. Prin practicarea exercitiilor de stretching insa, avem un ajutor pentru a identifica ce parti ale corpului trebuie antrenate mai des, astfel incat sa prevenim durerile si sa ne bucuram de fiecare clipa de miscare.

3. Imbunatateste starea de spirit

Ca orice alta forma de miscare, si stretchingul ne poate da o stare de bine. Prin oxigenarea tesuturilor si chiar si cresterea nivelului de endorfine (desi nu la fel de mult ca in cazul unui antrenament intens), stretchingul pune, cu siguranta, un zambet pe buzele celor care il practica. 

4. Detensioneaza muschii

Una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor, in prezent, este statul la birou program prelungit. Atunci cand petrecem ore intregi, de cele mai multe ori fara pauza, pe scaun, muschii nostri intra “in repaus” si astfel isi pierd din flexbilitate, se scurteaza si, in timp, ajung sa fie supusi durerii la cel mai mic efort. Insa stretchingul previne acest fenomen, intrucat “antreneaza” usor fibra musculara sa faca fata cu brio provocarilor fizice viitoare. 

5. Ajuta la o mai buna relaxare

Prin oxigenarea creierului, deconectarea de la rutina zilnica si starea de bine rezultata in urma detensionarii muschilor, stretchingul este un aliat de nadejde la finalul unei zile agitate sau in diminetile in care te trezesti cu prea multe pe cap. 

6. Imbunatateste oxigenarea tesuturilor

Desi nu este la fel de intensa precum antrenamentele HIIT pe care le practicam in centrul nostru, de exemplu, o sesiune de stretching te va ajuta cu siguranta sa iti pui sangele in miscare. In timp, practicat cu regularitate, poti scapa chiar de senzatia de maini si picioare reci tot timpul, cu care multi oameni se confrunta datorita circulatiei periferice deficitare.

7. Reducerea inflamatiilor

Atunci cand avem o postura incorecta sau spectrul de miscari pe care il putem executa se reduce, corpul considera ca trebuie sa intervina pentru a “vindeca” zona cu probleme.In acelasi mod, prin exercitii de flexibilitate, corpul va creste rezistenta muschilor care, la randul sau, va creste elasticitatea acestora si, in acest fel, se reduc inflamatiile.

Exercitii de stretching pe care le poti practica oricand

Daca te-ai convins de beneficiile pe care ti le ofera stretchingul, e momentul sa treci la actiune si sa il introduci in rutina ta zilnica, macar pentru 10 minute dimineata sau seara, in functie de cand iti permite programul. 

Pro tip: poti incerca si la birou, atunci cand simti ca ai nevoie de o pauza. 

1. Exercitii pentru zona gatului
a. Ridica umerii
Inspira adanc si ridica-ti umerii pana la nivelul urechilor, apoi pastreaza pozitia timp de cateva secunde. Lasa-i usor in jos apoi, in timp ce expiri. Repeta de 3 ori.
b. Misca gatul in lateral

Apropie capul de fiecare umar si mentine pozitia timp de 15-20 secunde. Repeta de pana la 5 ori.

c. Fa miscari fata-spate

Apleaca-ti capul pana cand barbia atinge pieptul si mentine pozitia timp de 5-10 secunde, apoi indreapta usor capul. Repeta de 3 ori.

2. Exercitiu pentru intregul corp

Ramai asezat pe scaun, cu genunchii indoiti, picioarele usor departate si talpile fixate pe podea. Ridica mana stanga, apleaca-te spre dreapta si mentine pozitia timp de cateva secunde. Apoi repeta aceeasi miscare si pentru cealalta parte. Repeta fiecare serie de 3-5 ori. 

3. Exercitiu pentru picioare

Stai pe scaun cu spatele drept, genunchii indoiti, picioarele usor departate si talpile fixate pe podea. Ridica apoi piciorul stang pana devine paralel cu podeaua. Mentine pozitia timp de 5-10 secunde, apoi lasa-l usor in jos. Repeta miscarea cu piciorul drept, apoi reia setul de 3-5 ori.

4. Exercitiu pentru spate

Stai pe scaun cu genunchii indoiti, spatele lipit de spatarul scaunului, talpile fixate pe podea. Inspira adanc si apleaca-te in fata, pastrand spatele drept. Mentine pozitia timp de 5-10 secunde, apoi revino la pozitia initiala. Repeta de 3-5 ori.

Fie ca alegi sa practici toate exercitiile sau doar o parte dintre ele, stretchingul te va ajuta sa iti recapeti starea de bine si conditia fizica pe care ti-ai dorit-o dintotdeauna.

Iar daca esti gata sa iti duci si mai departe calatoria catre un stil de viata sanatos si o forma fizica de invidiat, programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos