Totul despre metabolism – Ce este si cum poate fi antrenat pentru a stimula pierderea in greutate

Te-ai intrebat vreodata cum obtinem energia de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona corespunzator? Sa fie nutritia cea care asigura necesarul de energie sau beneficiem de alte surse importante, pe care organismul nostru stie cum sa le utilizeze in mod inteligent?

Pentru a descoperi raspunsul la aceste intrebari, astazi iti vom prezenta ce este metabolismul, cum functioneaza si care sunt cele mai eficiente metode prin care poate fi antrenat, pentru a te ajuta sa scapi de kilogramele in plus.

 


CUPRINS

Ce este metabolismul
Cum obtinem energia necesara organismului
Ce este flexibilitatea metabolica
Cum influenteaza carbohidratii metabolismul
Ce rol au proteinele in activitatea noastra metabolica
Actiunea grasimilor asupra metabolismului
Rolul mineralelor si a vitaminelor in stimularea metabolismului
Nu ai nevoie de un metabolism rapid, ci de unul flexibil!
Cum sa iti antrenezi metabolismul pentru a deveni flexibil

 

Ce este metabolismul?

Metabolismul reprezinta un termen folosit pentru a descrie toate reactiile chimice implicate in mentinerea starii vii a celulelor din organism. Procedura exacta presupune catabolismul, care consta in defalcarea moleculelor pentru a obtine energie si anabolismul, care reprezinta sinteza tuturor compusilor necesari, realizata de celule.

Metabolismul este strans legat de nutritie si de disponibilitatea nutrientilor in organism. Formarea energiei este una dintre componentele vitale ale metabolismului. Caile prin care acesta actioneaza se bazeaza pe substantele nutritive pe care le descompune pentru a produce energia necesara. Aceasta este utilizata de organism, pentru a sintetiza noi proteine si acizi nucleici (ADN, ARN).

Nutrientii, in colaborare cu metabolismul, acopera cerintele organismului cu privire la diverse substante de care acesta are nevoie pentru a indeplini functiile vitale vietii. Nutrientii esentiali furnizeaza energia necesara (caloriile) si susbstantele chimice pe care organismul in sine, nu le poate sintetiza. Astfel, alimentele pe care le consumam ofera o gama diversa de substante esentiale pentru construirea, intretinerea si repararea tesuturilor corporale.

 

Cum obtinem energia necesara organismului

Exista doi combustibili majori pe care organismul ii arde: carbohidratii si grasimile.

Pot fi arse si alte tipuri de combustibil precum proteinele si cetonele, insa organismul nu le prefera pe acestea intrucat reprezinta optiuni mai scumpe. Acest lucru inseamna ca organismul trebuie sa consume multa energie pentru a le arde, energie pe care acesta prefera sa o pastreze pentru momentele in care trebuie sa depuna efort.

Nu putem uita nici de alcool in aceasta etapa, intrucat acesta ofera energie organismului (7 calorii / gram de alcool consumat). In schimb, trebuie sa stiti ca acesta ocupa si mult spatiu in modul de operare a sistemului metabolic. Atunci cand consumi cantitati mari de alcool, acesta interfereaza cu procesul de ardere a grasimilor si a zaharului si, astfel, afecteaza flexibilitatea metabolismului.

 

Ce este flexibilitatea metabolica?

Flexibilitatea metabolismului se refera la abilitatea acestuia de a trece de la un combustibil la altul rapid, pe baza disponibilitatii alimentelor pe care le consumam si a cererii de combustibil, in functie de activitatile pe care le desfasuram.

A fi flexibil din punct de vedere metabolic inseamna ca poti depune efort considerabil, utilizand un minim de combustibil pus la dispozitie de o cantitate mica de alimente consumate. Un metabolism sanatos si flexibil ar trebuie sa faca fata unei astfel de cereri fara probleme.

Inflexibilitatea metabolica simbolizeaza faptul ca una sau mai multe cai energetice au fost compromise. Un metabolism inflexibil este unul gras, obosit, iritat si infometat, in ciuda faptului ca este bine hranit. Acesta sugereaza un blocaj metabolic, ceea ce inseamna ca o cantitate prea mare de combustibil incearca sa patrunda in organism iar pomparea enregiei nu se realizeaza corect.

 

Cum influenteaza carbohidratii metabolismul

Alimentele pe care le consumam furnizeaza trei tipuri de carbohidrati organismului: amidon, zahar si celuloza (fibre). Cei sub forma de amidon si zaharuri constituie surse majore si esentiale de enrgie pentru organismul uman.  Tesuturile corpului nostru depind de glucoza pentru desfasurarea tuturor activitatilor necesare. Carbohidratii si zaharurile produc glucoza prin digestie si metabolism.

Majoritatea persoanelor consuma carbohidrati in procent de 50% din dieta lor alimentara. Acestia sunt reprezentati de orez, grau, cartofi, paste, paine si alte produse de patiserie.

 

Ce rol au proteinele in activitatea noastra metabolica

Proteinele sunt cele care au un rol major in constructia tesuturilor din organism. Acestea fac parte din fiecare celula a corpului, ajuta la structurarea acestora si la indeplinirea functiilor necesare.

In plus, proteinele contribuie la formarea hemoglobinei, care transporta oxigenul in organism si sustine numeroase functii vitale pentru organism. Acestea sunt, de asemenea, esentiale pentru producerea azotului necesar materialului genetic.

Alimentele care contin proteine de cea mai buna calitate sunt ouale, laptele, soia, carnea, legumele si cerealele integrale.

Actiunea grasimilor asupra metabolismului

Grasimile reprezinta surse de energie concentrate in organism. Acestea au capacitatea de a produce o cantitate dubla de energie, comparativ cu carbohidratii sau proteinele.

Iata care sunt principalele functii ale grasimilor sanatoase din organism:

  • Contribuie la formarea structurii celulare;
  • Asigura un scut de protectie in jurul organelor vitale ale organismului;
  • Furnizeaza un depozit de rezerva de energie pentru corp.

Rolul mineralelor si a vitaminelor in stimularea metabolismului

Mineralele din alimentele pe care le consumam nu contribuie direct la acoperirea nevoilor energetice ale organismului, dar joaca un rol important in reglarea functiilor acestuia si in mentinerea cailor sale metabolice. Cele mai importante minerale pentru organism sunt calciul, fosforul, fierul, sodiul, potasiul, ionii, zincul, magneziul, fluorul si iodul.

Vitaminele sunt compusi organici esentiali organismului uman, intrucat acesta nu le poate sintetiza singur, motiv pentru care aportul lor prin alimentatie este important. Cele mai importante pentru metabolism sunt vitaminele A, B2, acidul nicotinic si cel pantotenic.

 

Nu ai nevoie de un metabolism rapid, ci de unul flexibil!

Un metabolism flexibil are capacitatea de a indeplini numeroase sarcini, in acelasi timp. Acesta nu este bun doar la arderea zaharurilor din organism, ci si a grasimilor.  Atunci cand grasimile, zaharul si alcoolul sunt metabolizate, produsele lor de descompunere converg in acetil-CoA. Proteinele sunt putin diferite in acest caz, intrucat acestea patrund in caile de producere a energiei metabolice.

Ceea ce trebuie sa intelegi este faptul ca metabolismul functioneaza cel mai eficient atunci cand un combustibil il domina pe celalalt. De exemplu, atunci cand arde grasime, organismul produce numerosi compusi, care suprima enzimele cheie de reglementare a procesului de ardere a zaharurilor. In acelasi fel, atunci cand zaharurile sunt arse, este impiedicata arderea grasimilor de catre organism.

Astfel, atunci cand consumi cantitati mari din ambele surse de energie, niciunul dintre aceste doua procese nu functioneaza corespunzator. Atunci cand consumi prea multe zaharuri, insulina este compromisa, motiv pentru care patrunderea combustibilului energetic in organism este incetinita.

De asemenea, atunci cand te confrunti cu un exces de grasime, descompunerea acestora genereaza o cantitate uriasa de substante care inhiba caile de ardere a zaharurilor.

Acest lucru cauzeaza cresterea productiei de energie celulara si contribuie la sporirea numarului de molecule reactive de oxigen. Aceste efecte conduc la sporirea rezistentei organismului la insulina si la scaderea consumului de combustibil in celule.

Acum ca ai inteles modul in care functioneaza metabolismul, iata cateva metode prin care il poti antrena pentru a deveni flexibil!

 

Cum sa iti antrenezi metabolismul pentru a deveni flexibil

La prima vedere, poate parea ca persoanele care au un metabolism flexibil au descoperit modalitatea prin care sa supravietuiasca consumand cat mai putina hrana. Acest lucru nu este in totalitate gresit, insa ce poti spune despre persoanele care consuma 4000 calorii zilnic si isi mentin silueta si tonusul muscular?

Inflexibilitatea metabolica este cea care cauzeaza aceste diferente majore intre cantitatile de alimente consumate si aspectului corpului, in cazul diverselor persoane. Un sistem metabolic inflexibil schimba nu doar capacitatea organismului de a arde grasimi, ci poate declansa si nevoia de a consuma to mai multe calorii.

Astfel, solutia pentru obtinerea unui corp de invidiat este una singura, cea prin care ne antrenam metabolismul sa devina flexibil. Iata cateva metode prin care poti face acest lucru!

 

Consumul frecvent de proteine si fibre

In cazul persoanelor care se confrunta cu un metabolism inflexibil, consumul de carbohidrati nu este recomandat in prima etapa a transformarii corporale.

Majoritatea acestor persoane nu au capacitatea de a arde grasimile si zaharurile corespunzator, motiv pentru care simt nevoia de a consuma multa mancare frecvent si, cu toate acestea, nivelul lor de energie este redus considerabil.

Metabolismul lor nu este inca pregatit pentru a face fata consumului de carbohidrati si zaharuri. Solutia potrivita in cazul lor poate fi reprezentata de consumul frecvent a cantitatilor mici de proteine si fibre, pentru a scapa de nevoia de a consuma cantitati foarte mari de carbohidrati, dupa cateva ore de post alimentar.

Acest prim pas ii poate ajuta pe incepatori sa rezolve problema cea mai mare si sa restaureze flexibilitatea metabolica a organismului lor in oarecare masura.

 

Dietele macro, concentrate pe un singur tip de alimente

Dupa recapatarea primului nivel al flexibilitatii metabolice, te poti concentra pe un singur tip de mancare, in functie de preferinte. Aceasta etapa te va ajuta sa elimini nevoia metabolismului de a indeplini mai multe sarcini, pentru a-i permite sa functioneze corespunzator.

Consulta un specialist in nutritie, care sa iti ofere sfaturile de care ai nevoie, pentru a parcurge acest pas, fara riscul de a produce daune organismului tau.

 

Postul intermitent te ajuta sa iti disciplinezi metabolismul

Pentru a trece de la un metabolism inflexibil la unul flexibil, uneori este nevoie si de reinstaurarea disciplinei alimentare. Poti face acest lucru adoptand, pentru o perioada scurta de timp, schema postului intermitent.

Acesta presupune consumul cantitatii de alimente recomandate de nutritionist intr-un interval fix de timp, in fiecare zi. Poti considera 12 ore in care sa consumi alimentele bune pentru organismul tau si 12 ore de pauza, in care consumi doar lichide lipsite de continut caloric.

Astfel, organismul tau va deveni disciplinat si tu vei face urmatorul pas catre un metabolism flexibil. Stabileste impreuna cu un specialist in nutritie perioada recomandata, in cazul tau, pentru parcurgerea acestei etape de resetare a metabolismului.

 

Introducerea antrenamentelor la sala in rutina saptamanala

Ultima etapa a procesului de antrenare a metabolismului, pentru a deveni flexibil, este reprezentata de efectuarea antrenamentelor la sala de fitness. Cheia succesului consta in alcatuirea unui plan de antrenament eficient, cu ajutorul unui antrenor personal, pentru a atinge obiectivele de transformare corporala propuse.

Astfel, dieta ta trebuie sa fie in legatura directa cu tipul de antrenamente efectuate, pentru a mentine flexibilitatea metabolismului tau. De exemplu, atunci cand consumi multi carbohidrati, trebuie sa efectuezi exercitii fizice care presupun efort intens, pentru a-ti sustine metabolismul. In aceeasi masura, se poate spune ca atunci cand te antrenezi din greu la sala, ai nevoie de un aport de carbohidrati care sa sustina efortul depus.

Alegerile pe care le faci depind de obiectivele pe care ti le propui, impreuna cu specialistii de la sala de fitness pe care o frecventezi!

Acum ca ai descoperit ce este metabolismul, cum functioneaza si de ce este important sa colaborezi cu specialistii in nutritie si fitness, iti vei putea antrena metabolismul pentru a deveni flexibil si a te ajuta sa obtii transformarea corporala propusa.

Ce si cum mancam

Ce inseamna un stil de viata sanatos pentru tine? Aceasta e o intrebare pe care multi dintre noi ne-o adresam si, de multe ori, raspunsul